• Monday, December 13th, 2010

 Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ

διπλασιάζουν τον κίνδυνο για την καρδιά 

Ο Ήφαιστος μεθυσμένος υποβαστάζεται από Σάτυρο (πελίκη 430 π.Χ, Μόναχο)Σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, όσοι κάνουν «κραιπάλες» με αχαλίνωτη κατανάλωση αλκοόλ, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για την καρδιά τους.

Επιστήμονες υπό τον καθηγητή ιατρικής Ζαν Φεριέρ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης, συνέκριναν επί δέκα ολόκληρα χρόνια περίπου 10.000 άνδρες – πότες, ηλικίας 50 – 59 ετών, από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και τρεις γαλλικές πόλεις (Λιλ, Στρασβούργο, Τουλούζη).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανεμημένη κατανάλωση αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα έχει λιγότερες επιπτώσεις σε σχέση με την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ μία ή δύο μέρες την εβδομάδα (ως κραιπάλη ορίζεται η κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων αλκοόλ μέσα στην ημέρα). Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal». (Πηγή:  www.zougla.online, 24-11-2010) 

42411-snake20divide

Ωφέλιμο το λίγο αλκοόλ και μετά το μπάι πας

Η Αθηνά προσφέρει κρασί στον Ηρακλή (κύλικα 470 π.Χ, Μόναχο)Οι άνδρες που υποβάλλονται σε εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας) και μετέπειτα καταναλώνουν ένα ή δύο ποτά ημερησίως έχουν λιγότερα επόμενα καρδιολογικά προβλήματα, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.

Το εύρημα προέρχεται από νέα μελέτη, η οποία παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς και η οποία έδειξε ότι η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μείωση κατά 25% των πρόσθετων καρδιολογικών επεμβάσεων, των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

«Τα οφέλη της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων αλκοόλ έχουν τεκμηριωθεί στους υγιείς ανθρώπους, αλλά η ανάλυσή μας εστιάσθηκε σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ουμπέρτο Μπενεντότο από το Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης.

Η μελέτη διεξήχθη σε 1.021 χειρουργημένους άνδρες, τους οποίους παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 3,5 χρόνια. Η κατανάλωση λίγου αλκοόλ δεν φάνηκε να αλληλεπιδρά με τα φάρμακα που λάμβαναν οι ασθενείς. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς συνιστά στους άνδρες να πίνουν έως δύο ποτά την ημέρα και στις γυναίκες έως ένα. Προσοχή! Μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και σε άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. (Zougla.online, 15-11-2010)

42411-snake20divide1

 

Κόκκινο κρασί – μαύρη σοκολάτα κατά καρκίνου

imagescay4a5vjΣύμφωνα με νέα έρευνα, το cabernet και η σοκολάτα είναι ισχυρά φάρμακα για την εξόντωση του καρκίνου. Τα κόκκινα σταφύλια και η σκούρα σοκολάτα ενώνονται με τα βατόμουρα, το σκόρδο, τη σόγια και το τσάι σαν συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του William Li σε Συνέδριο του ιδρύματος TED.

Ο Li δήλωσε ότι οι ερευνητές αξιολογούν τροφές με βάση τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες και πρόσθεσε, ότι αυτά που καταναλώνουμε είναι στην πραγματικότητα η χημειοθεραπεία τρεις φορές την ημέρα. Το ίδρυμα εντοπίζει τροφές που περιέχουν χημικές ουσίες που αποκόπτουν την παροχή αίματος στον όγκο, αφήνοντάς τον να νεκρωθεί.

Ο Li αναφέρθηκε σε έρευνα του Χάρβαρντ που έδειχνε ότι άντρες που κατανάλωναν ψητές ντομάτες αρκετές φορές την εβδομάδα, είχαν 30 έως 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Το ίδρυμα συνέκρινε ορισμένες τροφές έναντι εγκεκριμένων φαρμάκων και ανακάλυψε ότι η σόγια, τα κόκκινα σταφύλια, τα μούρα, ο μαϊντανός και άλλα τρόφιμα ήταν το ίδιοι ή περισσότερο ισχυρά στη μάχη κατά των καρκινικών κυττάρων.

Όταν καταναλώνονταν σε συνδυασμό οι τροφές ήταν ακόμα πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του καρκίνου. Ο Li δήλωσε ότι η φύση παρέχει μεγάλο αριθμό τροφών και βοτάνων με ιδιότητες αντιαγγειογένεσης. Για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο η διατροφική αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί να είναι η μόνη λύση, γιατί δεν μπορούν όλοι να ανεχτούν τα φάρμακα για τον καρκίνο.

Το ίδρυμα επίσης ανακάλυψε ότι οι ιδιότητες αντιαγγειογένεσης των τροφών έλιωναν το λίπος που εξαρτάται πολύ από τη ροή του αίματος για να συντηρηθεί. (Zougla.online, 13-2-2010)

42411-snake20divide2

 

Λίγο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη δεν βλάπτει?

imageca13qb3uΣύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα από μία έγκυο δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπτυξιακών προβλημάτων του παιδιού, σε αντίθεση με τις επίσημες οδηγίες προς τις εγκύους, οι οποίες συνιστούν αποχή από το αλκοόλ σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη διεξήχθη περίπου σε 11.500 παιδιά πέντε ετών και έγινε από ερευνητές τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων με επικεφαλής την Ιβόν Κέλι του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου (University College).

 Οι γυναίκες που πίνουν πολύ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (τουλάχιστον ένα ποτηράκι την ημέρα), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν υπερκινητικά παιδιά με νοητικά προβλήματα, συμπεριφοράς ή συναισθηματικής έκφρασης. Το αλκοόλ περνά μέσω του πλακούντα στο έμβρυο, το οποίο δεν είναι σε θέση να το διασπάσει σωστά στον οργανισμό του.

Μάλιστα η έρευνα διαπίστωσε ότι τα πεντάχρονα παιδιά των μητέρων που πίνουν λίγο στην εγκυμοσύνη, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς και επίσης πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις στα σχετικά νοητικά τεστ, σε σχέση με τα παιδιά των εγκύων που απείχαν πλήρως από το αλκοόλ.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Υγείας επέμεινε, ότι η σύστασή του προς τις εγκύους είναι να μη πίνουν, καθώς δεν μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα η συμβουλή ότι το λίγο αλκοόλ δεν θα προξενήσει καμία βλάβη. Όμως ο πρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Γυναικολόγων Άντονι Φάλκονερ, δήλωσε ότι αν και η ασφαλέστερη επιλογή είναι πάντα η αποχή, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών την εβδομάδα από την έγκυο μπορεί να γίνει αποδεκτή. (Zougla.online, 6-10- 2010)

42411-snake20divide3

Στην υγειά μας!

cf83cf84ceb7cebd-cf85ceb3ceb5ceb9ceac-cebcceb1cf82Μακροβιότητα φαίνεται να χαρίζει η κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Αν και είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του ποτού, σχετική έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι τα αποστάγματα κόκκινου σταφυλιού προστατεύουν το σώμα από τη γήρανση.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης εξέτασε τα συστατικά του αποστάγματος, όπου εντόπισε την αποτελεσματική προστασία που προσέφερε η φλούδα του κόκκινου σταφυλιού, εξαιτίας της ποσότητας ρεσβερατρόλης που περιέχει. Το φυτικό συστατικό λειτουργεί ως φυσικό αντιβιοτικό και μειώνει τα συμπτώματα φλεγμονών που πλήττουν τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και διαβήτης τύπου 2.

Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη σχετική μελέτη υποστηρίζουν, ότι το κόκκινο κρασί επιμηκύνει τη ζωή, καθώς μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης όλων των προαναφερθέντων προβλημάτων υγείας. που Συμπερασματικά, όλοι όσοι πίνατε κόκκινο κρασί, από σήμερα έχετε ένα λόγο παραπάνω για να συνεχίσετε να το κάνετε, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού σας. (Zougla.online, 9-8-2010)

42411-snake20divide4

Το λίγο αλκοόλ βοηθάει στη δυσπεψία

Ο Γανυμήδης προσφέρει κρασί στον Δία (κύλικα 515-510 π.Χ, Μουσείο Ταρκυνίας)Καλά είναι τα νέα για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα γαστρίτιδας ή δυσπεψίας, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, το λίγο κρασί μαζί με το εορταστικό δείπνο δεν έχει επιπτώσεις στο στομάχι. Οι ερευνητές τονίζουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα χώνεψης με λίγο κρασί κατά το χριστουγεννιάτικο δείπνο. Αν κι ένα ποτό –όπως τονίζουν– επιβαρύνει τη διαδικασία της χώνεψης, ωστόσο δεν προκαλεί καούρες, ρέψιμο ή φούσκωμα.

Μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης επισήμαναν έπειτα από πειράματα, ότι το αλκοόλ σε συνδυασμό με τροφή δεν επιβαρύνει τόσο το στομάχι. Συστήνουν μάλιστα τώρα τα Χριστούγεννα, να απολαμβάνουν όλοι ανεπιφύλακτα το γεύμα τους με το ποτό της αρεσκείας τους, χωρίς να ανησυχούν για μεταγευματικά πεπτικά προβλήματα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal», σύμφωνα με την Daily Mail. (Zougla.online, 16-12-2010)

42411-snake20divide5

Μη πίνετε, καραδοκεί η άνοια

Ο Διόνυσος ταξιδεύει με την άμπελο (κύλικα 540 π.Χ, Μόναχο)Στην πρόωρη άνοια συμβάλλει η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.

Από τη μελέτη που έκανε η Αντριέν Γουίθαλ, από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, προκύπτει ότι το ένα πέμπτο των ασθενών που εκδηλώνουν πρόωρη άνοια σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. «Τα ποσοστά είναι διπλάσια από προηγούμενες μελέτες και ανησυχητικά», είπε η Γουίθαλ και πρόσθεσε:

«Ενδεχομένως να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους και ειδικά τα σφηνάκια. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο κακό κάνει μακροπρόθεσμα στην υγεία τους η κατάχρηση στο ποτό». (Zougla.online, 19-9-2010)

42411-snake20divide6

Το κόκκινο κρασί «φάρμακο» για τον διαβήτη

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η «Daily Mail», το κόκκινο κρασί περιέχει σε υψηλή ποσότητα χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μόλις ένα μικρό ποτήρι κόκκινου κρασιού περιέχει τόσα δραστικά συστατικά όσο μία ημερήσια δόση αντι-διαβητικών φαρμάκων. Αν και η έρευνα δεν εξέτασε την επίδραση του κρασιού στους ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μία μέτρια κατανάλωση –ως μέρος μιας θερμικής δίαιτας– μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο τα συμπεράσματα των επιστημόνων έφεραν οργή στην Ένωση Διαβητικών της Μεγάλης Βρετανίας, που κατηγόρησαν τους ερευνητές ότι «κάνουν τολμηρές προτάσεις βασισμένες σε περιορισμένη έρευνα». Η Ένωση προειδοποίησε ότι το κρασί περιέχει αρκετές θερμίδες που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, εκμηδενίζοντας έτσι οποιοδήποτε όφελος.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν, ότι ουσίες που βρίσκονται στο σταφύλι και το κρασί και ονομάζονται πολυφαινόλες, τηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αποτρέπουν από επικίνδυνες αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος. (Zougla,online, 23-11-2010)

42411-snake20divide7

Δυο ποτήρια την ημέρα, το διαβήτη κάνουν πέρα!

Ο Διόνυσος προσφέρει κρασί στον Δία (κρατήρας 460 π.Χ, Φερράρα)Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, δύο ποτηράκια αλκοόλ την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα των υγειών ενηλίκων να εμφανίσουν διαβήτη. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας μελέτησαν επί δέκα χρόνια τις περιπτώσεις 35.000 ενηλίκων 20-70 ετών και βρήκαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ και ταυτόχρονα διάγουν υγιεινή ζωή, έχουν κατά μέσο όρο 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Ως μέτρια ποσότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ορίζεται η κατανάλωση ενός ποτηριού την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Ο διαβήτης πλήττει πάνω από 180 εκατ. ενηλίκους σε όλο τον κόσμο και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές βλάβες, εγκεφαλικό, τύφλωση, δυσλειτουργία των νεφρών, ακρωτηριασμό κ.ά. (Zougla.online, 26-5-2010) 

42411-snake20divide8

Οι σαλάτες «διώχνουν» τον διαβήτη

imagesca2x1cb5Μία μεγάλη πράσινη σαλάτα την ημέρα, μπορεί να μας προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η έρευνα έδειξε ότι λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, μειώνουν κατά 14% τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2. Το όφελος εκτιμάται ότι πηγάζει από τις αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως η βιταμίνη C) και το μαγνήσιο που περιέχουν αυτά τα λαχανικά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στη Βρετανία επανεξέτασαν τα στοιχεία από έξι διεθνείς μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά περισσότεροι από 223.000 εθελοντές και διαπίστωσαν ότι 100 γραμμάρια λαχανικών την ημέρα αρκούν για να μειωθούν οι πιθανότητες να εκδηλώσει ένας ενήλικας διαβήτη τύπου 2, ο οποίος σχετίζεται με την παχυσαρκία. (Zougla.online, 13-11-2010)

42411-snake20divide9

Η μπίρα δυναμώνει τα οστά

ceb7-cebccf80ceafcf81ceb1-cebaceb1ceb9-cf84ceb1-cebfcf83cf84ceacΕπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις αναφέρουν, ότι η μπίρα μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε γερά οστά, χάρη στη διαιτητική σιλικόνη που περιέχει. Στη νέα μελέτη, ο  καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων Τσαρλς Μπάμφορθ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 100 διαφορετικά είδη μπίρας, διαπιστώνοντας ότι η περιεκτικότητά τους σε σιλικόνη κυμαινόταν από 6,4 έως 56,5 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο. «Οι παράγοντες κατά ρη ζύμωση που επηρεάζουν τα επίπεδα της σιλικόνης, δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς», διευκρινίζει ο δρ Μπάμφορθ και προσθέτει:   «Εξετάσαμε πολλές και διαφορετικές μπίρες, όχι μόνο για την περιεκτικότητά τους σε σιλικόνη, αλλά και για να διαπιστώσουμε τον ρόλο των πρώτων υλών και της διαδικασίας ζύμωσης στις ποσότητες της σιλικόνης που περιέχουν».

Κατά τον δρα Μπάμφορθ, οι μπίρες με υψηλά επίπεδα βύνης, κριθαριού και λυκίσκου, είναι αυτές που έχουν την περισσότερη σιλικόνη. (Zougla.online, 15-11-2010) 

42411-snake20divide10

Το ελαιόλαδο “προσέχει” την καρδιά

Ελαιοσυλλογή (αμφορέας 520 π.Χ, Βρετανικό Μουσείο)Η λογική χρήση ελαιολάδου στο φαγητό και τις σαλάτες είναι ικανή να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας στην καρδιά μας, σύμφωνα με πολυετείς έρευνες που πραγματοποίησαν ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτριος Κρεμαστινός και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης. Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρόντος και του καθηγητή Μαγκντί Γιακούμπ, το συστατικό ελευρωπαΐνη είναι αυτό που έχει τις ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.

Από την πειραματική μελέτη –που εφαρμόστηκε σε κουνέλια– προέκυψε ότι η χορήγηση ελευρωπαΐνης μειώνει την έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε φυσιολογικά κουνέλια και σε μεγαλύτερη δόση σε υπερχοληστερολεμικά. Επιπλέον το συγκεκριμένο συστατικό προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη κατά τη διάρκεια της ισχαιμίας-επεναιμάτωσης. Προέκυψε ακόμη ότι με τη χορήγηση 10 και 20 μικρογραμμαρίων ελευρωπαΐνης, μειώνονται τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 28,7% και 33% και των τριγλυκεριδίων κατά 41,1% και 61,4% αντίστοιχα. Η ποσότητα του ελαιολάδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα,  πρέπει να υπολογιστεί με κουτάλι ανά γεύμα, ή σαλάτα. Η χορήγηση της ελευρωπαΐνης έχει προστατευτικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα στην καρδιοτοξικότητα, που προκαλείται από την οξεία και τη χρόνια χορήγηση αδριανομυκίνης. (Zougla.online, 2-10-2010)

42411-snake20divide11

Πορτοκαλάδα και ξύδι για γερή καρδιά

1746Δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους έρευνες αναφέρουν ότι η πορτοκαλάδα και το ξίδι προστατεύουν την καρδιακή λειτουργία. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Οβέρν στη Γαλλία μελέτησαν 24 παχύσαρκα, αλλά υγιή άτομα και διαπίστωσαν ότι δύο ποτήρια πορτοκαλάδας ημερησίως βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιορίζουν τους κινδύνους εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στις Η.Π.Α, μελετώντας 120 άτομα διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ξίδι (1-2 κουταλιές) αυξάνει τα επίπεδα της λεγόμενης καλής χοληστερόλης (ΗDL) που έχει αποδειχθεί ότι δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. (Zougla.onljne, 24-11-2010)

42411-snake20divide12

Το πορτοκάλι προστατεύει τον οργανισμό μας

imagescacl22e8Οι θρεπτικές ιδιότητες του πορτοκαλιού μπορούν να αποτρέψουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα της εποχής. Ανάμεσα στις δράσεις του περιλαμβάνεται η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και η ταχεία απομάκρυνση των βλεννών που έχουν δημιουργηθεί από ένα κρυολόγημα.

 Ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι μπορεί να τονώσει τον οργανισμό, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της καούρας και το φούσκωμα που προκαλεί το ανθυγιεινό φαγητό, προστατεύοντας  έτσι τα αιμοφόρα αγγεία. Το πορτοκάλι ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και οι θρεπτικές του ουσίες θα σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Η βιταμίνη C που περιέχει, καθώς και το κάλιο, ασβέστιο, φωσφόρο και η βιταμίνη Α το καθιστούν σαν ένα φυσικό «χάπι» για την υγεία. Επίσης σύμφωνα με έρευνες το πορτοκάλι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα του οισοφάγου και του στομάχου κατά 50%.

Λόγω των υψηλής αξίας θρεπτικών συστατικών τα οποία περιέχει, αναφέρεται ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων. Βοηθά επίσης τους διαβητικούς και μειώνει την πίεση του αίματος. (Zoufla.online, 21-11-2010)

42411-snake20divide13

«Ασπίδα» για την καρδιά ο χυμός από παντζάρια

imagescan4g8k1Βρετανική μελέτη δείχνει, ότι ο χυμός από παντζάρια μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως εξηγούν Βρετανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Hypertension», ο χυμός με το φωτεινό κόκκινο χρώμα περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία ελαττώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών φάνηκε να ελαττώνει την πίεση μόλις 24 ώρες αργότερα.

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα Ουίλιαμ Χάρβεϊ του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη στο Λονδίνο, συνέκριναν εθελοντές που έπιναν κάθε μέρα 250 ml χυμό παντζαριού, με εθελοντές οι οποίοι έπαιρναν συμπληρώματα νιτρικών αλάτων. Κατά την επικεφαλής της έρευνας Αμρίτα Αχλουβάλια, καθηγήτρια Αγγειακής Φαρμακολογίας, «και τα δύο μείωναν εξίσου την αρτηριακή πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι «τα νιτρικά άλατα που εκ φύσεως υπάρχουν στα παντζάρια είναι υπεύθυνα για την ωφέλιμη δράση τους». Όπως εξηγεί ηερευνήτρια, τα νιτρικά άλατα παράγουν στο αίμα νιτρικό οξύ, ένα αέριο που προκαλεί διαστολή των αρτηριών και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η μείωση της πίεσης δεν είναι το μοναδικό όφελος από τα παντζάρια. Πέρυσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και την Ιατρική Σχολή Πενίνσουλα, ανακάλυψαν ότι ο χυμός από παντζάρια, μπορεί να

αυξήσει την αντοχή των ασκουμένων.  (Zougla.online, 13-11-2010)

42411-snake20divide14

Σοκολάτα: Εχθρός των καρδιακών προβλημάτων

15631Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε περισσότερη σοκολάτα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς. Οι ερευνητές υπό τον Τζόσουα Λιούις της Ιατρικής Σχολής και του νοσοκομείου «Σερ Τσαρλς Γκέρντνερ» στο Περθ, μελέτησαν πάνω από 1.200 γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών. Όσες έτρωγαν σοκολάτα (μερίδα ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι κακάο) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν από κάποια πάθηση της καρδιάς τους μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ειδικότερα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από έμφραγμα.

Ο υπεύθυνος της έρευνας επεσήμανε, ότι η σοκολάτα φαίνεται να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσει κανείς ένα τόνο. Γι’ αυτό συνιστά τη μέτρια και όχι τη συχνή κατανάλωση σοκολάτας, ώστε να αποφευχθούν άλλες πιθανές παρενέργειες.

Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται πάντως άλλοι επιστήμονες. Είναι μάλλον πρόωρο να συστήσει κανείς στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερη σοκολάτα για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο Μπράιαν Μπούισε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής και πρόσθεσε: «Είναι κίνδυνος πολλοί άνθρωποι να αρχίσουν να τρώνε περισσότερη σοκολάτα από όση είναι αναγκαία, χωρίς να μειώνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση θερμίδων, με συνέπεια να παχαίνουν και να αντισταθμίζουν έτσι την όποια επωφελή δράση της σοκολάτας».

Το 2009 μια άλλη μελέτη κατέληξε  στο συμπέρασμα, ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες μεταξύ άλλων περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα, στα μήλα και στο κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύσουν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση από πιθανά προβλήματα καρδιάς και εγκεφαλικού. (Zougla.online, 9-11-2010)

42411-snake20divide15

Ωφέλιμη η μείωση του αλατιού στα προϊόντα

_3_33Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η διά νόμου υποχρέωση των παραγωγών επεξεργασμένων τροφίμων, να μειώσουν το επίπεδο αλατιού που περιέχεται στα προϊόντα τους, μπορεί να προκαλέσει μείωση μέχρι και 18% των περιστατικών εγκεφαλικών και εμφραγμάτων.

Και τούτο διότι η διατροφή που έχει υψηλά επίπεδα αλατιού συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι γραμμάρια αλατιού την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι). Μερικές χώρες (Η.Π.Α., Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία κ.ά.) έχουν υιοθετήσει κάποιο πρόγραμμα μείωσης του αλατιού.

Οι Αυστραλοί ερευνητές, με επικεφαλής τη Λίντα Κόμπιακ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, υπολόγισαν ότι η εθελοντική περικοπή του αλατιού από πλευράς των βιομηχανιών τροφίμων, μπορεί να προκαλέσει μείωση σχεδόν 1% στα εμφράγματα, περίπου υπερδιπλάσια σε σχέση με τη μείωση κατά 0,5% που δημιουργούν οι απλές διατροφικές συμβουλές στον πληθυσμό. Αν όμως οι περικοπές λάβουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, η μείωση των εμφραγμάτων θα ήταν περίπου 20πλάσια (περίπου18%). Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. (Zougla.online, 2-11-2010)

42411-snake20divide16

Ο πολύς ύπνος αυξάνει τη χοληστερίνη

219106-ondinaΣύμφωνα με τους ειδικούς, οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται πολλές ώρες αυξάνουν δραματικά τη χοληστερίνη τους. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες το βράδυ, όπως και όσοι κοιμούνται περισσότερες από οκτώ, μπορεί να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο.

Η Τζούλια Βαν Ντε Μπεργκ και οι συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο Εράσμους της Ολλανδίας συνέκριναν τη διάρκεια του ύπνου και τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης σε δείγμα 768 ανδρών και γυναικών 57-97 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Πιο συγκεκριμένα, στα άτομα κάτω των 65 ετών παρατηρήθηκε ότι όσο περισσότερες ώρες ύπνου κατέγραφαν τόσο περισσότερο αυξανόταν η χοληστερόλη. Ενώ τα άτομα 70 ετών και άνω, που είχαν διακεκομμένο ύπνο και επομένως λιγότερο συνολικό χρόνο ύπνου, είχαν μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι ειδικοί κατέληξαν πως είναι πιθανόν τα άτομα που κοιμούνται πολλές ώρες να είναι λιγότερο δραστήρια και γι’ αυτό να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά ο συσχετισμός μεταξύ διακεκομμένου ύπνου και χαμηλής χοληστερόλης είναι δυσκολότερο να ερμηνευθεί επακριβώς. (Zougla.online, 9-11-2010)

42411-snake20divide17

7 συμβουλές για καλύτερο ύπνο

ipnos-gineka4Η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία (διαβήτη, κατάθλιψη, καρδιαγγειακές παθήσεις). Η Kristen Knutson, επίκουρος καθηγήτρια και ειδικός σε θέματα ύπνου στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Σικάγο, προτείνει 7 συμβουλές που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε εκείνους που πάσχουν από χρόνια αϋπνία:

1. Αποφυγή απογευματινών κακών συνηθειών.– Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη προκαλεί αϋπνία, κυρίως εάν καταναλωθεί τις βραδινές ώρες. Όμως κάτι παρόμοιο φαίνεται να συμβαίνει και αν κανείς πιει τσάι κατά τις 4 το απόγευμα. Επίσης πολλά αφεψήματα, αναψυκτικά ή μπουκάλια με αρωματικό νερό περιέχουν ποσότητες καφεΐνης που επηρεάζουν τον βραδινό ύπνο.

2. Τροφές που προκαλούν ύπνο.– Ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγεται ένα μεγάλο βαρύ γεύμα λίγο πριν από τον ύπνο, ορισμένες τροφές μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προωθεί τη σεροτονίνη στον οργανισμό βοηθώντας τον να χαλαρώσει και να κοιμηθεί, είναι πολύ αποτελεσματικά κατά της αϋπνίας. Ένα μικρό ελαφρύ πιάτο με ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κόκκινη σάλτσα λαχανικών, λίγο βραστό στήθος κοτόπουλου και παρμεζάνα θα είναι πολύ καλύτερο από ένα κομμάτι μουσακά. Εάν όμως δεν είναι αρκετό αυτό ή φανεί υπερβολικό για βραδινό γεύμα, ένα ποτήρι γάλα, ένα γιαούρτι με δημητριακά ή ένα μπολ με μαλακό κατσικίσιο τυρί και φέτες μπανάνας περιέχουν αρκετή ποσότητα τρυπτοφάνης, ώστε να βοηθήσουν σε έναν καλό ύπνο.

3. Αλκοόλ.– Αν και το ποτό αργά το βράδυ, πριν από τον ύπνο, προκαλεί χαλάρωση και βοηθά στο να κοιμηθεί κανείς άμεσα, κάνει τον ύπνο ανήσυχο και καθόλου καλής ποιότητας. Το αλκοόλ μειώνει τον βαθύ ύπνο, ο οποίος είναι αυτός που ξεκουράζει τον οργανισμό πραγματικά.

4. Ντους.– Παραδόξως, ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν από τον ύπνο μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο,τιδήποτε αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος πάνω από εκείνη που πρέπει να έχει για να είναι χαλαρό την ώρα του ύπνου, μπορεί να αποτελεί πηγή αϋπνίας.

5. Γυμναστική.– Είναι γνωστό ότι η γυμναστική διεγείρει το σώμα, οπότε και δεν αποτελεί πηγή χαλάρωσης και ηρεμίας πριν από τον ύπνο. Όμως λίγα τεντώματα και κάποιες ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στην απομάκρυνση του καθημερινού στρες.

6. Προετοιμασία.– Ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό είναι πολύ καλύτερο από εκείνο με έντονο, λίγο πριν κοιμηθούμε. Τα δυνατά φώτα λίγο πριν από την κατάκλιση διεγείρουν, ενώ ο ελαφρύς φωτισμός δίνει στο σώμα το μήνυμα της χαλάρωσης.

7.Κινητό.– Ένα ανοιχτό κινητό, ιδιαίτερα εάν αυτό μπορεί να συνδεθεί με internet και να παρέχει πληροφορίες σχετικές με την εργασία, δεν είναι και το καλύτερο χαλαρωτικό στο κρεβάτι. Ο έλεγχος εκκρεμοτήτων την ώρα του ύπνου αναστατώνει και προκαλεί άγχος. Ακόμα και ο ήχος των εισερχόμενων μηνυμάτων και e-mail μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση. Επομένως είναι προτιμότερο η συσκευή να είναι κλειστή ή σε άλλο δωμάτιο. (Zougla.online, 4-11-2010)

42411-snake20divide18

Στατίνες: Aσπίδα για εγκεφαλικά & εµφράγµατα

imagesca473b0vΕπιστήμονες υποστηρίζουν, ότι οι στατίνες δεν µειώνουν µόνο τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης στο αίµα, αλλά σε μεγαλύτερες δόσεις µπορεί να σώσουν ζωές, καθώς παρέχουν προστασία από εµφράγµατα και εγκεφαλικά. Σύµφωνα µε το πόρισµα ερευνητικών οµάδων από το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης και του Σίδνεϊ, αυξάνοντας τη δόση των στατινών, τα εµφράγµατα και οι θάνατοι µπορεί να μειωθούν έως και 13%.

Από τις έρευνες προέκυψε μείωση περίπου 15% στα σοβαρά αγγειακά περιστατικά, ενώ μείωση 13% προέκυψε σε θανάτους από καρδιά και σε εµφράγµατα,19% στις επεµβάσεις για καρδιαγγειακά νοσήµατα και 16% στα εγκεφαλικά. (Zougla.online, 10-11-2010)

42411-snake20divide19

Σύμμαχος της υγείας τα αποξηραμένα φρούτα

Ποικιλία αποξηραμένων φρούτωνΤα αποξηραμένα φρούτα προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τον μεταβολισμό μας, βελτιώνοντας παράλληλα και την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας.

Πλεονεκτήματα αποξηραμένων φρούτων:

w Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που είναι από τους πιο σίγουρους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα, τα δαμάσκηνα, και οι χουρμάδες, μας παρέχουν σημαντικότατη ποσότητα φυτικών ινών, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση της εντερικής λειτουργίας.

w Μας εφοδιάζουν με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά. Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, που είναι τα συστατικά των φρούτων και των λαχανικών που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σίδηρο και κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, μία ομάδα ιδιαίτερα ισχυρών αντιοξειδωτικών ενώσεων.

w Αποτελούν ιδανική επιλογή για σνακ. Τα αποξηραμένα φρούτα συνιστούν άριστη επιλογή ενδιαμέσου γεύματος, καθώς μας προσφέρουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, χωρίς να μας «φορτώνουν» με πολλές θερμίδες. (Zougla.online, 16-11-2010)

42411-snake20divide20

«Σούπερ τρόφιμο» το μαύρο ρύζι

cebcceb1cf8dcf81cebf-cf81cf8dceb6ceb9Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα αποκαλύπτουν, ότι το υποτιμημένο στη Δύση αλλά λατρεμένο στην Κίνα μαύρο (ή άγριο) ρύζι μπορεί να αποτελεί ένα «θαυματουργό» τρόφιμο, διότι διαπιστώθηκε πως περιέχει μεγάλη ποσότητα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ανθοκυανινών, που καταπολεμούν την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες χαρίζουν το έντονο χρώμα σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μούρα και οι κόκκινες πιπεριές. Είναι τεκμηριωμένο πως οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών και αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA που οδηγούν στον καρκίνο, επειδή δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, μια ομάδα ιδιαίτερα δραστικών μορίων.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Τζιμίν Χου, μια κουταλιά της σούπας πίτουρο από μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερες ανθοκυανίνες από ό,τι μια κουταλιά μούρα, τα οποία θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές τους και επιπλέον περιέχει λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε. Και πρόσθεσε: «Αφού τα μούρα χρησιμοποιούνται ως ασπίδα της υγείας, γιατί να μη γίνεται το ίδιο με το μαύρο ρύζι και το πίτουρό του; Εφόσον είναι και πιο οικονομικό».

