• Tuesday, May 11th, 2010

k1_10zeus

       ΟΤΑΝ το 1919 μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ιδρύθηκε η Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.), αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των λαών για παγκόσμια ειρήνη και ευημερία. Όμως ο Οργανισμός αυτός δεν διέθετε τη δύναμη επιβολής των ψηφισμάτων του και εξαρτιόταν από τις μεγάλες Δυνάμεις,  που  ενεργούσαν  σύμφωνα  με  τα  δικά  τους  συμφέροντα. Γι’  αυτό  και  ο  Μπενίτο   Μουσολίνι   δήλωνε   χαρακτηριστικά:  «Ο Σύνδεσμος  είναι πολύ καλός για να επιβάλλεται όταν φωνάζουν οι σπουργίτες, αλλ’ εντελώς αδύνατος όταν κυνηγούν οι αετοί».

            Και πραγματικά η Κ.τ.Ε. απέτυχε να τιθασεύσει την επιθετικότητα  των  Δυνάμεων  του  Άξονα  και  να  αποτρέψει  τον     Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που σκόρπισε τον όλεθρο κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αλλ’ επίσης και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που ιδρύθηκε μετέπειτα το 1945 με τις ίδιες επαγγελίες, ελέγχεται από τις μεγάλες Δυνάμεις, που παρεμβαίνουν ανάλογα με τους δικούς τους υπολογισμούς, με αποτέλεσμα ήδη να περιπέσει σε ανυποληψία.

            Αργότερα με τη συνθήκη των Παρισίων το 1951 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που ήταν πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), η οποία ιδρύθηκε με τη συνθήκη της Ρώμης το 1957 και μεταλλάχθηκε στη γνωστή  μας  Ευρωπαϊκή  Ένωση (Ε.Ε.)  με  τη  συνθήκη  του  Μάαστριχ το 1993 και με στόχο την πανευρωπαϊκή οικονομική  συνεργασία.

            Για τον ίδιο οικονομικό σκοπό σε παγκόσμιο επίπεδο ιδρύθηκαν παραλλήλως στα πλαίσια του ΟΗΕ η περιβόητη GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου) το 1947 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) το 1955, με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και σύνεργά τους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

            Έτσι με αυτό το περίπλοκο σύμπλεγμα Οργανισμών καταστρώθηκε  η  περιλάλητη  παγκοσμιοποίηση,  που  επαγγέλλεται την ομογενοποίηση των διεθνών συναλλαγών αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή της παγκόσμιας οικονομίας, προσδίδοντας κατ’ επίφαση συνεργατική αλληλεγγύη και πολιτισμική χροιά. Στην πραγματικότητα όμως λειτουργεί σαν εργαλείο της αχαλίνωτης απληστίας της οικονομικής ολιγαρχίας του Πλανήτη, σε βάρος των αδυνάτων. Αυτό ακριβώς υπελάμβανε και ο διευθυντής της Deutshe Bank Τιτμάϊρ, όταν στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός το 1996 επεσήμανε στους συνέδρους:  «Από σήμερα βρίσκεσθε κάτω από τον αποκλειστικό έλεγχο  των οικονομικών αγορών».

            Το ίδιο νόημα είχε και το προάγγελμα της προέδρου της  Βουλής των Ελλήνων Άννας Μπενάκη, κατά την προσφώνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στις 12-3-2004: «Τα εθνικά σύνορα και μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας θα περιορισθούν…, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές… και η Δημοκρατία θα δοκιμασθεί από νέες μορφές διακυβέρνησης».

Όλα αυτά μεθερμηνεύονται, ότι η δραστηριότητα των κρατών – μελών της Ε.Ε. οριοθετείται από τις εντολές του παγκοσμίου υλιστικού κατεστημένου, με τις οποίες μεθοδεύεται η αδίστακτη επικυριαρχία του Κεφαλαίου και ο εξοστρακισμός οποιουδήποτε εμποδισμού της.