Πριν από αιώνες το μαύρο ρύζι ήταν «απαγορευμένο ρύζι» στην Κίνα, επειδή μόνο στους ευγενείς επιτρεπόταν να το καταναλώνουν. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως στις ασιατικές χώρες σε πιάτα με νουντλς, στο σούσι και σε επιδόρπια. (Zougla.online, 8-11-2010)

42411-snake20divide21

Το λευκό ρύζι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

cebbceb5cf85cebacf8c-cf81cf84cf8dceb6ceb9Αμερικανοί ερευνητές του Harvard υποστηρίζουν πως το λευκό ρύζι αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, καθιστώντας πιο άμεσο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αντίθετα το καστανό ρύζι και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι υγιεινότερες επιλογές, αφού βοηθούν στην ομαλή και σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αντικατάσταση του 1/3 της ποσότητας λευκού ρυζιού που καταναλώνουμε με καστανό, θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 16%. Συμπεριλαμβάνοντας δε στη διατροφή μας προϊόντα ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και ελαττώνοντας τους υδατάνθρακες, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη κατά το 1/3. (Zougla.online, 15-6-2010)

42411-snake20divide22

Εμβόλιο για τον καρκίνο

Ιπποκράτης  ο Κώος, 460–377 π,Χ. (Μουσείο Petersburg, Ρωσία)Ένα νέο θεραπευτικό εμβόλιο αντιμετωπίζει με επιτυχία τους περισσότερους τύπους καρκίνου, καθώς «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τις μεταστάσεις. Το νέο φάρμακο δοκιμάζεται στον καρκίνο του μαστού, του λεπτού εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, της ουροδόχου κύστης και του παγκρέατος.

 «Σε πέντε χρόνια αναμένεται να είναι διαθέσιμο το νέο φάρμακο, το οποίο αναμένεται να σώζει πολλές ζωές κάθε χρόνο», εξηγεί ο δημιουργός του εμβολίου, καθηγητής Ρέι Άλς. Η αρχή δημιουργίας του εμβολίου βασίζεται στην ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις στον οργανισμό «δείχνει» εγκυμοσύνη στη γυναίκα, αλλά και καρκίνο των όρχεων στον άνδρα.

Η έρευνα έδειξε ότι μια μορφή της ορμόνης εντοπίζεται περίπου στους μισούς όγκους της ουροδόχου κύστης και του παγκρέατος, καθώς και σε κάποιους όγκους του μαστού, του λεπτού εντέρου, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας. Με γνώμονα αυτή τη γνώση, οι ερευνητές ανέπτυξαν το θεραπευτικό εμβόλιο, το οποίο κατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να καταστρέψει την hCG των όγκων. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οδηγεί σε συρρίκνωση των όγκων, ενώ παράλληλα «βάζει φρένο» στις μεταστάσεις.

Πειράματα του εμβολίου σε ζώα έχουν ήδη δώσει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ και πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους δείχνουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής. Μάλιστα το εμβόλιο δοκιμάζεται ήδη σε 60 άνδρες και γυναίκες με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές προτού αποδειχθεί εάν το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ευρέως. (Πηγή: Zougla.online, 14-7-2010)

42411-snake20divide23

Η φρουκτόζη τρέφει τον καρκίνο

cf86cf81cebfcf85cebacf84cf8cceb6ceb7Μελέτη που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται μέσω της φρουκτόζης. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες κατέδειξε, ότι τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται τόσο με τη φρουκτόζη όσο και με τη γλυκόζη, χρησιμοποιώντας και τα δύο σάκχαρα με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Η μελέτη μπορεί να εξηγήσει παλαιότερες μελέτες που είχαν συνδέσει την κατανάλωση φρουκτόζης με τον καρκίνο του παγκρέατος, μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Ο Anthony Heaney και οι συνεργάτες του είπαν, ότι «αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως τα καρκινικά κύτταρα μπορούν εύκολα να μεταβολίσουν τη φρουκτόζη, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται. Έχει μεγάλη σημασία για τους ασθενείς με καρκίνο να προσπαθήσουν να μειώσουν τη πρόσληψη φρουκτόζης ή γλυκόζης, ουσίες που βρίσκονται κυρίως σε γλυκά, αναψυκτικά, σιρόπια, στο ψωμί και σε μια σειρά από άλλα τρόφιμα».

Σύμφωνα με το American Heart Association, η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης δεν προσθέτει μόνο βάρος, αλλά είναι επίσης βασικός ένοχος για τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η ερευνητική ομάδα τόνισε, ότι ελπίζει να παρασκευάσει ένα φάρμακο ικανό να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με την κατανάλωση της φρουκτόζης. (
Zougla.online, 5-11-2010)

42411-snake20divide24

O χυμός του λεμονιού

πιο ισχυρός από τη χημειοθεραπεία;

imagescargh1m8Ο χυμός του λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη χημειοθεραπεία και φυσικά δεν προκαλεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από μία εκ των μεγαλυτέρων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο, ύστερα από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών που ξεκίνησαν το 1970.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι ο χυμός του «θαυματουργού» λεμονιού καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, μεταξύ αυτών και του εντέρου, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος. Αναλυτικά, ο χυμός από λεμόνι δρα 10.000 φορές καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από ό,τι το χημειοθεραπευτικό «adriamycin» που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Και το εντυπωσιακό είναι ότι καταστρέφονται μόνο τα καρκινογόνα κύτταρα, ενώ δεν υπάρχει καμία επίδραση στα υγιή. (Zougla.online, 13-12-2010)

42411-snake20divide25

Ποικιλία φρούτων και λαχανικών

κατά του καρκίνου του πνεύμονα

imagescamke3tbΗ κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών φαίνεται να είναι σημαντικότερος παράγοντας από την ποσότητα, όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές, προκύπτει από μεγάλη μελέτη που εξέτασε στοιχεία για 450.000 άτομα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 1.600 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. «Αν και η διακοπή του καπνίσματος είναι η σημαντικότερη προληπτική δράση στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, η κατανάλωση μιας ποικιλίας διαφορετικών φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να μειώνει τον κίνδυνο ανεξάρτητα από την ποσότητα, ειδικά μεταξύ των καπνιστών», δήλωσε o Μπας Μπουένο Ντε Μεσκίτα, επικεφαλής της έρευνας στο ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Περιβάλλοντος. Και πρόσθεσε, ότι «η μείωση του κινδύνου αφορά κυρίως το καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου, το οποίο αντιστοιχεί γύρω στο ένα τέταρτο των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα. Παρόλα αυτά, το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει, ότι ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος να μειώσει κανείς τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα είναι η αποφυγή του καπνού σε όλες τις μορφές του». (Πηγή:Newsroom ΔΟΛ, 4-9-2010)

42411-snake20divide26

Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες τα λαχανικά;

imagescam7sclpΕπιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις αντικαρκινικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, ύστερα από μελέτη που διενήργησε ανάμεσα σε 500.000 Ευρωπαίους εθελοντές, συμπέρανε ότι η αύξηση της κατανάλωσης διαφόρων «καρπών της γης» μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μόνο κατά 2.5 ποσοστιαίες μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον πέντε φρούτων ή λαχανικών την ημέρα για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, εφόσον υπάρχει προδιάθεση, οι πιθανότητες να «χτυπηθεί» ένα άτομο από την επάρατη νόσο δεν μπορούν να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό, τρώγοντας απλώς φρούτα και λαχανικά.

Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, η καθημερινή κατανάλωση των θρεπτικών αυτών προϊόντων απέτρεψε την εμφάνιση καρκινωμάτων στο 2.6% των περιπτώσεων ανδρών που είχαν προδιάθεση και στο 2.3% των γυναικών.

Πάντως, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, τα λαχανικά είναι πολύ πιο ευεργετικά από τα φρούτα, ενώ τα άτομα που ωφελήθηκαν περισσότερο ήταν εκείνα που κινδύνευαν εξαιτίας του εθισμού τουστο αλκοόλ και στο κάπνισμα. (Zougla.online, 7-4-2010)

42411-snake20divide27

Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

cf87ceb5ceafcf81cf89cebd-cebaceb1ceb9-ceb1cf87ceb9cebbcebbceadceb1cf82-cf83cf84ceaccebccebdcebfcf82-500-480-cf80cf87cebbcebfcf8dceb2cf81Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από τον καρκίνο του προστάτη. Περισσότεροι από 100.000 άνδρες στο δυτικό κόσμο και άγνωστος αριθμός στον υπόλοιπο πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη, ο οποίος μπορεί να θεραπευθεί στο 70% των περιπτώσεων, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Γι’ αυτό καλείται ο ανδρικός πληθυσμός άνω των 50 ετών να επισκέπτεται κάθε χρόνο τον ουρολόγο του και να υποβάλλεται σε δακτυλική εξέταση του προστάτη και μέτρηση του προστατικού καρκινικού δείκτη PSA. (Πηγή: Zougla.online,15-9-2010)

42411-snake20divide28

Το πράσινο τσάι ευεργετικό

για τον καρκίνο του προστάτη

drink_green_teaΣύμφωνα με την επιθεώρηση «Cancer Ρrevention Research», μια χημική ουσία που περιέχεται στο πράσινο τσάι φαίνεται ότι επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 26 άνδρες ηλικίας 41 έως 72 ετών, οι οποίοι επρόκειτο να υποβληθούν σε ριζική αφαίρεση του προστατικού αδένα (προστατεκτομή). Οι ασθενείς πριν από την εγχείρηση ελάμβαναν δισκία μιας ουσίας του πράσινου τσαγιού που λέγεται πολυφαινόλη Ε η οποία, βάσει προγενέστερων μελετών, ασκούσε προστατευτική δράση εναντίον του συγκεκριμένου καρκίνου.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου «Feist Weiller» στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., αφού υπέβαλαν τους εθελοντές σε αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξουν διάφορους δείκτες της εξέλιξης του καρκίνου, διαπίστωσαν πως η μείωση του καρκίνου σε μερικούς ξεπερνούσε το 30%.

Αυτό κατά τους ερευνητές υποδηλώνει, ότι η εξέλιξη της νόσου «αναχαιτίστηκε» με τη βοήθεια του πράσινου τσαγιού. Έτσι, το  εν λόγω τσάι θα μπορούσε να βρει θέση στην αγωγή που συνιστάται για την πρόληψη της εξέλιξης, αλλά και της υποτροπής του καρκίνου του προστάτη.

Πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνει κανείς; Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει κανείς δεν έχει προσδιοριστεί (οι εθελοντές της μελέτης κατανάλωσαν την πολυφαινόλη Ε που περιέχεται σε περίπου 12 φλιτζάνια). Οπότε μια ερώτηση στον θεράποντα ογκολόγο μπορεί να λύσει την απορία. (Zougla.online, 29-11- 2010)

42411-snake20divide29

Αντικαρκινικός ο χυμός του ροδιού

imagecayl8i0c-300x2251Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι ο χυμός ροδιού έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό, αφού είναι εξαίρετη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε, ότι ο χυμός του ροδιού εμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου. Τα συστατικά που υπάρχουν στον χυμό φαίνεται ότι καταφέρνουν να αναστέλλουν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στο χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στον χυμό του ροδιού εμπόδισαν τα καρκινικά κύτταρα που υπήρχαν σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη να μετακινηθούν προς τα οστά. Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μανουέλα Μάρτινς-Γκριν, «τα νέα ευρήματα είναι συναρπαστικά, καθώς θα μπορούμε πλέον να τροποποιούμε αυτά τα φυσικά συστατικά του χυμού, ώστε να βελτιώνουμε τη δράση τους και να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των μεταστάσεων σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη». Και πρόσθεσε, ότι η ίδια και η ομάδα της ευελπιστούν πως ο χυμός του ροδιού θα έχει ανάλογη ευεργετική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου. (Zougla.omline,16-12- 2010)

42411-snake20divide30

Ντομάτα η θαυματουργή…

imagescajog4usΗ ντομάτα είναι μια εύγευστη και πολύτιμη τροφή που δεν πρέπει να λείπει από το πρόγραμμα διατροφής σας. Είναι ιδανική για δίαιτα, γιατί έχει πολύ λίγες θερμίδες, άφθονη βιταμίνη C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, και φολικό οξύ που είναι απαραίτητο για την αναδόμηση των κυττάρων.

Η κόκκινη χρωστική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες είναι το λυκοπένιο, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και εξαιρετικά ευεργετικό, όσον αφορά την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού. Είναι επίσης ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καλή καρδιακή λειτουργία, την υγεία του προστάτη και του παγκρέατος.

Μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν δέκα τομάτες ανά εβδομάδα μείωσαν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου κατά 45%, ενώ και στα δύο φύλα μειώθηκαν κατά 60% οι πιθανότητες συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι ένα ακόμη όφελος από την κατανάλωση ντομάτας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι ντομάτες περιέχουν δύο σημαντικές ενώσεις, οι οποίες μπλοκάρουν ορισμένες από τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό. Έτσι οι βλαβερές ιδιότητες του καπνού μειώνονται σημαντικά. (Zougla.online, 7-9-2010)

42411-snake20divide31

«Φάρμακο» για την υπέρταση το σκόρδο

cf86ceb1cf81cebcceb1cebacebf-cf84cebf-cf83cebacf8ccf81ceb4cebfΣύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, το σκόρδο είναι χρήσιμο, από κοινού με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, για την καταπολέμηση της υπέρτασης. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, υπό την Κάριν Ριντ έκαναν δοκιμές με 50 εθελοντές που έπασχαν από υψηλή πίεση του αίματος. Οι ασθενείς κλήθηκαν να πάρουν τέσσερις κάψουλες από εκχύλισμα σκόρδου ημερησίως.

Έπειτα από 12 εβδομάδες τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι όσοι λάμβαναν σκόρδο είχαν χαμηλότερη πίεση –περίπου 10mmHg– σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονική κάψουλα (πλασέμπο).

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης. Πάντως oι ειδικοί τονίζουν, ότι τα συμπληρώματα σκόρδου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ύστερα από ιατρική συμβουλή, καθώς το σκόρδο μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως να αραιώσει το αίμα ή να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα.

Οι Αυστραλοί γιατροί τόνισαν ακόμη, ότι το σκόρδο δεν πρέπει να υποκαθιστά τα κανονικά φάρμακα για την υπέρταση, αλλά να δρα συμπληρωματικά προς αυτά. (Zougla.online, 17-11-2010)

42411-snake20divide32

Το καρπούζι ρίχνει την πίεση

watermelon-285x300Μελέτη των καθηγητών Αρτούρο Φιγκερόα και Μπαχράμ Αριμάντι του Πανεπιστημίου της Φλόριντα αποκαλύπτει, ότι το καρπούζι μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό όπλο κατά της προϋπέρτασης, μιας διαταραχής που αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης και κατ’ επέκταση της καρδιοπάθειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 6 γραμμάρια αμινοξέος L-σιτρουλίνη από εκχύλισμα καρπουζιού την ημέρα επί 6 εβδομάδες, βελτίωσαν σημαντικά την αρτηριακή λειτουργία και έτσι ελάττωσαν την αρτηριακή πίεση και στους 9 εθελοντές (4 άνδρες και 5 γυναίκες 51-57 ετών) που  συμμετείχαν στη μελέτη και έπασχαν από προϋπέρταση.

 «Το εύρημά μας υποδηλώνει ότι το καρπούζι είναι ”λειτουργικό τρόφιμο” που ασκεί αγγειοδιασταλτική δράση, εμποδίζοντας έτσι την προϋπέρταση να εξελιχθεί σε κανονική υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό», δήλωσε ο Αρτούρο Φιγκερόα και εξήγησε:  «Το καρπούζι αποτελεί την πιο πλούσια, εδώδιμη φυσική πηγή L-σιτρουλίνης, μιας ουσίας που σχετίζεται στενά με την L-αργινίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για το σχηματισμό του νιτρικού οξειδίου, που με τη σειρά του παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και στην υγιή αρτηριακή πίεση».

Ο  Φιγκερόα εκτιμά ότι, αν το εύρημα επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, πολλοί ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν ένα χάπι καρπουζιού για να ρυθμίζουν καλύτερα την πίεσή τους.  Μελέτες έχουν δείξει ότι το 43% των ανδρών και το 36% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν προϋπέρταση, παραπλήσια είναι και τα αντίστοιχα ποσοστά στις άλλες χώρες της Δύσης (στις ΗΠΑ 43%  των ανδρών και 39% των γυναικών). (Zougla.online, 5-11-2010)

42411-snake20divide33

Το κρεμμύδι ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη

imagescauxpwu01Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ, το ταπεινό κόκκινο κρεμμύδι μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια, καθώς ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη, αφήνοντας ανέπαφη την «καλή».

Η «κακή» χοληστερόλη LDL συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας στένωση και εμποδίζοντας έτσι τη ροή του αίματος. Ενώ η «καλή» χοληστερόλη HDL απομακρύνει την LDL από τις αρτηρίες, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος.

Η μελέτη έγινε σε χάμστερ, τα οποία οι επιστήμονες τάιζαν με πλούσια σε χοληστερόλη τρόφιμα, δίνοντάς τους και πολτοποιημένο κόκκινο κρεμμύδι. Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα ζώα παρουσίασαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης τους κατά 20%, χωρίς να παρουσιάσει μείωση η «καλή» χοληστερόλη τους.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ζεν Γιου Τσεν, από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Και πρόσθεσε: «Το εύρημα της νέας μελέτης υποστηρίζει τη θεωρία, ότι η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιών μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου». (Zougla.online, 5-11-2010)

42411-snake20divide34

Εχθροί της χοληστερίνης οι ξηροί καρποί

imagesca9ynu2fΗ κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, που κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι αν κάποιος τρώει καθημερινά επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η «κακή» χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%, με συνέπεια να βελτιώνεται η κρίσιμη για την υγεία αναλογία «κακής» προς «καλή» χοληστερίνη.

Εκτός από τη χοληστερίνη οι ξηροί καρποί –που περιέχουν «καλά» λίπη, ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες– διαπιστώθηκε ότι μειώνουν κατά μέσο όρο 10,2% και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Όσο πιο υψηλά ήταν εξαρχής τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ωφέλεια από την κατανάλωση των ξηρών καρπών για τη μείωση αυτών των επιπέδων στο αίμα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές συνιστούν την αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής και ανέφεραν ότι διαφορετικά είδη καρπών έχουν παρεμφερή ευεργετικά αποτελέσματα. Όμως Βρετανοί συνάδελφοί τους προειδοποιούν, ότι μπορεί οι ξηροί καρποί να αποτελούν τμήμα μιας υγιεινής δίαιτας, όχι όμως αν είναι καλυμμένοι με ζάχαρη ή αλάτι, όπως συνήθως συμβαίνει. (Zougla.online, 11-5-2010)

42411-snake20divide35

Οι φράουλες μειώνουν τη χοληστερίνη

imagescago14whΣύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, λίγες φράουλες την ημέρα μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσουν και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, που υπάρχει όταν κάποιος έχει ταυτοχρόνως τρεις ή περισσότερους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:

1.Κοιλιακή παχυσαρκία: Όταν η περίμετρος μέσης είναι μεγαλύτερη από 102 εκατοστά για τους άνδρες ή 88 εκατοστά για τις γυναίκες.

2.Αυξημένη αρτηριακή πίεση: Όταν η «μεγάλη» (συστολική) πίεση είναι μεγαλύτερη από 130 mmHg και η «μικρή» (διαστολική) πίεση μεγαλύτερη από 85 mmHg.

3.Αυξημένα τριγλυκερίδια: Όταν τα τριγλυκερίδια είναι υψηλότερα από 150 mg/dL (όταν ο εξεταζόμενος είναι νηστικός).

4.Χαμηλά επίπεδα «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης: Όταν τα επίπεδα της ΗDL είναι μικρότερα από 40 mg/dL για τους άνδρες ή μικρότερα από 50 mg/dL για τις γυναίκες.

5.Αυξημένο σάκχαρο αίματος: Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλότερα από 100 mg/dL (όταν ο εξεταζόμενος είναι νηστικός).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη από τις φράουλες προέρχονται από το ελλαγικό οξύ που περιέχουν και είναι μια ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. (Zougla.online, 9-11-2010)

42411-snake20divide36

Η υγιεινή διατροφή… σώζει ζωές

cf85ceb3ceb9ceb5ceb9cebdcceb7-cf83cf89cf83cf84ceb7-ceb4ceb9ceb1cf84cf81cebfcf86ceb7-cf83cf89ceb6ceb5ceb9-ceb6cf89ceb5cf82Όπως αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές, περισσότεροι από ένας στους δέκα θανάτους από καρδιά, εγκεφαλικά και καρκίνο θα αποτρέπονταν κάθε χρόνο, εάν όλοι φροντίζαμε να τρώμε δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, και δεν υπερβαίναμε τις συνιστώμενες ποσότητες αλατιού και λίπους.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), ακόμα και αν απλώς φροντίζαμε να τρώμε καθημερινά τις σαλάτες και τα φρούτα και εξακολουθούσαμε να τρώμε πολύ αλάτι και κορεσμένο λίπος (προέρχεται κυρίως από κρέατα και προϊόντα κρέατος), θα αποτρεπόταν ο ένας στους 20 θανάτους από καρδιά, εγκεφαλικό και καρκίνο.

Τα παραπάνω ευρήματα για την πλήρη υιοθέτηση των διατροφικών οδηγιών ισοδυναμούν για τη Βρετανία με 33.000 λιγότερους θανάτους ετησίως. Από αυτούς οι 20.000 θα ήταν από λιγότερα εμφράγματα και ανακοπές  και 13.000 από λιγότερους καρκίνους και εγκεφαλικά. Ενώ με  μερική υιοθέτηση των συστάσεων (δηλαδή μόνο με 2 σαλάτες και 3 φρούτα την ημέρα), το κέρδος θα ήταν 15.000 ζωές τον χρόνο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο και πάνω από 38.000 από καρδιά και εγκεφαλικά. Συνεπώς το κέρδος σε ζωές στη χώρα μας θα ήταν σχεδόν 7.000 ζωές τον χρόνο, ενώ μόνο με φρούτα και λαχανικά θα γλίτωναν περίπου 3.500 άνθρωποι.

«Η υιοθέτηση των διατροφικών οδηγιών θα είχε μαζική επίδραση στην υγεία των ενηλίκων, με το μεγαλύτερο όφελος να πηγάζει από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι σωτήρια για την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο Πήτερ Σκάρμπορο, επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH).  (Zougla.online, 16-12-2010)

42411-snake20divide37

Τι πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι

Η Υγεία, θυγατέρα του Ασκληπιού (Palazzo Corsini, Ρώμη)Όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στα λαχανικά, προειδοποιεί η Επαγγελματική Ένωση Ιατρών Παίδων και Εφήβων της Γερμανίας (BVKJ), καθώς διατρέχουν κινδύνους για την υγεία τους.

«Οι έφηβοι που τρέφονται αποκλειστικά χορτοφαγικά πρέπει να επιλέγουν το φαγητό τους με ιδιαίτερη προσοχή», δηλώνει ο εκπρόσωπος της BVKJ, Ούλριχ Φέγκελερ και υπογραμμίζει ότι η ημερήσια πρόσληψη σιδήρου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ο σίδηρος παρέχεται στον οργανισμό από τροφές, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα παντζάρια, το κάρδαμο, τα ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Ο οργανισμός απορροφά τον σίδηρο καλύτερα όταν στο φαγητό περιέχεται και βιταμίνη C (πράσινες πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο και χυμός πορτοκαλιού).

Η διατροφή των χορτοφάγων εφήβων θα πρέπει να είναι πλούσια και σε βιταμίνη Β. Έτσι θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση προϊόντα γάλακτος, τυρί, δημητριακά ολικής άλεσης, μανιτάρια, όσπρια, μπρόκολο και σπανάκι. «Οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις είναι επιβεβλημένες για τους νεαρούς χορτοφάγους» τόνισε ο Φέγκελερ. (Zougla.online, 23-11-2010)

42411-snake20divide38

Τροφές για μια ζωή γεμάτη υγεία

cf84cf81cebfcf86ceadcf82-ceb3ceb9ceb1-cf85ceb3ceb5ceafceb1Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία άλφα-καροτίνη που βρίσκεται στα καρότα, τα κολοκύθια, τις γλυκοπατάτες και τα ακτινίδια, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Η μελέτη δείχνει ότι η ουσία αυτή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του DNA από τις επιθέσεις που καθημερινά δέχεται από κάθε είδους αιτία (κάπνισμα, στρες, κακή διατροφή). Αυτή η ιδιότητά της εκτιμάται ότι εξηγεί την ικανότητά της να περιορίζει τις ιστικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρα νοσήματα.

Οι επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των Η.Π.Α. διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν λιγότερα επικίνδυνα προβλήματα υγείας, όταν αυξάνονται τα επίπεδα της άλφα-καροτίνης στο αίμα τους.

Η επίδραση της άλφα-καροτίνης είναι πάρα πολύ ισχυρή, με τον κίνδυνο αναπτύξεως απειλητικής για τη ζωή  ασθένειας να ελαττώνεται από 23% έως 39%. (Zougla.online, 2311-2010)

42411-snake20divide39

Διατροφή & Αντιοξειδωτική Δράση

Η κλίμακα ORAC! 

cebccebfcf8dcf81ceb11Θοδωρής Γιάνναρος, μοριακός – πυρηνικός βιολόγος, γράφει:

Μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιείτε και να εφαρμόζετε τις πληροφορίες που περιέχονται στον πίνακα αξιολόγησης αντιοξειδωτικής δράσης ORAC, όπως αυτός που παρατίθεται στη συνέχεια, θα έχετε στη διάθεσή σας ένα ισχυρό εργαλείο για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και για την προστασία του σώματός, αλλά και συνολικά του οργανισμού σας από τις εκφυλιστικές ασθένειες. Επί του παρόντος, συνιστάται μια διατροφή από φρούτα και λαχανικά που θα σας επιτρέπει να καταναλώνετε μεταξύ 3.000 έως 5.000 μονάδες ORAC ημερησίως. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα βέλτιστο επίπεδο αντιοξειδωτικής προστασίας από τη καθημερινή επίθεση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και μετάλλων.

Αντιοξειδωτική αξία σε Μονάδες ORAC ανά 100 γραμμάρια:

Φρούτα

ΜονάδεςORAC  

 

Λαχανικά

ΜονάδεςORAC  

Açai Berry

18,500

 

Κινέζικο  λάχανο

1,770

Prunes, Ξερά

δαμάσκηνα

5,770

 

Σπανάκι φρέσκο

1,260

Σταφίδες

2,830

 

Λαχανάκια Βρυξελλών

980

Blueberries Μούρα

2,400

 

Alfalfa

930

Blackberries Μουρα

2,036

 

Σπανάκι στον

ατμό

909

Cranberries Μούρα

1,750

 

Μπρόκολο

890

Φράουλες

1,540

 

Τεύτλα

841

Ρόδια

1,245

 

Κόκκινη πιπεριά

713

(Raspberries) Σμέουρα

1,220

 

Κρεμμύδι

450

Δαμάσκηνα

949

 

Καλαμπόκι

400

Πορτοκάλια

750

 

Μελιτζάνα

390

Κόκκινα σταφύλια

739

 

Κουνουπίδι

377

Κεράσια

670

 

Αρακάς κατεψυγμένος

364

Ακτινίδια

602

 

Λευκές πατάτες

313

Λευκά σταφύλια

442

 

Γλυκοπατάτες

301

Πεπόνι

252

 

Καρότα

207

Μπανάνα

221

 

Φασόλια  φρέσκα

201

Μήλο

218

 

Ντομάτες

189

Βερίκοκα

164

 

Κολοκύθι

176

Ροδάκινο

158

 

Κίτρινη κολοκύθα

150

Επειδή η ποιότητα των προϊόντων και οι συνθήκες καλλιέργειας μπορεί να ποικίλλουν, πιθανώς να βρείτε βαθμολογίες κλίμακας ORAC να διαφέρουν από τον παραπάνω πίνακα. Χρησιμοποιείστε αυτόν τον πίνακα ORAG, επειδή είναι εύκολο να διαβαστεί και να αποσαφηνίσει τέσσερα σημαντικά κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς η κατανόηση, από μέρους σας της αντιοξειδωτικής διαβάθμισης των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να προστατεύσει το σώμα σας και γενικά τον οργανισμό σας από την γήρανση και από σοβαρές οξειδωτικές και εκφυλιστικές ασθένειες. Το σύνθημα λοιπόν είναι: «Βάλτε τη διατροφή ORAC στο τραπέζι …και στη ζωή σας». (Zougla.online, 9-5-2010)

42411-snake20divide40

Ποιο είδος κρέατος είναι πιο υγιεινό;

imagecac2dagj2Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2-3 φορές το μήνα. Αυτή η οδηγία συμφωνεί και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας κατά του Καρκίνου, αλλά απέχει από τις δικές μας συνήθειες.

Επιλέξτε, λοιπόν, ποια είδη κρέατος ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις και μπορούν να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας.

Μοσχάρι: Είναι ο σημαντικότερος «χορηγός» σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παιδίατροι συστήνουν την κατανάλωσή του από τη βρεφική ηλικία, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Χοιρινό: Έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά, αλλά διαφέρει η περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, η οποία είναι χαμηλότερη. Επιλέξτε το φιλέτο ή ψαρονέφρι, το οποίο είναι σχεδόν άπαχο εάν αφαιρεθεί το ορατό λίπος. Σε τέτοια περίπτωση περιέχει λιγότερο λίπος ακόμα και από το στήθος κοτόπουλου.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα: Ανήκουν στην κατηγορία των λευκών κρεάτων και αποτελούν το ιδανικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος. Μπορούν να προσφέρουν ανάλογες ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για όλες τις αναβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η ανάπτυξη και η σύνθεση μυϊκού και οστίτη ιστού. Προτιμείστε βεβαίως το στήθος των πουλερικών. Μπορεί να περιέχει σημαντικά μικρότερες ποσότητες λίπους και σιδήρου, δεν παύει όμως να προσφέρει τα μέγιστα στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε σελήνιο και βιταμίνη Β6, που είναι θρεπτικά συστατικά με αποδειγμένη αντιγηραντική, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Το μυστικό: Προσθέστε πολλά μυρωδικά! Όταν το κρέας ψήνεται στα κάρβουνα σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούνται χημικές ουσίες, οι ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες. Ωστόσο, αυστραλιανές έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη μυρωδικών, όπως ρίγανης, θυμαριού ή βασιλικού, μειώνουν ή εξουδετερώνουν τις ποσότητες των χημικών αυτών ουσιών κατά τη διάρκεια του ψησίματος. (Zoygla.online, 15-12-2010)

42411-snake20divide41

Έρευνα συνδέει το κόκκινο κρέας

με μορφές καρκίνου

cebccf80cf81ceb9ceb6cf8ccebbceb5cf823Πρόσφατη έρευνα αναφέρει πως τα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου είναι πολύ μεγαλύτερα για εκείνους που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας. Η έρευνα έγινε σε 500.000 Αμερικανούς μεσήλικες, που οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί μία δεκαετία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι η εκδήλωση καρκίνου του οισοφάγου ή του στομάχου συνδέονταν με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή σκευασμάτων που φτιάχνονται από επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εκείνοι που περιλάμβαναν πολύ κρέας στο διαιτολόγιό τους είχαν κατά 79% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τα συγκεκριμένα είδη καρκίνου.

Διαπιστώθηκε ακόμη, ότι οι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν ετεροκυκλικές αμίνες (τοξικές ουσίες που δημιουργούνται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες), είχαν μεγαλύτερα ποσοστά εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου. Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές τονίζουν, ότι όποιος τρώγει κόκκινο κρέας δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα προσβληθεί από καρκίνο. (Zougla.online, 6-11-2010) 

42411-snake20divide42

Τα ψάρια προστατεύουν τα μάτια μας

3-cf83ceb1cf81ceb4ceb5cebbceb5cf82-4Σύμφωνα με νέα μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αποφυγή μιας οφθαλμοπάθειας, που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στην τρίτη ηλικία. Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο τόνος, φαίνεται ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως εκφυλίσεως της ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα –της δομής στο πίσω μέρος των ματιών που φέρει τα κύτταρα της όρασης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες από το Ίδρυμα Wilmer της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, που παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 2.400 εθελοντών ηλικίας άνω των 65 ετών, διαπίστωσαν  ότι όσοι έτρωγαν λιπαρά ψάρια δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών μπορεί να μειώσουν και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη και του δέρματος. (Zougla.online, 6-12-2010)  

42411-snake20divide43

Πρόπολη: Μια «θαυματουργή» ουσία

cebcceb5cebbceb9cf83cf83ceb5cf82Η πρόπολη είναι μία ρητινώδης κολλητική ουσία που παράγεται από τη μέλισσα και μπορεί να θωρακίσει την υγεία μας. Περιέχει περίπου 55% ρητίνες, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια και 5% γύρη, ένζυμα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα και περισσότερα από 30 βιοφλαβονοειδή. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μείγμα, διαλυτό στο αλκοόλ και όχι στο νερό, με έντονο άρωμα όσο πιο έντονο τόσο αποτελεσματικότερο και σκούρο χρώμα. Η καθαρότητα και η ποιότητά της εξαρτάται τόσο από τη φυτική της προέλευση όσο και από την επεξεργασία.

Πολλοί λαοί από την Αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Ήταν γνωστή και ως «μαύρο κερί». Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι Άραβες την χρησιμοποιούσαν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε την επάλειψη με πρόπολη για την επούλωση των πληγών.

Πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο καθιστούν την πρόπολη ως ένα απαραίτητο «φάρμακο», ικανό να «μπλοκάρει» μία ίωση, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Δρα προληπτικά στην ηπατίτιδα Β’ και τον έρπητα ζωστήρα, ενώ μπορεί να αναστείλει τη μικροβιακή ανάπτυξη και να εξολοθρεύσει μύκητες και βακτήρια.

Παράλληλα μπορεί να επουλώσει ένα τραύμα ή ένα κάψιμο, να ανακουφίσει από μία φλεγμονή στο στόμα ή τον λαιμό και να βοηθήσει στη θεραπεία κρυολογημάτων, πονόλαιμων, χρόνιων φαρυγγίτιδων, γαστρεντερίτιδας και κολίτιδας. Η αντιοξειδωτική δράση της έχει μεγάλη επίδραση στην αναγέννηση κατεστραμμένων κυττάρων. Και όλα αυτά χωρίς να είναι χημικό φάρμακο.

Αν εξαιρεθούν τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης σώματος, μέσω των οποίων είναι πιο γνωστή στην Ελλάδα, η πιο κοινή μορφή της πρόπολης είναι το διάλυμα σε αλκοόλ, το βάμμα, που διατίθεται σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Αλοιφές, σπρέι, κάψουλες, καραμέλες για τον λαιμό προσφέρουν πολυμορφία χρήσεων για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. (Zougla.online, 1-12-2010)

42411-snake20divide44

«Φονιάς» ο καρκίνος του πνεύμονα

xpajpgΣύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, οι άνθρωποι που φέτος έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα, ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός πρόκειται να ξεπεράσει τους 2,2 εκατ. μέχρι το 2020. Όσον αφορά τον δείκτη επιβίωσης των νοσούντων, είναι πολύ χαμηλός, αφού λιγότερο από το 15% των ασθενών ζουν λίγο παραπάνω από 5 χρόνια, ενώ το 74-85% των περιπτώσεων είναι θανατηφόρες. Ο καρκίνος του πνεύμονα πλήττει περισσότερο τις ανεπτυγμένες χώρες, όμως το προσδόκιμο ζωής για τους πλούσιους ασθενείς, είναι υψηλότερο από εκείνο των φτωχών. (Zougla.online, 2-12- 2010)

42411-snake20divide45

Η αρρυθμία «χτυπά» τους καπνιστές

imagecauqxufiΣύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Heart Journal», αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας της καρδιάς, φέρεται πως διατρέχουν ενεργοί και πρώην καπνιστές.

Οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρου Εράσμους στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, μελέτησαν σχεδόν 5.700 ενήλικες 55 ετών και άνω, ενεργούς και πρώην καπνιστές, διαπιστώνοντας ότι πάνω από το 50% είχε πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή σε διάστημα επτά ετών. Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι πρώην καπνιστές διατρέχουν συγκρίσιμο κίνδυνο της εν λόγω πάθησης με τους ενεργούς καπνιστές.

Η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να είναι μια ουσιαστική λύση. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι η διακοπή του τσιγάρου μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων σχετιζόμενων με τον καπνό παθήσεων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα εμφράγματα. (Zougla.online, 22-11-2010)

42411-snake20divide46

Γεμάτα καρκινογόνα τα παιδιά των καπνιστών

cebaceaccf80cebdceb9cf83cebcceb1-cebaceb1ceb9-cf80ceb1ceb9ceb4ceafΑμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν καρκινογόνες ουσίες των τσιγάρων στο 90% των παιδιών που ζούσαν σε σπίτι όπου τουλάχιστον ο ένας γονέας κάπνιζε. Η ανάλυση δείγματος ούρων από 79 παιδιά ηλικίας 1 μηνός έως 10 ετών έδειξε, ότι τα επίπεδα των καρκινογόνων ουσιών στον οργανισμό τους ήταν μόλις 8% χαμηλότερα από ότι αυτά στα ούρα των γονέων τους.

Άλλες μετρήσεις έδειξαν επίσης πως οι ενήλικες παθητικοί καπνιστές είχαν καρκινογόνες ουσίες στα ούρα τους σε δυσθεώρητα επίπεδα. Μόλις κατά 1-5% χαμηλότερα από ό,τι στα ούρα των καπνιστών.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι: Ø Υπήρχε συσχέτιση των επιπέδων των καρκινογόνων στα παιδιά με τον αριθμό τσιγάρων που κάπνιζαν οι ενήλικες στο σπίτι. Ø Οι πιθανότητες των παιδιών να είναι παθητικοί καπνιστές αυξάνονταν με το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό και μορφωτικό  επίπεδο των γονέων. (Zougla.online, 10-11-2010)

42411-snake20divide47

Το κάπνισμα υπεύθυνο και για την αρθρίτιδα

imagesca933etjΣύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 2.000 άτομα, το ένα τρίτο των περιπτώσεων σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνδέεται με το κάπνισμα. Μάλιστα η συνέπεια αυτή φαίνεται να μη αφορά μόνο όσους έχουν γενετική προδιάθεση για την αρθρίτιδα.

Με άλλα λόγια, το κάπνισμα δεν πυροδοτεί απλώς μια ρευματοειδή αρθρίτιδα που ήταν μοιραίο αργά ή γρήγορα να εκδηλωθεί, αλλά προκαλεί τη νόσο και σε άτομα που δεν έχουν τα «γονίδια της αρθρίτιδας».

Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάπνιζαν πολύ (πάνω από 1 πακέτο τσιγάρα για πάνω από 20 χρόνια) είχαν σχεδόν 200% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Πιο ειδικά, είχαν 200% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν ένα αντίσωμα ACPA, το οποίο ανευρίσκεται σε όσους πάσχουν από τη σοβαρή μορφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ασθένεια αυτή προκαλεί έντονο και οδυνηρό οίδημα (πρήξιμο) στις αρθρώσεις και ανήκει στα αυτόνοσα νοσήματα, δηλαδή σε εκείνα αγνώστου αιτιολογίας, κατά τα οποία ο οργανισμός ανεξήγητα αρχίζει να επιτίθεται σε φυσιολογικούς ιστούς, όργανα ή στοιχεία και ουσιαστικά στον ίδιο τον εαυτό του.

Η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of the Rheumatic Diseases». (Zougla.gr, 16-12-2010)

42411-snake20divide48

Οι φυτικές ίνες προστατεύουν

από το άσθμα και την αρθρίτιδα

jpcΑυστραλοί ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών, εάν θέλουμε να αποφύγουμε νοσήματα, όπως το άσθμα και η αρθρίτιδα. Όπως εξηγούν, όταν οι φυτικές ίνες φθάνουν στο έντερο, μετατρέπονται, από τα βακτήρια που αυτό περιέχει, σε λιπαρά οξέα, τα οποία καταπραΰνουν μερικές από τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Ένα νέο μόριο που ανακάλυψαν ενώνεται με αυτά τα λιπαρά οξέα και δρα ως αντιφλεγμονώδης ουσία σε όλο το σώμα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Κατά τον Τσαρλς ΜακΚέι, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, αν βάλουμε στη ζωή μας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένα δημητριακά (ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, καφέ ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης), μπορεί να προστατευθούμε από νοσήματα όπως το άσθμα και η αρθρίτιδα. (Zougla.online, 12-11-2010)

42411-snake20divide49

Καταρρίπτεται η σύνδεση

υψηλής πίεσης- εγκεφαλικού(;) 

ceb1cf83cebecebaceb7cf80ceb9cf8ccf82-cebaceb1ceb9-cf85ceb3ceb5ceafceb1Οι διακυμάνσεις στην πίεση μπορεί να αποτελούν πολύ πιο έγκυρη ένδειξη ενδεχόμενου εγκεφαλικού, σε σχέση με μία σταθερά υψηλή πίεση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί και Σουηδοί επιστήμονες, ύστερα από έρευνα που διεξήγαγαν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι έρευνες προειδοποιούν ότι τα συχνά «σκαμπανεβάσματα» της πίεσης δεν πρέπει να υποτιμούνται από τους ασθενείς, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι συχνές αυτές μετατροπές είναι πολύ πιο επικίνδυνες για την πρόκληση εγκεφαλικού, ασχέτως με τον μέσο όρο του βαθμού της πίεσής τους. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ακόμη ότι η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής που παρέχεται για την καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης συνδέεται άμεσα με το κατά πόσο την κρατούν σε μία ισορροπία.

Η έρευνα δεν ξεκαθαρίζει για ποιους λόγους οι περιστασιακές αυξομειώσεις επηρεάζουν την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων. Παρόλα αυτά εκτιμήθηκε ότι το φαινόμενο αυτό ίσως συμβαίνει, διότι η «ανισορροπία» στην πίεση αυξάνει το στρες στο κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο προκαλεί ταραχώδη ροή του αίματος και εν συνεχεία σοβαρή βλάβη στις αρτηρίες. (Zougla.online, 12-3-2010)

42411-snake20divide50

Η μεσογειακή διατροφή

εμποδίζει την αύξηση βάρους

cebcceb5cf83cebfceb3ceb5ceb9ceb1cebaceae-ceb4ceb9ceb1cf84cf81cebfcf86ceaeΆνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να αποφεύγουν τα επιπλέον κιλά που συχνά συνοδεύουν το γήρας, αναφέρει νέα ισπανική έρευνα. Ωστόσο οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν υπεύθυνη είναι η διατροφή ή σχετικές υγιεινές συμπεριφορές.

Η μεσογειακή διατροφή είναι γενικά πλούσια σε ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, ενώ είναι χαμηλή σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά. Προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε οφέλη για όσους την έχουν υιοθετήσει, περιλαμβανομένης της προστασίας από καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη, καθώς και απώλειας βάρους σε όσους είναι ήδη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το ενδεχόμενο κόστος σε θερμίδες από το υψηλό επίπεδο λιπαρών της μεσογειακής διατροφής, κυρίως αυτό που προέρχεται από το ελαιόλαδο, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Juan-Jose Beunza από το Πανεπιστήμιο της Navarra.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε μη υπέρβαρους νέους υγιείς ανθρώπους. Ανακάλυψαν ότι είναι βολικό διατροφικό σχήμα, καθώς επιβραδύνει την αύξηση βάρους που φυσιολογικά συνοδεύει το πέρασμα των χρόνων, δήλωσε ο Beunza. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, όσοι ανέφεραν χαμηλότερη συμμετοχή στη μεσογειακή διατροφή, αύξησαν περισσότερο το βάρος τους, ενώ όσοι την ακολουθούσαν περισσότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους με το πέρασμα των χρόνων. (Zougla.online, 6-11-2010)

42411-snake20divide51

Η σούπα σύμμαχος στην απώλεια βάρους

cf83cebfcf8dcf80ceb5cf82Η σούπα είναι από τις πιο παρεξηγημένες τροφές, αφού πολλοί είναι εκείνοι που τις επιλέγουν μόνο όταν κρυολογήσουν, μολονότι είναι πολύ θρεπτικές και ιδιαίτερα εύπεπτες. Μάλιστα τον χειμώνα αποτελούν μία καλή εναλλακτική για την ενυδάτωση του οργανισμού μας, ιδιαίτερα εάν δεν προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες νερού.

Υπάρχουν πολλά είδη σούπας και η πιο γνωστή (όσον αφορά στην απώλεια βάρους) είναι ίσως εκείνη της λαχανόσουπας. Η «δίαιτα της λαχανόσουπας» δεν αποτελεί τον υγιεινό και ενδεδειγμένο τρόπο για την απώλεια κιλών, ωστόσο οι σούπες γενικότερα μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να χάσει λίγα από τα παραπάνω κιλά που έχει.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, όταν κάποιος αρχίζει το γεύμα του με μία σούπα, τότε η συνολική πρόσληψη θερμίδων θα είναι κατά 20% χαμηλότερη από ό,τι στην περίπτωση που δεν έχει καταναλώσει τη συγκεκριμένη τροφή ως ορεκτικό. Ο λόγος είναι η αύξηση του όγκου των τροφίμων στο στομάχι.

Όταν το στομάχι γεμίσει, ο εγκέφαλος λαμβάνει το σήμα του κορεσμού και  δίνει την εντολή να διακόψει ο άνθρωπος το γεύμα. Αυτή είναι και η λογική της σύστασης να καταναλώνονται 2-3 ποτήρια νερό πριν από την έναρξη κάθε κύριου γεύματος σε εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος. (Zougla.online, 5-11-2010)

42411-snake20divide52

Τα γαλακτοκομικά αδυνατίζουν

_1_51Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χάνουν περισσότερα κιλά, αναφέρουν Αυστραλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Curtin University of Technology. Στο διατροφικό μοντέλο που δόθηκε στους εθελοντές περιλαμβάνονταν διάφορες ποσότητες τυρί, γιαούρτι και γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όσοι αύξησαν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από τρεις σε τέσσερις μερίδες, έχασαν περισσότερα κιλά, ενώ παράλληλα είχαν χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιγότερο λίπος στην κοιλιά και «σημαντικά λιγότερες» πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις της καρδιάς και σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, βιταμινών και πρωτεΐνης, γεγονός που συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, επιταχύνοντας και τον μεταβολισμό του οργανισμού. Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε, αλλά και την περιεκτικότητα των προϊόντων σε λιπαρά. (Zougla.online, 11-11-2010)

42411-snake20divide53

Ο περίπατος μας προστατεύει από 24 νοσήματα

couple_running_beachΣύμφωνα με την ανάλυση συμπερασμάτων 40 μελετών, η οποία δημοσιεύεται στη «Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής» (IJCP), όσοι άνθρωποι φροντίζουν να είναι δραστήριοι 30 λεπτά την ημέρα, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν:

Ø Κάθε είδους καρδιαγγειακό νόσημα (καρδιοπάθεια, ισχαιμικά εγκεφαλικά, αιμορραγικά εγκεφαλικά κ.ά.)

Ø Καρκίνο γενικώς με διάφορες επιμέρους μορφές (όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού)

Ø Οστεοπόρωση Ø Τύπου 2 διαβήτη Ø Κατάθλιψη Ø Παχυσαρκία ØΥπέρταση ØΣτυτική δυσλειτουργία Ø Άνοια Ø Οσφυαλγία

Ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν, ότι ακόμα κι αν αρρωστήσει κανείς, η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει την ανάρρωση. Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε με τις ώρες για να επωφεληθείτε: 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα μπορούν να κάνουν θαύματα.

Τι είδους δραστηριότητα να επιλέξει κανείς; Περπάτημα με βήμα γοργό, ποδήλατο, τζόκινγκ, αεροβικά σπορ, χορό, κολύμπι, ανάβαση σκάλας, ασκήσεις στο γυμναστήριο και έντονη κηπουρική (π.χ. ξεχορτάριασμα) είναι καλές επιλογές. (Zougla.online, 16-11-2010)

42411-snake20divide54

«Εχθρός» των εγκεφαλικών

επεισοδίων το περπάτημα

1250807937_jogging_1019516Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stroke», οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περπατώντας. Γυναίκες που προτιμούν να περπατούν αρκετές ώρες, είχαν 37% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με αυτές που δεν περπατούσαν. Γυναίκες που ανέφεραν ότι περπατούσαν τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα με οποιοδήποτε ρυθμό, εμφάνιζαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, η νέα έρευνα εστίασε στο είδος της άσκησης που θα ήταν ωφέλιμο για τις γυναίκες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Jacob Sattelmair του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη δήλωσε, ότι αυτό αφορά το περπάτημα για κάποιο διάστημα, καθώς και το έντονο περπάτημα. Οι γυναίκες που περπατούν με έντονο ρυθμό θα πρέπει να μπορούν να μιλούν αλλά όχι να τραγουδούν.

Εκτός από το περπάτημα, η έρευνα εξέτασε έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, το κολύμπι και το ποδήλατο, αλλά οι ερευνητές δεν εντόπισαν σχέση μεταξύ αυτών των έντονων δραστηριοτήτων και του μειωμένου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είναι επίσης πιθανό η μέτρια δραστηριότητα να είναι καλύτερη όσον αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, που αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, τη χρήση ασπιρίνης, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. (Zougla.online, 8-2-2010)

42411-snake20divide55

Πέντε χρήσιμες συμβουλές για την υπόταση

cf80ceafceb5cf83ceb7-cf85cf80cf8ccf84ceb1cf83ceb7Ο όρος υπόταση υποδηλώνει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν με υπόταση, έχοντας συμπτώματα ζάλης, ταχυκαρδίας, λιποθυμίας και αδυναμίας. Για να καταπολεμείστε την υπόταση, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:

Προσθέστε περισσότερο αλάτι: Το αλάτι ανεβάζει την πίεση, ενώ παράλληλα δημιουργεί κατακράτηση υγρών, αναγκάζοντας τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξηθεί, αυξάνοντας παράλληλα και την αρτηριακή πίεση.

Πίνετε πολύ νερό: Τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή σας διατροφή. Ειδικά εάν υποφέρετε με υποτάσεις, αυξήστε την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε, για να αυξήσετε και την αρτηριακή σας πίεση.

Σωματική άσκηση: Η σωματική άσκηση συμβάλλει στην καλή κατάσταση του οργανισμού. Σε περίπτωση που πάσχετε από υπόταση, η καθημερινή άσκηση είναι μια σωτήρια λύση, αφού κατά τη διάρκεια της άσκησης ενισχύεται η ροή του αίματος.

Καλό πρωινό και καφές: Το πρόγευμα είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει να παραλείπεται. Ένα ποτήρι φρέσκου χυμού μαζί με δημητριακά, σε συνδυασμό με τη δράση της καφεΐνης, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την ορθοστατική υπόταση.

Συχνά γεύματα: Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, σε περιπτώσεις υπότασης δεν πρέπει να περνά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα, καθώς μειώνεται το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Καταναλώστε κάθε 2-3 ώρες μια φυσική πηγή ζάχαρης ή υδατανθράκων, ώστε να μη πάθετε υπογλυκαιμία. (Zougla.online, 16-11-2010)

42411-snake20divide56

Πότε κινδυνεύουμε περισσότερο από έμφραγμα;

imagecaxysurrΤο κλίμα μιας περιοχής μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο πρόκλησης εμφραγμάτων. Επιστημονική ομάδα της Βρετανίας διαπίστωσε ότι κάθε φορά που η θερμοκρασία πέφτει κατά έναν βαθμό Κελσίου, παρατηρούνται περίπου 200 περισσότερα εμφράγματα, ενώ στη διάρκεια μηνός η μείωση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό «ισοδυναμεί» με αύξηση κατά 2% στον κίνδυνο εμφράγματος.

Σε μελέτη των επιδημιολόγων της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αναλύθηκαν στοιχεία από 84.000 ατόμων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία λόγω εμφράγματος (την περίοδο 2003-06), έχοντας ως επίκεντρο της έρευνας τις ημερήσιες θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της εισαγωγής των ασθενών.

Όπως διαπιστώθηκε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την πτώση της θερμοκρασίας. Τα άτομα ηλικίας 75 – 84 ετών –και ιδίως όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας– φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μεταβολή της θερμοκρασίας, ενώ όσοι παίρνουν ασπιρίνη για καιρό είναι λιγότερο ευάλωτοι. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ανάλογη αύξηση του κινδύνου στην αντίστροφη περίπτωση, δηλαδή κατά την αύξηση της θερμοκρασίας. (Zougla.online, 11-8-2010)

42411-snake20divide57

Τέσσερες συνήθειες που μας «γερνούν»

Ασκληπιός (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)Το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση ποτού, η καθιστική ζωή και η φτωχή διατροφή είναι τέσσερις συνήθειες που, όταν συνδυαστούν, είναι δυνατό να «γεράσουν» τον άνθρωπο μέχρι και κατά 12 χρόνια.

Στο πόρισμα αυτό κατέληξε 20ετής έρευνα του Πανεπιστημίου του Όσλο με 5.000 Βρετανούς εθελοντές ηλικίας κατά μέσο όρο 44 ετών, 314 εκ των οποίων είχαν και τις τέσσερις ανθυγιεινές συμπεριφορές. Από τα άτομα αυτά οι 91 απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 29% του συνόλου. Από την άλλη πλευρά, από τους 387 υγιέστερους ανθρώπους μέσα στην 20ετία πέθαναν οι 32, δηλαδή μόνο το 8% εξ αυτών.

Συγκεκριμενοποιώντας τις ανθυγιεινές αυτές συμπεριφορές, η έρευνα αναφέρει ότι το κάπνισμα, η κατανάλωση τριών και άνω ποτών την ημέρα για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες, η άσκηση που διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα, καθώς και η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (λιγότερο από τρεις φορές καθημερινά), αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και οδηγούν τους ανθρώπους να φαίνονται κουρασμένοι και κατά 12 χρόνια μεγαλύτεροι. Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου ήταν η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. (Zougla.online, 28-4-2010)

42411-snake20divide58

«Κόβει χρόνια» η καθιστική ζωή

images-12Η καθημερινή άσκηση στο γυμναστήριο ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, αν ένας άνθρωπος περνάει την υπόλοιπη ημέρα του στον καναπέ ή στην καρέκλα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο χρόνος του καθισιού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δαπανάται με καθιστικό τρόπο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες. Όσες κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 37% πιθανότερο να πεθάνουν στη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως. Οι άνδρες που κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 18% πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αυξημένες πιθανότητες δεν άλλαζαν ακόμα και όταν λαμβανόταν υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έκαναν ορισμένα άτομα (τα οποία, κατά τα άλλα, έκαναν καθιστική ζωή).

Στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν έκαναν καθόλου φυσική άσκηση, ο κίνδυνος θανάτου αύξανε ακόμα περισσότερο. Οι άνδρες και οι γυναίκες που όχι μόνο κάθονταν πολλές ώρες, αλλά επίσης δεν ασκούνταν σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ήταν 48% και 94% αντίστοιχα πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερο και παράλληλα ασκούνταν. (Zougla.online, 26-7-2010)

42411-snake20divide59

Ιώσεις: Δυναμώστε τις άμυνές σας

ceb9cebfceaf-cf84ceb7cf82-ceb3cf81ceafcf80ceb7cf82Ακολουθούν επτά συμβουλές που μπορεί να φανούν χρήσιμες για να προστατευθούμε από τις ιώσεις του χειμώνα:

1. Μη χάνετε απότομα βάρος. Τα περιττά κιλά εξασθενούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. «Το σωματικό λίπος εκκρίνει ορμόνες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί η δρ Λορντ. Ωστόσο, η απότομη απώλεια βάρους δεν είναι η λύση. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε, ότι πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε αυστηρή δίαιτα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν απ’ ό,τι άλλα ζώα που έχαναν βάρος αργά και σταθερά.

2. Να ξεκουράζεστε. Μία και μόνο νύχτα κακού ύπνου αρκεί για να ελαττωθεί κατά το ήμισυ η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές.

3. Να περπατάτε. Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής», έδειξε ότι όσοι φροντίζουν να γυμνάζονται τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα, μειώνουν έως 46% τις πιθανότητες να κρυολογήσουν τον χειμώνα. .

4. Αποφύγετε το στρες, διότι ασκεί μεγάλη αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, κατά τον δρα Κάρναου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες εμποδίζει τα ουδετερόφιλα κύτταρα να σκοτώνουν τα βακτήρια, κι έτσι ο οργανισμός καθίσταται ευάλωτος σε λοιμώξεις.

5. Προσέχετε τι τρώτε. Η διατροφή είναι το κλειδί για την υγεία του ανοσοποιητικού. «Ορισμένα τρόφιμα διεγείρουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού», τονίζει η δρ Σένκερ. Το σελήνιο (στα καρύδια), ο σίδηρος (στο κόκκινο κρέας και τα όσπρια), ο ψευδάργυρος (σε οστρακόδερμα, δημητριακά και γαλακτοκομικά), η βιταμίνη Α (από καρότα, κολοκύθια, πορτοκαλί ή κίτρινες πιπεριές), η βιταμίνη C (από εσπεριδοειδή) και η βιταμίνη Ε (από σπόρους και ελαιόλαδο), είναι μερικά από τα τρόφιμα που βοηθάνε τις φυσικές μας άμυνες.

6. Μην ξεχνάτε τα «καλά» βακτήρια με την αντιβίωση. Τα προβιοτικά που παρέχουν τα μεγαλύτερα οφέλη όταν καταναλώνονται σε περιόδους που παίρνει κανείς αντιβιοτικά, εξουδετερώνουν τόσο τα παθογόνα βακτήρια όσο και τα «καλά» βακτήρια της πεπτικής οδού, κατά τον δρα Κάτλερ.

7. Βγείτε έξω. Η «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών σε θέματα ανοσίας. «Τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι επηρεάζει πάρα πολύ τα μακροφάγα και ότι η έλλειψή της από τον οργανισμό έχει ως συνέπεια εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος» εξηγεί η δρ Λορντ. (Zougla.online, 7-12-2010)

42411-snake20divide60

Η βόλτα στη λιακάδα προστατεύει

από τον καρκίνο του δέρματος;

ceb2cf8ccebbcf84ceb1-cf83cf84ceb7-cebbceb9ceb1cebaceacceb4ceb1Νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει, ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν τακτικά για βόλτα, απολαμβάνοντας τον ήλιο, βοηθάνε το δέρμα τους να προστατευθεί από τον καρκίνο. Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια επιδημιολογίας Τζούλια Νιούτον Μπίσοπ του Πανεπιστημίου του Λιντς, αφού μελέτησαν τον τρόπο που η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση επικίνδυνου μελανώματος στο δέρμα, ανακάλυψαν ότι όσοι άνθρωποι περνάνε στον ήλιο τέσσερις έως πέντε ώρες κάθε μέρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν όγκους.

Η ανακάλυψη φαίνεται να ανατρέπει σε ένα βαθμό την πεποίθηση, ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει οπωσδήποτε τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Η μελέτη δείχνει ότι μόνο η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως όταν προκαλεί έγκαυμα, μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα (πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου στο δέρμα).

 «Η σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του ήλιου που εκτιθέμεθα και στον κίνδυνο μελανώματος είναι πολύπλοκη… Η έρευνά μας δείχνει ότι η τακτική έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο», δήλωσε η καθηγήτρια Μπίσοπ. (Zougla.online, 6-12-2010)

42411-snake20divide61

Προσοχή στην υπερβολική χρήση

αντιβακτηριδιακών προϊόντων

ceb1cebdcf84ceb9ceb2ceb1cebacf84ceb7cf81ceb9ceb1cebaceacΣύμφωνα με μία έρευνα, τα παιδιά και οι έφηβοι που υπερεκτίθενται σε αντιβακτηριδιακά σαπούνια που περιέχουν τη χημική ουσία τρικλοζάνη, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργίες.  Η έρευνα ανακάλυψε επίσης, ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α (ΒPA) μπορεί  να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ενηλίκου.

Η τρικλοζάνη είναι αντιμικροβιακός παράγοντας που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα, όπως αντιβακτηριδιακά σαπούνια, οδοντόκρεμες και ιατρικές συσκευές. Η BPA, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών ειδών πλαστικών και άλλων κοσμητικών προϊόντων, εκτιμάται ότι επηρεάζει και τις ορμόνες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Michigan παρατήρησαν, ότι οι άνθρωποι άνω των 18 ετών με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στη BPA, είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων CMV, γεγονός που υποδεικνύει ότι το ανοσοποιητικό τους μπορεί να μην εργάζεται φυσιολογικά, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Erin Rees Clayton.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι παιδιά και έφηβοι με υψηλότερα επίπεδα τρικλοζάνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αλλεργίες. (Zougla.online, 1-12-2010)

42411-snake20divide62

Το βούρτσισμα των δοντιών

προστατεύει την καρδιά

 

1jpcΟι άνθρωποι που αποφεύγουννα βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ηµέρα θέτουν σε κίνδυνο όχι µόνο την υγιεινή του στόµατός τους αλλά και την υγεία της καρδιάς τους, σύµφωνα µε έρευνα σκοτσέζων επιστηµόνων. Στην επιστηµονική κοινότητα ήταν ήδη γνωστό πως οι φλεγµονές των ούλων –ουλίτιδα– αλλά και στο στόµα διαδραµάτιζαν σηµαντικό ρόλο στη δηµιουργία των φραγµένων αρτηριών, κάτι που µπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές όµως για πρώτη φορά διερεύνησαν αν η συχνότητα του βουρτσίσµατος των δοντιών είχε κάποια ανάµειξη µε την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές, λαµβάνοντας υπόψη τους και άλλους παράγοντες κινδύνου για την εµφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, όπως παχυσαρκία, κάπνισµα και οικογενειακό ιστορικό, κατέληξαν πως αυτοί που βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από δύο φορές την ηµέρα είχαν κατά 70% αυξηµένη πιθανότητα να εµφανίσουν κάποια πάθηση της καρδιάς.
(Πηγή:
www.myworld.gr/site/content.php?artid=628273)

42411-snake20divide63

Πόσο «ζουν» οι ιοί της γρίπης ;

imagecanabuv6Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να μολύνουν διάφορα αντικείμενα, όπως χερούλια, λαβές και γραφεία.

Για πόσο καιρό, όμως;

Μελέτες έχουν δείξει πως η διάρκεια της επιβίωσης των ιών παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις (από λίγα δευτερόλεπτα έως έξι ημέρες), γεγονός που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το είδος του αντικειμένου που μολύνουν, η υγρασία και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, καθώς και το είδος του ιού.

Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος επιβιώνουν περισσότερο σε επιφάνειες χωρίς πόρους, όπως οι μεταλλικές και οι πλαστικές, καθώς και σε «αδρανοποιημένες», όπως αυτές από ψημένο ξύλο. Ενώ ζουν λιγότερο σε πορώδεις επιφάνειες, όπως οι υφασμάτινες και χάρτινες.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι ιοί της γρίπης επιβιώνουν επί μία έως δύο ημέρες στις μη πορώδεις επιφάνειες, ενώ στις πορώδεις αντέχουν από 8 έως 12 ώρες. Όμως η διάρκεια της επιβίωσής τους εξαρτάται και από το είδος του ιού της γρίπης. Μελέτη του 2006 έδειξε, ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών αντέχει έως 6 ημέρες σε διάφορες επιφάνειες. Αντιθέτως οι ιοί του κρυολογήματος πεθαίνουν πιο γρήγορα.

Μία μελέτη του 2007 κατέδειξε πως, όταν αντικείμενα σε δωμάτια ξενοδοχείου (λ.χ. διακόπτες, τηλέφωνα) μολύνθηκαν με ιούς κρυολογήματος, το 60% των εθελοντών που τα άγγιξε μία ώρα αργότερα μολύνθηκε. Έπειτα από 18 ώρες όμως το ποσοστό της μόλυνσης μειώθηκε κατά το ήμισυ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι ιοί είχαν πεθάνει. Στο δέρμα οι ιοί (κρυολογήματος και γρίπης) ζουν λιγότερο από 2 λεπτά. (Zougla.online, 15-11-2010)

42411-snake20divide64

«Φάρμακο» για τις καούρες η σωστή γυμναστική

Δόλιχος δρόμος (αμφορέας 500 π.Χ, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου)Για όσους πάσχουν από καούρες, η αποφυγή της γυμναστικής συχνά μοιάζει ως αυτονόητη, αφού αν αρχίσουν να τρέχουν, να κάνουν άλματα ή απλές ασκήσεις, όπως οι επικύψεις, τα οξέα του στομάχου τους παλινδρομούν ταχύτερα στον οισοφάγο και οι καούρες τους εντείνονται. Όμως, η κατάλληλη γυμναστική, σε συνδυασμό με ορισμένες προφυλάξεις, μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι λίγη σχετικά ήπια γυμναστική, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να ελαττώσει την εκδήλωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 έδειξε, ότι μισή ώρα γυμναστική μία φορά την εβδομάδα (σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες) μειώνει τις καούρες κατά το ήμισυ. Όμως πολύ σημαντικό είναι να μένουν οι ασθενείς νηστικοί 2 ώρες πριν από τη γυμναστική και να αποφεύγουν τα πλούσια σε υδατάνθρακες ισοτονικά ροφήματα.

Το είδος της γυμναστικής που θα επιλέξουν οι πάσχοντες είναι εξίσου σημαντικό. Μελέτη του 2009 έδειξε πως οι υψηλής πρόσκρουσης αεροβικές ασκήσεις (όπως το τρέξιμο) και γενικά όλες οι ασκήσεις που απαιτούν οριζόντια στάση του σώματος (όπως οι πιέσεις πάγκου) επιδεινώνουν τις καούρες. Αντιθέτως οι ηπιότερες ασκήσεις (όπως η ποδηλασία) και όσες γίνονται σε όρθια ή καθιστή θέση τις περιορίζουν. (Zougla.online, 15-11-2010)

42411-snake20divide65

Αντίδοτο για τις καούρες η σωστή στάση ύπνου

ypnos_epta_largeΓια τους πάσχοντες από καούρες, ο ήσυχος ύπνος μοιάζει συχνά µε όνειρο απατηλό, διότι αν κοιµηθούν σε λανθασμένη θέση, τα οξέα του στοµάχου θα γλιστρήσουν στον οισοφάγο τους, με αποτέλεσμα αυτοί να αρχίσουν να πονούν. Έτσι οι γιατροί συνιστούν σε όσους πάσχουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα, να κοιµούνται µε ανασηκωμένο αρκετά το κεφάλι, ώστε η βαρύτητα να διατηρεί το περιεχόμενο του στοµάχου μακριά από τον οισοφάγο τους.

Όμως και ο ύπνος στο πλάι μπορεί να βοηθήσει, αρκεί να διαλέξει κανείς τη σωστή θέση. Αρκετές µελέτες έχουν δείξει πως ο ύπνος στη δεξιά πλευρά επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως λέγονται επιστημονικά οι καούρες, ενώ ο ύπνος στην αριστερή τείνει να τις καταπραΰνει. (Zougla.online, 4-11-2010) 

42411-snake20divide66

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

k25_1iaso1Δημιουργείται λόγω σπασµού και αέρα στο έντερο. Εκδηλώνεται µε φούσκωµα, εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας και πόνο στην κοιλιά. Πώς αντιμετωπίζεται;

Φαρμακευτικά: Παρότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, υπάρχουν πολλά φάρµακα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Αυτά µπορεί να είναι αντιχολινεργικά – σπασμολυτικά για την αντιμετώπιση του πόνου, αντιδιαρροϊκά (αν υπάρχουν διάρροιες) ή υπακτικά (αν υπάρχει δυσκοιλιότητα). Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο ιδιαίτερα αποτελεσµατική φαίνεται η χορήγηση διαλυτών ινών.

∆ιατροφικά: Ιδιαίτερα όταν εκδηλώνονται τα συµπτώµατα καλό είναι το άτοµο να προτιµά να τρώει κρέας, πουλερικά και ψάρι (βραστά ή ψητά), ψωµί, ζυµαρικά (µε λίγη σάλτσα), βραστά λαχανικά και φρούτα κοµπόστα. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγει όσπρια, ξηρούς καρπούς, ωµά λαχανικά και φρούτα, γάλα και γιαούρτι όπως και τηγανητά και πικάντικα φαγητά, καρυκεύµατα και αεριούχα ποτά. Το ωµό λάδι αντίθετα έχει ευεργετική δράση στο ΣΕΕ.

Ψυχολογικά: Το στρες σε όλες του τις εκφάνσεις είναι η συχνότερη αιτία που µπορεί να προκαλέσει σπασµούς στο παχύ έντερο. Καθώς λοιπόν έχει αποδειχτεί ότι τα συµπτώµατα του ευερέθιστου έντερου επιδεινώνονται από τις διαταραχές άγχους και την κατάθλιψη, συχνά η αντιµετώπιση αυτών των προβληµάτων µπορεί να βοηθήσει και στη θεραπεία ή τον καλύτερο έλεγχο της πάθησης.  

(Πηγή: www.myworld.gr/site/content.php?artid=597940) 

 42411-snake20divide67

Η αυτοεξέταση σώζει ζωές 

imagecacwh4fg1Μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού έχουν:

1.– Οι γυναίκες με επιβαρυμένο ατομικό ιστορικό. Αναλυτικά, αν μια γυναίκα είχε παλιότερα καρκίνο στον ένα μαστό, βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει νέο, δεύτερο καρκίνο στον ίδιο ή στον άλλο μαστό. Επίσης αν μια γυναίκα έχει υποβληθεί σε αφαίρεση όζου του μαστού, ο οποίος στη βιοψία παρουσιάζει άτυπη υπερπλασία, τότε ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του μαστού αυξάνεται.

2.– Οι γυναίκες με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό. Αν στο περιβάλλον της γυναίκας, η μητέρα της, η αδελφή της ή η κόρη της εμφάνισαν καρκίνο του μαστού και ιδιαίτερα πριν την ηλικία της εμμηνόπαυσης, είναι αυξημένος ο κίνδυνος και για την ίδια.

3.– Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών. Σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται άμεσα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι η ηλικία. Αφορά κυρίως γυναίκες άνω των 40 ετών και σπανίζει στις νεότερες ηλικίες.

4.– Η ύπαρξη μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA-1 και BRCA-2 αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού.

Τα ευρήματα από το μαστό που θα οδηγήσουν τη γυναίκα στο γιατρό είναι: 1) Η ψηλάφηση ενός οζιδίου (μάζας) στο μαστό. 2) Οι μεταβολές στο δέρμα του μαστού (κοκκίνισμα, σκληράδα, εισολκή του δέρματος ή της θηλής, έκζεμα που επιμένει). Και 3) η εκροή υγρού από τη θηλή.

Ø Τα παραπάνω ευρήματα δεν υποδηλώνουν αποκλειστικά καρκίνο του μαστού, απαιτούν  όμως διερεύνηση από χειρουργό.

Ø Οι κύστεις και οι καλοήθεις όγκοι δεν αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, εκτός αν υπάρχουν αλλοιώσεις άτυπης υπερπλασίας.

Ø Η μασταλγία ή αλλιώς ο πόνος στο μαστό είναι το σύμπτωμα που οδηγεί σε έντονη ανησυχία την γυναίκα. Δεν αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού, μιας και εμφανίζεται και σε καλοήθεις παθήσεις, καθώς και σε νοσήματα εκτός μαστού.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού επιτυγχάνεται με τους εξής 3 τρόπους: α) Με την αυτοεξέταση των μαστών από την γυναίκα κάθε μήνα. β) Με την τακτική προληπτική εξέταση των μαστών από το γιατρό. Και γ) με την τακτική προληπτική εξέταση των μαστών με μαστογραφία. (Αναστάσιος Ξιάρχος, χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο –Zougla.online, 10-11-2010)

42411-snake20divide68

Ανώδυνη λύση για την βουβωνοκήλη

Ιατρική εξέταση (ανάγλυφο 4ου αι. π.Χ,  Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών)Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που οδηγούν έναν ασθενή με βουβωνοκήλη στο γιατρό είναι η συνεχής ή  διαλείπουσα εμφάνιση διογκώσεως, φουσκώματος στην περιοχή, που μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει ή και πόνος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Κάποιες φορές όμως η κήλη δεν δίνει συμπτώματα και εντελώς τυχαία ανακαλύπτεται κατά την εξέταση από τον χειρουργό. Εάν όμως η κήλη παρουσιάσει επιπλοκή (περίσφιξη ή φλεγμονή), η κλινική εικόνα αλλάζει δραματικά. Ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο, μερικές φορές εμφανίζει πυρετό, και η νέκρωση του εντέρου είναι προ των πυλών!

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης

Η χειρουργική θεραπεία στην αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι μονόδρομος. Ακόμη και μικρού μεγέθους κήλες με ελάχιστα συμπτώματα απαιτούν χειρουργική επέμβαση, διότι ο κίνδυνος των επιπλοκών είναι άμεσος και η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Η φιλοσοφία της χειρουργικής επέμβασης είναι απλή: Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα κοιλιακά τοιχώματα, κατά τέτοιο τρόπο ώστε η κήλη να διορθωθεί, αλλά και να μη ξαναεμφανιστεί.

Όλες οι τεχνικές με τη χρησιμοποίηση μόνο ραμμάτων παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό υποτροπής, γι’ αυτό έχουν εγκαταλειφθεί. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις βουβωνοκήλες είναι η πλαστική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος.

Προτείνουμε για τη χειρουργική αντιμετώπιση τη χρήση πλέγματος με μια πολύ μικρή τομή δύο εκατοστών και με τοπική νάρκωση, που επιτρέπει στον ασθενή δύο ώρες μετά το χειρουργείο να λάβει εξιτήριο. Ο πόνος είναι ανύπαρκτος, ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς να έχει λάβει γενική αναισθησία. ((Αναστάσιος Ξιάρχος, χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο –Zougla.online, 18-7-2010)

42411-snake20divide69

Τσάι και καφές μειώνουν τον καρκίνο εγκεφάλου

cf84cf83ceacceb9-cebaceb1ceb9-cebaceb1cf86ceadcf82Σύμφωνα με στοιχεία διεθνούς μελέτης, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μισή κούπα καφέ ή τσάι την ημέρα, θωράκιζαν την υγεία του εγκεφάλου τους έναντι της ανάπτυξης γλοιώματος, ενός από τους πιο συχνούς πρωτοπαθείς ενδοκρανιακούς όγκους που εμφανίζονται και στη σπονδυλική στήλη.

Στην έρευνα που διήρκεσε 9 χρόνια, συμμετείχαν 410.000 εθελοντές ηλικίας 25 έως 70 ετών από διάφορες χώρες της Ευρώπης και από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, όσοι πίνουν περισσότερα από 100 ml καφέ ή τσάι την ημέρα έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα.

«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι ποιο συστατικό των αγαπημένων ροφημάτων έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά υποψιαζόμαστε πως είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά», δηλώνει ο υπεύθυνος της μελέτης Jonathan Friedman, διευθυντής του Κέντρο Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης στην Ιατρική Σχολή του Bryan στο Τέξας.

Αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει, ότι ο καφές και το τσάι μειώνουν σημαντικά την ανάπτυξη των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. (Zougla.online, 6-11-2010)

42411-snake20divide70

«Mέτρον άριστον»… και στον καφέ!

kafes20gynaikaΜια έρευνα καρδιολόγων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ικαρίας με την εποπτεία του καθηγητή  Χριστόδουλου Στεφανάδη, δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πάσχουν από υπέρταση, αν καταναλώνουν καφέ με μέτρο (ένα έως δύο φλιτζάνια την ημέρα), υπάρχει περίπτωση να δουν βελτίωση στην κατάσταση των αρτηριών τους, όσον αφορά στην ικανότητα των τελευταίων να διαστέλλονται και να έχουν ελαστικότητα, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιοπάθειας. Η ευεργετική αυτή επίδραση αποδίδεται στις χημικές ουσίες πολυφαινόλες που περιέχονται στον καφέ, ειδικά στον ελληνικό παραδοσιακό καφέ, που περιέχει υψηλής ποσότητας διτερπένια. Εξάλλου το καφεϊκό οξύ φαίνεται να βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία, μειώνοντας την οξείδωση. Επιπλέον άλλες θρεπτικές ουσίες σε μικρές ποσότητες, που επίσης περιέχονται στον καφέ, όπως τα φλαβονοειδή, το μαγνήσιο, το κάλιο και η βιταμίνη Ε συνεισφέρουν στην επωφελή δράση του καφέ, κυρίως χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Το νησί επιλέχθηκε λόγω του μεγάλου προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού του, καθώς οι κάτοικοι άνω των 90 ετών ξεπερνούν σε αριθμό τον μέσο όρο. Οι ερευνητές μελέτησαν, ιδιαίτερα, την επίπτωση του καφέ στην καρδιολογική υγεία των κατοίκων, δεδομένου ότι μέχρι τώρα στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία έχουν εμφανιστεί αντικρουόμενες διαπιστώσεις σχετικά με την επίδρασή του στην καρδιοαγγειακή υγεία. Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίπτωση της καθημερινής κατανάλωσης καφέ σε 235 κατοίκους της Ικαρίας που είχαν υπέρταση, σε συνδυασμό με τις λοιπές διατροφικές συνήθειές τους. (Πηγή: Zougla.online,1-9-2010)

42411-snake20divide71

Οι μεγάλες ποσότητες καφέ

περιορίζουν το αίσθημα της τόνωσης

_cebaceb1cf86ceadcf82-ceb5cebbcebbceb7cebdceb9cebacf8ccf821_1Η χρήση του καφέ για να τονωθεί κάποιος μπορεί ενδεχομένως να είναι ανώφελη, αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες, εκτιμούν επιστήμονες. Ειδικοί δήλωσαν, ότι ανακάλυψαν πως άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, αναπτύσσουν ανοχή στην αναζωογονητική του επίδραση. Ενώ η καφεΐνη μπορεί να τονώσει τους ανθρώπους και να αυξήσει την εγρήγορση, η επίδρασή της εμφανίζεται μόνο σε όσους δεν είναι συνηθισμένοι στον καφέ.

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Γερμανία ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να απόσχουν από την κατανάλωση καφέ για 16 ώρες. Οι μισοί από αυτούς κατανάλωναν μέτρια ως μεγάλη ποσότητα καφέ (ένα έως 6 φλιτζάνια) και οι υπόλοιποι μισοί κατανάλωναν μικρές ποσότητες ή καθόλου καφέ. Στη συνέχεια οι ερευνητές έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες 100mg καφεΐνης και στους υπόλοιπους placebo.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν μέτριες ή υψηλές ποσότητες καφεΐνης και έλαβαν placebo, ανέφεραν μείωση της εγρήγορσης και αύξηση του πονοκεφάλου. Κανένα από τα δυο παραπάνω δεν αναφέρθηκε από όσους κατανάλωσαν καφεΐνη. Ωστόσο, τα επίπεδα εγρήγορσης μετά την κατανάλωση καφέ δεν ήταν υψηλότερα από αυτά των ανθρώπων με χαμηλή ή καθόλου κατανάλωση που έλαβαν placebo.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδεικνύει ότι η καφεΐνη, μόνο επαναφέρει τους καταναλωτές στο φυσιολογικό επίπεδο, το σημείο εκκίνησης. Ωστόσο αν κάποιος έχει συνηθίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καφέ, ενδεχομένως μπορεί να αισθάνεται μεγαλύτερη υπνηλία αν τον διακόψει.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα, ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, συνεχίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού και καφέ για να αποφύγουν τα συμπτώματα στέρησης. (Zougla.online, 3-6-2010)

42411-snake20divide72

H αλλεργία συνδέεται με την κατάθλιψη;

ceb1cebbceb5cf81ceb3ceafceb5cf82Η περίοδος των αλλεργιών μπορεί ενδεχομένως να μην οδηγεί μόνο στο βήχα, το φτέρνισμα και τον κνησμό, αλλά και στη σημαντική επιβάρυνση της διάθεσης.

Στο Συνέδριο της Αμερικανικής ‘Ενωσης Ψυχιάτρων στη Νέα Ορλεάνη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που συνδέει την αλλεργία με την κατάθλιψη. Ο επικεφαλής της έρευνας Partam Manalai, του Πανεπιστημίου του Μαίριλαντ στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι η κατάθλιψη αποτελεί συνήθη διαταραχή και ακόμα πιο συχνές είναι οι αλλεργίες. Όπως δήλωσε, οι αλλεργίες καθιστούν κάποιον πιο ευάλωτο στην επιδείνωση της διάθεσης, των νοητικών ικανοτήτων και της ποιότητας ζωής.

Η αύξηση των αλλεργιογόνων την άνοιξη και το φθινόπωρο συμπίπτει με την παγκόσμια αύξηση των αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια αυτών των εποχών.  Πρόσθεσε ότι ασθενείς που πάσχουν και από τις δυο παθήσεις (κατάθλιψη και αλλεργία), μπορεί πιθανόν να είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εποχής υψηλών επιπέδων γύρης.  (Zougla.online, 2-6-2010)

42411-snake20divide75

«Ιστορικό» φυτό ενάντια στην ημικρανία

ΛουίζαΑυστραλιανή έρευνα υποστηρίζει ότι το φυτό Cymbopogon Ambiguus, η γνωστή σε εμάς «βέρβενα ή λουίζα», μπορεί να αποτελέσει ένα από τα καλύτερα αναλγητικά για την καταπολέμηση της ημικρανίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του «Glycomics Institute» του Πανεπιστημίου του Griffith, το είδος αυτό του λεμονόχορτου δύναται να επιδράσει τόσο αποτελεσματικά όσο και η χρήση της ασπιρίνης, του γνωστότερου φαρμάκου που παρέχεται για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου. Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, δρ. Darran Grice, τόνισε ότι το φυτό αυτό αποτελεί ένα από τα πρώτα φάρμακα που κατέγραψαν σε καταλόγους Αυστραλοί ιθαγενείς, τους οποίους παρέδωσαν στους πρώτους λευκούς αποικιστές που με τη σειρά τους μεταβίβασαν προφορικά τη «συνταγή» στους απογόνους τους.  (Zougla.online, 8-3-2010)

42411-snake20divide76

Οι κίνδυνοι γύρω από το solarium

imagecak1o2wf-solarium5Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες σε όσους επιλέγουν το τεχνητό μαύρισμα, γνωστό ως σολάριουμ, δεδομένου ότι συνδέεται στενά με το μελάνωμα. Στην Αυστραλία, συγκεκριμένα, εντοπίζονται πάνω από 10.000 περιπτώσεις πασχόντων από μελάνωμα τον χρόνο, από τους οποίους οι 1.300 πεθαίνουν. Σύμφωνα με τριετή έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 1.100 άτομα κάτω των 40 χρόνων από τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και τη Βρισβάνη, διαπιστώθηκε ότι τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων μελανώματος σε άτομα ηλικίας 18-29 οφείλονται στην τεχνητή ηλιοθεραπεία με σολάριουμ, ενώ ο κίνδυνος μελανώματος διπλασιάζεται σε άτομα κάτω των 20 χρόνων. (Πηγή: Zougla.online, 6-9-2010)

42411-snake20divide77

Ποια επαγγέλματα κάνουν καλό στην καρδιά;

Ιπποκράτης ο Κώος (460–377 π.Χ.) Όλο όσοι κάνουν χειρωνακτική εργασία δεν χρειάζεται να πηγαίνουν με τις ώρες στο γυμναστήριο, για να έχουν υγιή καρδιά, αφού η ίδια η δουλειά τους φροντίζει να τη δυναμώνει. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 28.000 άνδρες και 30.000 γυναίκες, ηλικίας άνω των 25 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 18,5 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας», οι άνδρες που έκαναν έστω και μέτριας έντασης χειρωνακτική εργασία είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου στις γυναίκες ήταν 20%. Oι υψηλής εντάσεως χειρωνακτικές εργασίες παρείχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος, αφού μείωναν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες κατά 17%.  

Ως μέτριας έντασης χειρωνακτική εργασία θεωρήθηκαν όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία ή βάδιση (π.χ. πωλητές, σερβιτόροι) και ως υψηλής έντασης τα επαγγέλματα που απαιτούν και ανύψωση βάρους (π.χ. αγροτικές εργασίες, εργάτες σε βιομηχανίες). (Zougla.online, 11-11-2010)

 42411-snake20divide78

Πόσο αθώα είναι τα αντικολλητικά σκεύη;

jamie_oliver_main1Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επίστρωση των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, καθώς και για την παραγωγή αδιάβροχων υφασμάτων μπορεί να αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στα παιδιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Τα παιδιά που είχαν το υψηλότερο επίπεδο αυτών των ουσιών στο αίμα τους είχαν επίσης υψηλότερο επίπεδο συνολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης σε σχέση με τα παιδιά που είχαν στο αίμα τους μικρότερα επίπεδα υπερφθοροαλκυλικών οξέων. Η έρευνα δεν αποδεικνύει άμεσα την ενοχή της έκθεσης σε αυτά τα χημικά που προκάλεσε την αυξημένη χοληστερόλη, όμως αναδεικνύει μια συσχέτιση, πράγμα που υπαγορεύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες πάνω στο ζήτημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το υπερφθορο-οκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS), τα οποία διεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του πόσιμου νερού, της σκόνης, των συσκευασιών τροφίμων, του γάλακτος κατά τον θηλασμό, του αέρα κ.ά., ενώ περιέχονται και στις επιστρώσεις των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, καθώς προσδίδουν στα σκεύη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες. (Zougla.online, 8-9-2010)

42411-snake20divide79

Τα ψηλοτάκουνα… κονταίνουν

imagecasml1r8Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν, ότι στο γαστροκνήμιο μιας ομάδας γυναικών που φορούσαν συχνά τακούνια οι μυϊκές ίνες ήταν κατά μέσο όρο 13% κοντύτερες από εκείνες των γυναικών που απέφευγαν τα ψηλά τακούνια. Επίσης παρατήρησαν ότι τα ψηλά τακούνια συντελούσαν σε πιο άκαμπτους τένοντες στο γαστροκνήμιο.

Αυτό φυσικά προκαλεί δυσφορία στο βάδισμα με ίσια παπούτσια επειδή ο τένοντας δεν μπορεί να τεντωθεί επαρκώς. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να σταματήσουν να φοράνε ψηλά τακούνια. Η μόδα συχνά είναι άβολη και καμιά γυναίκα παρόλα αυτά δεν θέλει να είναι εκτός μόδας.

Μια πρακτική συμβουλή λοιπόν είναι τακτικές ασκήσεις που θα εξισορροπήσουν την κατάσταση. Όσες λοιπόν προτιμούν τα ψηλά τακούνια μπορούν να σταθούν στις μύτες των ποδιών και κρατώντας την κουπαστή για ισορροπία να προσπαθήσουν να χαμηλώσουν τα πόδια τους όσο περισσότερο μπορούν. (Zougla.online, 30-7-2010)

42411-snake20divide80

Οι σκύλοι, το άσθμα και τα παιδιά

imagescagy16a8Τα παιδιά που έχουν άνω του μέσου όρου κίνδυνο για άσθμα, αυξάνουν τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν την πάθηση, εάν στο σπίτι τους έχουν σκύλο, αλλά όχι γάτα, σύμφωνα με νέα έρευνα και επικεφαλής τον Κρις Κάρλστεν του γενικού νοσοκομείου του Βανκούβερ. Η μελέτη, που ανέλυσε τις περιπτώσεις 380 παιδιών με αυξημένο κίνδυνο άσθματος λόγω σχετικού οικογενειακού ιστορικού, διαπίστωσε ότι όσα παιδιά εξετίθεντο σε αλλεργιογόνους παράγοντες σκύλων στην ηλικία των επτά ετών περίπου, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα (σχεδόν τριπλάσια) να αναπτύξουν άσθμα στη συνέχεια. Αντιθέτως δεν διαπιστώθηκε ανάλογη σχέση ανάμεσα στην ύπαρξη αλλεργιογόνων παραγόντων λόγω γάτας στο σπίτι και στην εμφάνιση παιδικού άσθματος.

Αξίζει να τονίσουμε πως δεν έχει εξακριβωθεί γιατί οι σκύλοι μπορεί να προκαλέσουν άσθμα, αλλά όχι και οι γάτες. Ένας παράγοντας μπορεί να είναι η ενδοτοξίνη, μια ουσία που παράγεται από βακτήρια, τα οποία προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων του ανθρώπου. Οι σκύλοι έχουν συνήθως πολλή ενδοτοξίνη, ενώ οι γάτες πολύ λιγότερη. (Zougla.online, 13-4-2010)

42411-snake20divide81

Οι ανάσες και το μασάζ μειώνουν το άγχος

imagecao2fv9cΤο μασάζ δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικό στη μείωση του άγχους σε σχέση με τις βαθιές αναπνοές και τη χαλαρωτική μουσική, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 68 ανθρώπους και έδειξε, ότι τα συμπτώματα άγχους μειώθηκαν στο ήμισυ για τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε 10 μασάζ σε περίοδο τριών μηνών. Ωστόσο όσες έλαβαν θεραπεία χαλάρωσης που είναι και πιο φθηνή, εμφάνισαν βελτίωση κατά το ίδιο ποσοστό.

Ειδικοί στο μασάζ δηλώνουν, ότι πρωταρχικός στόχος του μασάζ είναι να αντιμετωπιστεί η βλάβη στο μαλακό ιστό, παρά η χαλάρωση. Η έρευνα εξέτασε ανθρώπους με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κατάσταση που εμφανίζεται με υπερβολικό άγχος και δυσκολεύει την φυσιολογική ζωή. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια από τρεις θεραπείες. Μια ομάδα ακολούθησε θεραπεία με μασάζ, ενώ οι άλλες δυο ακολούθησαν θεραπεία χαλάρωσης (βαθιές αναπνοές ενώ ήταν ξαπλωμένες) ή θερμοθεραπεία.

Και οι τρεις θεραπείες δόθηκαν σε χαλαρωτικό περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό και ήρεμη μουσική. Στο τέλος των θεραπειών οι τρεις ομάδες ανέφεραν ότι το άγχος τους μειώθηκε περίπου κατά 40% και περίπου 50% τρεις μήνες αργότερα. (Zougla.online, 16-3-2010)

42411-snake20divide82

Η μαριχουάνα προκαλεί ψυχώσεις

imagesca7zj0pgΤρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ψύχωση έχουν τα άτομα που κάνουν χρήση μαριχουάνας από μικρή ηλικία, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη.

Η μακροχρόνια χρήση μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικών επεισοδίων, όπως είναι οι ψευδαισθήσεις και οι παραισθήσεις. Οι ερευνητές ρώτησαν περίπου 4.000 άτομα με μέση ηλικία τα 20 έτη, εάν έκαναν χρήση μαριχουάνας. Περίπου το 18% απάντησε πως κάνει χρήση για περισσότερα από τρία χρόνια, το 16% τέσσερα με πέντε χρόνια και το 14% για περισσότερα από έξι χρόνια. Σε 65 από αυτούς είχε διαγνωσθεί ψυχωσική διαταραχή, όπως η σχιζοφρένεια, και οι 233 είχαν εμφανίσει τουλάχιστον ένα ψευδοψυχωσικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου χρήσης μαριχουάνας και ψυχικής υγείας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η σχέση μεταξύ χρήσης μαριχουάνας και εκδήλωσης ψύχωσης δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται, αφού ρόλο διαδραματίζει και η ποσότητα της κάνναβης που χρησιμοποιεί το άτομο καθημερινά.

(Zougla.online, 14-3-2010)

42411-snake20divide83

Η χαρά φέρνει υγεία!

cf87ceb1cf81ceac-cebbcf8dcf80ceb7Η χαρά και ο ενθουσιασμός θωρακίζουν την καρδιά. Αυτό επιβεβαίωσε έρευνα του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ. Οι ερευνητές μελέτησαν για μια δεκαετία 1.739 άτομα, αναλύοντας διαχρονικά τη συναισθηματική τους κατάσταση σε σχέση με την υγεία της καρδιάς τους.

Όπως διαπίστωσαν, τα θετικά συναισθήματα, όπως είναι η χαρά, η ευτυχία, ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση μειώνουν κατά 22% τον κίνδυνο εμφράγματος, στηθάγχης ή εγκεφαλικού για κάθε στάδιο μεγαλύτερης έντασης σε αυτά τα συναισθήματα.

Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα (κατάθλιψη, εχθρότητα, άγχος κ.ά.) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αν κάποιος είναι γενικά αισιόδοξος και χαρούμενος, αλλά μόνο περιστασιακά νιώθει αρνητικά συναισθήματα, λόγω π.χ. κάποιων συμβάντων, τότε δεν αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος για την καρδιά του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατό ένας άνθρωπος να προστατεύσει την καρδιά και να προλάβει τις παθήσεις της σε σημαντικό βαθμό, αναπτύσσοντας μόνιμα θετικά συναισθήματα.

Η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι υπάρχει μια ανεξάρτητη και άμεση σχέση ανάμεσα στα θετικά συναισθήματα και στις παθήσεις της καρδιάς, επισημαίνει πάντως, ότι χρειάζονται και άλλες κλινικές μελέτες για επιβεβαίωση, πριν γίνουν συστάσεις σε γιατρούς και ασθενείς για νέες θεραπευτικές οδηγίες. (Zougla.online, 17-2-2010) 

divider11

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.