Θύμα αυτού του μηχανισμού είναι η Ελλάδα, με την οικονομία της να ψυχορραγεί και τους κερδοσκόπους να επιζητούν τον σπαραγμό της. Και ενώ οι νεόκοποι κυβερνήτες της εκλιπαρούν χείρα βοηθείας, οι δήθεν αλληλέγγυοι εταιριστές μας επιβάλλουν μέτρα αυτοχειρίας.

Και ασφαλώς τέτοια είναι τα μέτρα του τοκογλυφικού δανεισμού και της φοροεπιδρομής αδιακρίτως κατά των δικαίως κατεχόντων και των αδίκως πλουτισάντων και κυρίως κατά των λαϊκών στρωμάτων, εφόσον έτσι συρρικνώνεται η πραγματική και κατ’ επέκταση η αναπτυξιακή οικονομία. Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος καταρρεύσεως της ευρωπαϊκής συνοχής,  που  θα  οδηγήσει  στην  αποσύνθεση  της  Ε.Ε.  και ένα  οιονεί Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με πρωτεργάτη πάλι τον άκρατο γερμανικό εθνικισμό.

            Βεβαίως η αφορμή εκδηλώσεως των παραπάνω πραγματικών αιτίων του αδυσώπητου οικονομικού  πολέμου  βαρύνει την  Ελλάδα και  –κατά κοινή πεποίθηση– τους αχρείους πολιτικούς της, οι οποίοι κατά την τελευταία τριακονταετία επιδόθηκαν ατιμωρητί στην κατάχρηση του  δημοσίου  πλούτου  και  την  παράλληλη  κατασπατάλησή  του στο βωμό του ολέθριου κομματισμού.

            Και δυστυχώς με τη αποτρόπαιη συμπεριφορά τους διέβρωσαν και τον κρατικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί ολόκληρος   ο λαός σε επώδυνες αντικοινωνικές επιλογές κομματισμού και διχαστικής  αντιπαλότητας  μεταξύ  των  τάξεων,  επαληθεύοντας  έτσι τη λαϊκή παροιμία: «με τα κοράκια οδηγό φθάσαμε στο ψοφίμι».

            Από όλα τα ανωτέρω αναδύονται τα εξής δύο νοσηρά κρούσματα: 1) Η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι ολοσχερώς κρίση πολιτική. Και 2) εξαιτίας της κρίσεως αυτής αποκαλύφθηκε η ένδεια ιδεολογικού υπόβαθρου και συνεπώς η σαθρότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και γενικότερα η στυγνότητα της υλιστικής παγκοσμιοποιήσεως.

            Για τη θεραπεία του πρώτου κρούσματος επιβάλλεται, αφενός μεν η παραδειγματική τιμωρία των καταχραστών του  δημοσίου  πλούτου  (πολιτικών και δολοπλόκων)  και η δήμευση της περιουσίας τους προς ανάκαμψη της οικονομίας μας, αφετέρου δε η αναμόρφωση της Παιδείας για την ανάπλαση της ελληνικής νοοτροπίας με βάση την κλασσική μας κληρονομία. Ενώ για τη θεραπεία του δευτέρου κρούσματος απαιτείται  ενδελεχής μελέτη  της Ιστορίας, η οποία διδάσκει ότι τα εκάστοτε κοινωνικο-οικονομικά συστήματα  οδηγούνται σε βίαιη κατάρρευση, όταν δεν στηρίζονται στις ανθρώπινες αξίες της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

bomb      Αν οι παραπάνω θεραπευτικές αγωγές δεν εφαρμοσθούν αμελλητί, αφενός μεν είναι πολύ αμφίβολη η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου δε θα εκδηλωθούν μελλοντικώς ανά την Υφήλιο αλυσιδωτές εκρήξεις με οδυνηρές για την ανθρωπότητα συνέπειες και ορατό κίνδυνο φανερώσεως κάποιου επίδοξου ζηλωτή, που θα ενσπείρει τον ολοκληρωτικό αφανισμό της, για να επαληθευθεί  το αξίωμα  ότι «η Ιστορία  διδάσκει, ότι δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν διδάχθηκε τίποτε  από την Ιστορία».

––––––––––––––

* Δημοσιεύθηκε στο 38667/11-5-2010 φύλλο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ».

 divider1

Category: 'Αρθρα
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply