• Wednesday, December 15th, 2010

Πολύτιμες διατροφικές συνήθειες

από τον Ιπποκράτη έως την εποχή μας

Ιπποκράτης (460 - 377 π.Χ.)Τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης δίδασκε μέσα από τον πασίγνωστο αφορισμό του ότι: «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Μετά από χίλια επτακόσια περίπου χρόνια σιγής αρκετοί σύγχρονοι επιστημονικοί φορείς του πλανήτη μας, ύστερα από σχετικές μελέτες και πειραματισμούς αναγνώρισαν πρόσφατα, ότι ο Κώος ιατροφιλόσοφος είχε δίκιο. Στο «Περί Διαίτης» έργο του (παρ. 2) ο Ιπποκράτης αναφέρει: «Θεωρώ ότι όποιος πρόκειται να συγγράψει ορθά για την ανθρώπινη διατροφή, πρέπει πρωτίστως να γνωρίζει και να διακρίνει την ανθρώπινη φύση γενικά, να γνωρίζει τα στοιχεία από τα οποία ο άνθρωπος συνετέθη εξ αρχής και να διακρίνει από ποια μέρη ελέγχεται. Αν αγνοεί την αρχική σύνθεση της ζωής, δεν θα καταφέρει να κατανοήσει τι προκαλούν εκείνα τα συστατικά της και αν δεν γνωρίζει ποια κατάσταση επικρατεί στο σώμα, δεν θα κατορθώσει να συστήσει ωφέλιμη διατροφή για τον άνθρωπο. Εκτός όμως από αυτά ο συγγραφέας πρέπει να γνωρίζει και τον ρόλο που παίζουν όλες οι τροφές και τα ποτά που συνθέτουν την διατροφή μας, ποια δύναμη έχει το καθένα από τη φύση, την ανάγκη και την ανθρώπινη επεξεργασία. Πρέπει να γνωρίζει κανείς πώς μπορεί να μειώσει την δύναμη που έχει δώσει η φύση στις ισχυρές ουσίες και πώς με την επεξεργασία να προσθέτει δύναμη στις ανίσχυρες, ανάλογα πάντοτε με την περίσταση». Εδώ βρίσκονται και οι βασικές αρχές και νόμοι της σύγχρονης Ολιστικής Διαιτολογίας, που βασίζονται αφενός μεν στους γενικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής, αφετέρου δε στην προσωπική ιδιοσυγκρασία κάθε ανθρώπου ανάλογα με τις τάσεις, την κληρονομικότητα και την παθολογία του.

deco11

Τα δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι

«Όλα όσα τρώει ή πίνει σήμερα ο άνθρωπος είναι φανερά απαλλαγμένα απ’ τους ακραίους και ισχυρούς χυμούς· για παράδειγμα ο άρτος σιταρένιος ή κρίθινος και τα παρόμοια δημητριακά. Οι τροφές αυτές, ακόμη κι αν τρώγονται σε αφθονία, δημιουργούν ελάχιστη διαταραχή και φθορά των δυνάμεων του σώματος, αντιθέτως δε συντελούν στη δύναμη, την ανάπτυξη και τη θρέψη, επειδή είναι τροφές σωστά συνδυασμένες και δεν περιέχουν τίποτε ακραίο και ισχυρό, παρά αποτελούν απλό, ολοκληρωμένο κι εύπεπτο σύνολο για τον άνθρωπο» («Περί Αρχαίης Ιητρικής» παρ. 14).

Άρτος - ψωμί ολικής αλέσεωςΟ ένζυμος άρτος (ψωμί με προζύμι) ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες τουλάχιστον από τις αρχές της 5ης π.Χ. χιλιετίας και εθεωρείτο μαζί με τους άλλους καρπούς ιερό δώρο της θεάς Δήμητρας προς τους ανθρώπους. Κατά τη Μινωική, τη Μυκηναϊκή και την Κλασική περίοδο τα δημητριακά αποτέλεσαν τη βάση διατροφής των Πελασγών ολόκληρης της Μεσογείου.

Η καλλιέργεια των δημητριακών με τον μύθο της ελεύσεως της θεάς Δήμητρας στην Ελευσίνα και του μυθικού βασιλιά Νεοπτόλεμου, που διέδωσε την τέχνη της καλλιέργειας σε όλο τον πλανήτη, χάνεται ακόμη βαθύτερα στο χρόνο και στις απαρχές του μεγάλου παγκόσμιου πολιτισμού των Ολύμπιων θεών και δείχνει την αξία που έδιδαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής στα δημητριακά. Ήταν βάση διατροφής της Χρυσής Εποχής των ανθρώπων, όπως μας λέει ο Ησίοδος στο έργο του «Έργα και Ημέραι» και η βασική τροφή των Πυθαγορείων: «Για το γεύμα τους χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά άρτο και μέλι» (Ιάμβλιχος «Περί Πυθαγορικού Βίου» παρ. 97).

Η πανάρχαια λέξη σίτισις – σιτίζομαι, που σημαίνει τρώγω -τρέφομαι, βασίζεται στον σίτο. Τα λαγάνια ή μακαρόνια (λάγανον= λεπτό φύλλο ζυμαρικού: Λεξικό Σκαρλάτου Βυζαντίου) κατά την παλαιά ονομασία τους είναι ελληνική ανακάλυψη των Πελασγών της Μεγάλης Ελλάδος. Οι Ρωμαίοι μετά την κατάκτηση της Σικελίας (και οι Ιταλοί σήμερα) έκαναν τα λαγάνια – μακαρόνια εθνικό τους φαγητό.

Όσο πιο άσπρα και επεξεργασμένα είναι τα δημητριακά και το ψωμί που τρώμε, τόσο λιγότερη είναι η ζωοποιητική τους δύναμη και η θρεπτική τους αξία. Μάλιστα με τον χημικό τρόπο που σήμερα επεξεργάζονται και παράγονται από τις βιομηχανίες τροφίμων, αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Τα λευκά άλευρα περιέχουν μόνο άμυλο, που προέρχεται από το κέντρο του σπόρου και είναι πολύ φτωχό σε ηλιακή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Η αγνή διαδικασία της ολικής αλέσεως, της ζυμώσεως και του σωστού ψησίματος αποτελούν προσπάθειες του αρχαίου ανθρώπου να συνδυάσει το εύπεπτο με το νόστιμο και το υγιεινό.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως – πιτυρούχα, όπως είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το καλαμπόκι, ο αμάρανθος (ιερός καρπός των Τολτέκων, των Μάγιας και των Ίνκας), το ρύζι (που αποτέλεσε επί χιλιετίες την διατροφική βάση των πολιτισμών της Ανατολικής Ασίας) και τα παράγωγά τους (μούσλι, ψωμί, πίττες, ζυμαρικά, γλυκίσματα) πρέπει να αντικαταστήσουν τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία λευκά και χημικώς επεξεργασμένα δημητριακά και να αποτελέσουν ξανά την θεμελιακή τροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ οι πρωτεΐνες του περιέχουν όλα τα αμινοξέα. Ο Πυθαγόρας το πρότεινε ως την ιδανική τροφή: «θεωρούσε ότι το κεχρί ήταν το καταλληλότερο είδος για την τροφή» (Ιάμβλιχος «Περί Πυθαγορικού Βίου» παρ. 106).

Τα δημητριακά περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας (12%-14% τα δημητριακά, 16% το ρύζι και 18% το κεχρί), ελάχιστα αλλά ωφέλιμα λιπίδια και άφθονες φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι σύγχρονες πρωτεϊνικές δίαιτες τα έχουν εξοβελίσει από τα διαιτολόγια των ανθρώπων ως παχυντικά, ανεπαρκή και επικίνδυνα. Όμως τα αποτελέσματα των «διαιτολογίων της μόδας» είναι τραγικά, αφού έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα παχυσαρκίας και νοσηρότητας στον Δυτικό κυρίως κόσμο.

Ποικιλία οσπρίωνΤα όσπρια είναι άλλη μία σπουδαία αλλά παρεξηγημένη κατηγορία τροφών, που ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος ανάμεσα στα σύγχρονα διαιτολόγια. Τα όσπρια (φακές, φάβα, φασόλια, ρεβίθια) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, άφθονες φυτικές ίνες και λίγα ωφέλιμα λιπαρά. Περιέχουν πολλών ειδών βιταμίνες (ακόμη και Β12), τα ιχνοστοιχεία και πολλά μεταλλικά άλατα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Από τα όσπρια λείπουν δύο βασικά αμινοξέα, για να απορροφηθεί ολοκληρωτικά η πρωτεΐνη τους από τον οργανισμό. Όμως αν συνδυαστούν στο γεύμα με κάποιο δημητριακό (ρύζι ολικής, καλαμπόκι, ψωμί ολικής), μετατρέπονται σε ένα σπουδαίο και ολοκληρωμένο γεύμα. Τα όσπρια κατατάσσονται στις θεραπευτικές τροφές, αφού η κατανάλωσή τους μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα και πιθανόν προστατεύει από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και το κυκλοφορικό, βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επιβραδύνει την γήρανση.

Ξηροί καρποίΟι ξηροί καρποί είναι η πιο παρεξηγημένη τροφή από όλες τις φυτικές τροφές. Όλοι σήμερα υποστηρίζουν ότι οι καρποί αυτοί παχαίνουν, γι’ αυτό δεν πρέπει να τους τρώμε. Κατ’ αυτό τον τρόπο απουσιάζουν από τα σύγχρονα διαιτολόγια. Οι πρόγονοί μας είχαν τους ξηρούς καρπούς ως βασική τους τροφή. Στην «Πολιτεία» ο Πλάτωνας θεωρεί τα καρύδια και τα αμύγδαλα ως βάση τροφής των πολιτών της ιδανικής πολιτείας. Οι ξηροί καρποί αποτελούσαν βασική τροφή των φιλοσόφων. Εκτός των σπουδαίων συστατικών τους (πρωτεΐνες-υδατάνθρακες υψηλής ποιότητος και όλες σχεδόν τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα) περιέχουν και τα λεγόμενα ωφέλιμα αντιγηραντικά λιπίδια Ω-3 και Ω-6.

Τα αμύγδαλα περιέχουν 50% περισσότερο ασβέστιο από όλα τα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων και 200% περισσότερο σίδηρο από ό,τι τα κρεατικά. Είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, σελήνιο και κάλλιο. Το αμυγδαλόγαλα είναι ένα πολύ θρεπτικό και εύπεπτο φυτικό γάλα, που περιέχει 50% περισσότερο ασβέστιο από τα ζωικά γάλατα με μεγαλύτερη απορρόφηση και καθόλου τοξίνες. Παρομοίως συμβαίνει και με τα καρύδια, φουντούκια, φιστίκια (κάσιους, βραζιλιάνικα, Αιγίνης, αφρικάνικα). Οι ξηροί καρποί πρέπει να τρώγονται ωμοί με φρούτα φρέσκα ή ξερά, με σαλάτα ή με δημητριακά (μούσλι) και όχι ψημένοι ή αλατισμένοι με συνοδεία αλκοολούχων ποτών ή μετά το γεύμα.

«Οι τροφές πρέπει να παρασκευάζονται με σουσάμι, με σπόρους και άλλους παρόμοιους καρπούς. Αν και αυτές οι τροφές είναι λιπαρές, δεν πειράζει, διότι μπορεί κανείς να χορτάσει τρώγοντας λίγο» («Περί Διαίτης Υγιεινής» παρ. 4). Οι σπόροι αλεσμένοι και μη (κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, σουσάμι κ.ά.) είναι οι πιο ξεχασμένες τροφές του σύγχρονου διαιτολογίου μας. Όπως λέει κι ο Ιπποκράτης δεν παχαίνουν, διότι δεν μπορούμε να φάμε πολλούς. Περιέχουν σε άφθονες ποσότητες τα απαραίτητα για τον οργανισμό Ω-3 και Ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και κάποιες ωφέλιμες ουσίες, που λέγονται λιγνίνες και που μπορούν ακόμη και να αναστείλουν διάφορες βαριές εκφυλιστικές αρρώστιες, όπως ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά και οι καρδιοπάθειες. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες A, C, D, K, E, όλο το σύμπλεγμα των Β και την Β12, καθώς και όλα τα μεταλλικά στοιχεία. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες (30%-35%), χλωροφύλλη, άλφα και βήτα καροτίνη, βιοφλαβονοειδή, τρυπτοφάνη, ισοφλαβόνες, αλκαλοειδή και στερόλες.

Οι ουσίες αυτές είναι τόσο απαραίτητες στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όσο και το νερό που πίνουμε. Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στο ταχίνι ολικής αλέσεως και στο παστέλι, που αποτελούσαν από την αρχαιότητα τη βασική τροφή των Ελλήνων και Ρωμαίων πολεμιστών, των αθλητών και των ολυμπιονικών. Το ταχίνι ολικής με μέλι αλειμμένο σε ψωμί ολικής με λίγες σταφίδες και κανέλλα, αποτελούν ένα τέλειο και νόστιμο πρωινό γεύμα. Το παστέλι σε διάφορες τελετές (γάμους, ονοματοθεσίες) αποτελούσε το σύμβολο της γονιμότητας.

deco12

Η ελιά και το ελαιόλαδο

Ελαιοσυλλογή (αμφορέας 520 π.Χ, Βρετανικό Μουσείο) «Η τροφή δεν είναι τροφή, αν δεν έχει την δύναμή της. Ό,τι δεν είναι τροφή γίνεται τροφή, αν μπορεί να θρέψει» (Ιπποκράτης «Περί Τροφής» παρ. 21). Η ελαία κατά την Αρχαιότητα αποτελούσε το ιερό δένδρο της θεάς Αθηνάς και σύμβολο θριάμβου, σοφίας, αφθονίας και υγείας, ενώ ο «κλάδος ελαίας» αποτελούσε το ιερό σύμβολο ειρήνης.

Ο καρπός της ελαίας, η ελιά και ο «χρυσός» χυμός του, το ελαιόλαδο, αποτελούν δύο από τις καλύτερες τροφές που μπορεί να τρώει ο άνθρωπος. Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Ε, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό, φώσφορο, κάλλιο, νάτριο, διάφορες πολυφαινόλες και πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία. Το ελαιόλαδο παρουσιάζει αντιγηραντική και θεραπευτική δράση σε πολλών ειδών ασθένειες.

Πολλές μυθολογικές εκδοχές υπάρχουν για την προέλευση της ελιάς στον ελλαδικό χώρο. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του δέντρου της ελιάς για τον αρχαίο κόσμο. Ο πολιτισμός που δημιούργησε είναι συνδεδεμένος με τη γεωργία και την παραγωγή αγαθών, όπως το λάδι, το σιτάρι, το κριθάρι και το κρασί.

Η Αθηνά προσφέρει στο βασιλιά Κέκροπα την ελιά (κρατήρας 410 π.Χ, Μουσείο Αθηνών)Οι άνθρωποι της εποχής εκείνης, για να εξηγήσουν την παραγωγή όλων αυτών των σημαντικών προϊόντων πίστευαν ότι προέρχονται από τους θεούς, οι οποίοι διαφύλατταν την ευφορία και τη γονιμότητα της γης. Οι θεοί, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, τους στέλνουν τις «θεσμοφόρους» θεότητες, οι οποίες δωρίζουν την καλλιέργεια των καρπών και τη θέσπιση των νόμων. Στο δύσκολο αυτό έργο τους οι θεοί, ως ευρέτες αγαθών και πολιτισμού βοηθούνται από μυθικούς ήρωες – ημίθεους, όπως ο Ηρακλής, ο Προμηθέας και ο Αρισταίος. Στην αγγειογραφία ο μυθικός βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι, εικονίζεται με την Αθηνά μπροστά στην ελιά που φύτεψε στο βράχο της Ακρόπολης.

deco13

Φρούτα και λαχανικά φρέσκα και αποξηραμένα

Ποικιλία φρούτων «Η τροφή για τους νέους πρέπει να είναι εν μέρει επεξεργασμένη, μεταβλημένη για τους γέροντες και γι’ αυτούς που βρίσκονται στην ακμή της ηλικίας τους αμετάβλητη» (Ιπποκράτης «Περί Τροφής» παρ. 41). Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι η πιο απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο, διότι εκτός των σπουδαίων συστατικών που περιέχουν, επειδή τρώγονται ωμά, έχουν την τόσο απαραίτητη σε όλους μας ζωτική ενέργεια. Αν θα έπρεπε να διαλέξουμε τα δύο κορυφαία λαχανικά που βοηθούν περισσότερο από τα υπόλοιπα στην μακροζωία, αυτά είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι. Κατά γενική ομολογία των επιστημόνων του πλανήτη, τα δύο αυτά συγγενή είδη βολβών είναι σίγουρα μέσα στις δέκα πολυτιμότερες τροφές που υπάρχουν. Όλοι οι αρχαίοι λαοί γνώριζαν τις θεραπευτικές και ζωογονητικές ιδιότητες των δύο αυτών θαυματουργών τροφών.

ΣκόρδαΤα σκόρδα και τα κρεμμύδια εξισορροπούν την πίεση του αίματος, αραιώνουν το αίμα με την διάλυση των θρόμβων, κατεβάζουν την «κακή» LDL χοληστερίνη, βοηθούν την πέψη και τις παθήσεις του στομάχου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εξουδετερώνουν τα μικρόβια και τους μικροοργα-νισμούς, ενεργώντας ως αντιβιοτικά.

Το σκόρδο εκτός των βιταμινών B, E και A, περιέχει ένα αμινοξύ που λέγεται αλλιίνη, που παράγει ένα ένζυμο, την αλλικίνη. Η αλλικίνη για κάποιους γιατρούς είναι ισοδύναμη με την πενικιλίνη (αλλά χωρίς τις παρενέργειές της) και μπορεί να εξουδετερώσει τουλάχιστον 23 διαφορετικά είδη βακτηριδίων, 60 τύπους μυκήτων, τη γάγγραινα, πολλά είδη λοιμώξεων και επιδημικών ασθενειών (τύφου, χολέρας). Ο Πλίνιος αναφέρει 28 περίπου ασθένειες που θεραπεύονταν με την τακτική λήψη κρεμμυδιών. Είναι πολύ πλούσια σε πυρίτιο, φώσφορο, ιώδιο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο. Η χρήση τους ανακουφίζει τον διαβήτη, τις λοιμώξεις, τις λεμφικές παθήσεις, τον καρκίνο, τη λευχαιμία κ.ά.

Ως οι σύγχρονοι βασιλείς των ελληνικών φρούτων θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τα σταφύλια, τα σύκα, τα ρόδια και τα μήλα. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την άριστη διατροφική αξία και των υπολοίπων μεσογειακών φρούτων. Η φρουτοθεραπεία και ειδικώς η σταφυλοθεραπεία αποτελούσαν βασική μέθοδο Φυσιοθεραπευτικής, που χρησιμοποιούσαν οι Ασκληπιάδες ιατροί, μέθοδος που ασκείται και σήμερα από τη σύγχρονη Φυσιοθεραπευτική (Naturopathy). Άνθρωπος που δεν τρώει καθόλου ωμά φρούτα και λαχανικά, αποκτά σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έννοια της Υγείας έχει άμεσα συσχετισθεί με τις δύο αυτές κατηγορίες τροφών.

Τα ξεχασμένα ξερά φρούτα και λαχανικά (ξερά σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σταφίδες, λιαστές ντομάτες, αποξηραμένα μανιτάρια κ.ά.) αποτελούν μεγάλες πηγές μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Τα ξερά φρούτα είναι πρώτης ποιότητας γλυκό για όλες τις ώρες της ημέρας, που δεν παχαίνει, τονώνει και μας γεμίζει δύναμη και ενεργητικότητα. Τα φρούτα πρέπει να τρώγονται πριν από τα γεύματα (μισή – μία ώρα) ή μεταξύ των γευμάτων και όχι μετά τα γεύματα.

Τα αποξηραμένα θαλάσσια φύκια (kobi, miso κ.ά.), που μπορούμε να προσθέτουμε στα γεύματά μας, είναι πρώτης τάξεως θεραπευτική τροφή και συστήνεται από όλους τους σύγχρονους φυσιοθεραπευτές και διαιτολόγους. Περιέχουν αντιοξειδωτικές και βιοφλαβονοειδείς ουσίες, που προστατεύουν από τη γήρανση και τον εκφυλισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.

Τα φύτρα από φρεσκοφυτεμένους σπόρους δημητριακών και οσπρίων (σιταρόχορτο, χόρτο φαγόπυρου, βρώμης, κριθαριού, φασολιού, φακής κ.ά.) είναι σπουδαία τροφή, τελείως άγνωστη σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους. Αποτελούν μία διατροφική πανάκεια, διότι τρώγονται ωμά και περιέχουν την τόσο απαραίτητη ζωτική ενέργεια, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και πολλές ακόμη άγνωστες ουσίες που δεν ξέρουμε τη δράση τους. Τα φύτρα είναι τα νεογέννητα, τα «μωρά» των φυτών που είναι γεμάτα από σφρίγος και ζωτικότητα.

deco14

Θεραπευτικές γλυκαντικές ουσίες

και φυσικά ελιξήρια

Μέλι «Η τροφή μπορεί να αποτελέσει φάρμακον άριστον, όμως η τροφή μπορεί να αποτελέσει και φάρμακο χείριστο, η τροφή είναι χείριστη ή άριστη ανάλογα με την περίσταση» («Περί Τρο-φής» § 19). Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από την παροχή γλυκού στη διατροφή μας. Είναι γνωστό ότι οι χημικά επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες, όπως η λευκή ζάχαρη, η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η ασπαρτάμη και άλλες, μας παχαίνουν και καταστρέφουν σταδιακά την υγεία μας. Όμως οι περισσότεροι δεν ξέρουμε ότι η μαύρη ζάχαρη, η μαύρη μελάσα, το σιρόπι αλόης, το πετιμέζι, η σταφιδίνη, το αγνό μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και μερικές ακόμη φυσικές ακατέργαστες γλυκαντικές ουσίες, εκτός του ότι δεν παχαίνουν, όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες μπορούν να θρέψουν και να θεραπεύσουν τον οργανισμό μας. Οι φυσικές αυτές ουσίες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα.

Συγκεκριμένα δύο κουταλιές μαύρης μελάσας περιέχουν 280 ml ασβέστιο, σίδηρο 10 ml, χαλκό 14 ml και κάλιο 1170 ml, τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, Ε και όλες από το σύμπλεγμα Β (εκτός της θειαμίνης). Το μέλι περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β12, Α, C, Ε, Κ και 11 μεταλλικά άλατα, βοηθά στη δυσκοιλιότητα, τη νοητική κόπωση, τα εκζέματα, τις μολύνσεις κ.ά. Μπορούμε με μέτρο να χρησιμοποιούμε τις γλυκές αυτές φυσικές ουσίες σε γλυκές πίττες ολικής αλέσεως (κέικ), στο μούσλι, στα ροφήματά μας η όπου αλλού θέλουμε.

Η μαγιά της μπύρας είναι ένα πρώτης τάξεως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες σιδήρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων, καθώς και όλες τις βιταμίνες της σειράς Β.

Η δράση της είναι αντιοξειδωτική και αντιγηραντική.

Το κακτοειδές φυτό αλόη και τα προϊόντα της αποτελούν άλλο ένα κορυφαίο συμπλήρωμα διατροφής. Από τα 350 περίπου διαφορετικά είδη η αλόη Arborescens είναι η πλέον γνωστή στην αγορά για τις ευεργετικές ιδιότητές της σε πληθώρα εκφυλιστικών ασθενειών, λόγω της ενισχυμένης συνθέσεώς της σε σπάνια ιχνοστοιχεία, όπως η υδροξυανθρακινόνη (aloe-emodin), η οποία παρουσιάζει αντιβα-κτηριακή και αντιογκολογική δράση.

deco15

Ψάρια, η ζωική αβλαβής τροφή

Ιχθείς - ψάρια«Όλες οι αιτίες των ασθενειών ανάγονται ουσιαστικώς σε μία: οι πιο βαριές τροφές βλάπτουν επιφανέστατα τον άνθρωπο με τον χειρότερο τρόπο είτε είναι άρρωστος είτε είναι υγιής» («Περί Αρχαίης Ιητρικής» παρ. 6). Η φυλή της νήσου Οκινάουα στην Ιαπωνία είναι η δεύτερη πιο μακρόβια φυλή μετά τους χορτοφάγους Χάνζα των Ιμαλαΐων. Ένας από τους λόγους της μακροζωίας τους είναι και η παραδοσιακή ψαροφαγία, ενώ τρώνε ελάχιστα κρέατα και καθόλου γαλακτοκομικά. Τα ψάρια είναι η καλύτερη ποιοτικώς ζωική τροφή.

Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες 25% περίπου, τα σπουδαία Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και αρκετά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, φθόριο και μαγγάνιο. Είναι εύπεπτα και σε συνδυασμό με ωμή σαλάτα ή ατμόβραστα χορταρικά – λαχανικά, αποτελούν ένα τέλειο δυναμωτικό γεύμα. Είναι η καλύτερη εκλογή ανάμεσα στα ζωικά προϊόντα. Να αποφεύγετε τα ψάρια ιχθυοτροφείου, διότι μεγαλώνουν με φάρμακα και παρά φύση τροφές.

Όμως ακόμα πιο επικίνδυνα είναι τα μεγάλα ψάρια του βυθού που τρώνε τροφή από το βυθό της θάλασσας, γιατί πολλές θαλάσσιες περιοχές είναι μολυσμένες από βαρέα μέταλλα και κυρίως υδράργυρο, που κατακάθονται στο πάνω στρώμα του βυθού. Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί μόλυνση από βαρέα μέταλλα με τα ψάρια αυτά.

Η ανθρωπότητα, λόγω της παραπληροφόρησης που της γίνεται διαμέσου των Μ.Μ.Ε. και των συμφερόντων διαφόρων διατροφικών βιομηχανιών, καταναλώνει άχρηστες επεξεργασμένες τροφές, πολλά ζωικά, κεκορεσμένα λιπαρά και άφθονα χημικά (αντιβιοτικά, ορμόνες, συντηρητικά, χρωστικές κ.ά.), με αποτέλεσμα την ολίσθηση προς την πρόωρη γήρανση και την νοσηρότητα.

Ας αποφεύγουμε, όσο γίνεται, τα συσκευασμένα και κακώς επεξεργασμένα τρόφιμα – σκουπίδια, που είναι γεμάτα από επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα φυσικό και ισχυρό θεραπευτικό μέσο, όμως θα πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουμε ότι: «από μόνη της η τροφή δεν αρκεί για να συντηρήσει τον άνθρωπο σε καλή υγεία, αν δεν την συνδυάσει ο καθένας με την γυμναστική. Η τροφή και η άσκηση, επειδή έχουν αντίθετες ιδιότητες, συμβάλλουν αμοιβαία στην διατήρηση της υγείας» (Ιπποκράτης «Περί Διαίτης» § 2). (Πηγή: www.promitheasblog.com)

divider10

Καταπολεμείστε το φούσκωμα!

Σε όλους μας έχει τύχει να νιώθουμε κατά καιρούς φουσκωμένοι. Η κοιλιά μας είναι πρησμένη και νιώθουμε άβολα. Συνήθως νιώθουμε έτσι μετά από περιόδους γιορτών, όπου φάγαμε και ήπιαμε πολύ.

Εάν νιώθετε κι εσείς την κοιλιά σας φουσκωμένη συχνά, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε ανακούφιση και να εξαφανίσετε το φούσκωμα!

1.  Τροφές που προκαλούν φούσκωμα.

Εάν παρατηρείτε συχνά φούσκωμα, τότε ίσως θα πρέπει να κοιτάξετε την διατροφή σας πιο προσεκτικά. Προσπαθήστε να μειώσετε τις τροφές που προκαλούν αέρια και πρήξιμο στην κοιλιά. Αυτές είναι:

Φασόλια Μπρόκολο Κουνουπίδι Κρεμμύδι Λάχανο.

Μην ξεχνάτε όμως να τρώτε άλλα φρούτα και λαχανικά, ώστε να συμπληρώνετε τις 5 μερίδες που χρειάζεται την ημέρα!

2.  Δυσκοιλιότητα.

Αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεωςΕάν η αιτία του πρηξίματός σας είναι η δυσκοιλιότητα, τότε για να καταπολεμήσετε το φούσκωμα θα πρέπει να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι:

Δημητριακά ολικής άλεσης Φρούτα Λαχανικά Πολύσπορα αρτο-σκευάσματα ολικής άλεσης.

Επίσης πρέπει να φροντίζετε να πίνετε αρκετό νερό, αλλά και να εντάξετε τη γυμναστική στη ζωή σας. Η συστηματική άσκηση βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ακόμα και μία βόλτα με ζωηρό περπάτημα είναι αρκετή για να σας βοηθήσει.

3.  Κατάποση αέρα.

Πολλές φορές η αιτία για το φούσκωμα είναι η κατάποση αέρα. Μην μιλάτε κατά τη διάρκεια του φαγητού. Τελικά οι παλιότεροι, που έλεγαν «όταν τρώμε δεν μιλάμε», κάτι ήξεραν! Όταν μιλάμε ενώ τρώμε, καταπίνουμε αέρα, ο οποίος μας προκαλεί φούσκωμα.

Τα αεριούχα αναψυκτικά, αλλά και η τσίχλες βρίσκονται επίσης στη λίστα των «ενόχων» για την συσσώρευση αέρα στο στομάχι μας. Αποφύγετέ τα όσο μπορείτε, για να μειώσετε το φούσκωμα.

4.  Δυσανεξία σε κάποιες τροφές.

Συχνά το πρήξιμο στην κοιλιά οφείλεται σε δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα. Τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε ότι έχουμε κάποια δυσανεξία. Εάν παρατηρείτε συχνά φούσκωμα, θα ήταν μια καλή ιδέα να κρατήσετε ημερολόγιο για το τι τρώτε και πίνετε για δύο εβδομάδες. Έτσι θα καταφέρετε να βρείτε τον «ένοχο» για να τα φουσκώματά σας!

5.  Σπαστική κολίτιδα.

Εάν υποφέρετε συχνά από τυμπανισμό της κοιλιάς, φουσκώματα και πρήξιμο, ίσως υποφέρετε από σπαστική κολίτιδα. Μπορείτε να καταπραΰνετε τα συμπτώματα, αποφεύγοντας τα λιπαρά φαγητά και τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ανακούφιση προσφέρει επίσης το αφέψημα μέντας και δυόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν τα φουσκώματά σας επιμένουν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

deco16

Τα πιο υγιεινά πρωινά!

Το πρωινό αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας και η προετοιμασία του είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.

Οι άνθρωποι που τρώνε συστηματικά πρωινό, έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι από όσους το παραλείπουν. Γι’ αυτό εάν σκέφτεστε τη σιλουέτα σας, φροντίστε να τρώτε κάθε μέρα πρωινό και να αφιερώνετε λίγο χρόνο για την παρασκευή του. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε πρωινό, τείνουν να αποδίδουν καλύτερα στις εργασίες τους, είτε αυτές είναι σωματικές είτε πνευματικές. Επίσης δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης και συμπεριφοράς.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για να κάνετε το πρωινό σας υγιεινό, χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, νόστιμο και γρήγορο!

1.    Νιφάδες βρώμης με αποξηραμένα φρούτα.

Βάλτε σε ένα μπολ 2 κουταλιές της σούπας Quaker, μερικές σταφίδες και λίγα αποξηραμένα βερίκοκα, προσθέστε γάλα άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά.

Οι νιφάδες βρώμης (τα γνωστά Quaker) βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ακόμα αποδεσμεύουν ενέργεια στο σώμα σταδιακά και έτσι μένετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, χωρίς να πεινάτε. Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και σας βοηθούν να πετύχετε τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να παίρνετε την ημέρα, ενώ το γάλα προσφέρει το απαραίτητο ασβέστιο για το σώμα σας!

2.    Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης.

Τοστ με ψωμί ολικής αλέσεωςΦτιάξτε τοστ με βραστή γαλοπούλα, τυρί με χαμηλά λιπαρά ή cottage cheese και ψωμί ολικής άλεσης.

Η γαλοπούλα είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε λιπαρά, ενώ το ημίπαχο τυρί σας προσφέρει το απαραίτητο ασβέστιο χωρίς τις θερμίδες και τα λιπαρά! Το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα.

3.    Γιαούρτι με φρούτα.

Πάρτε το αγαπημένο σας γιαούρτι άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά και προσθέστε μία γενναία ποσότητα φρούτων της αρεσκείας σας κομμένα σε μικρά κομμάτια.

Το γιαούρτι είναι μία εξαιρετική τροφή και μπορείτε να βρείτε το αγαπημένο σας άπαχο γιαούρτι, χωρίς να στερείστε την γεύση του. Τα φρούτα παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα σάκχαρα, ώστε να μπορέσετε να ξεκινήσετε με ενέργεια την ημέρα σας, ενώ επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλετε στις 5 μερίδες που χρειάζεστε κάθε μέρα!

4.    Ψωμί ολικής άλεσης με μέλι.

Το μέλι αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Δηλαδή ακριβώς ό,τι χρειάζεται το πρωί! Ακόμα ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου. Απλώστε το σε 2 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης και θα έχετε ένα πλήρες και απολαυστικό πρωινό.

5.    Βραστά αυγά με ψωμί ολικής άλεσης.

Για όσους προτιμούν το αλμυρό πρωινό, μία καλή λύση είναι τα βραστά αυγά. Βράστε 2 αυγά και συνοδέψτε τα με μία φέτα ψωμιού ολικής άλεσης.

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και ασβέστιο. Υπάρχουν 9 είδη αμινοξέων που χρειάζεται το σώμα μας. Τα αυγά είναι από τις ελάχιστες τροφές που περιέχουν και τα 9 αυτά αμινοξέα! Το ψωμί ολικής άλεσης θα σας κρατήσει μακριά από πειρασμούς μέχρι το μεσημεριανό σας γεύμα, αφού περιέχει φυτικές ίνες που σας φουσκώνουν για πολλή ώρα.

deco17

Δίαιτα ή Γυμναστική;

ΓυμναστικήΕάν θέλετε να χάσετε βάρος, τότε σίγουρα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλά γύρω από το ποιος είναι ο πιο αποτελε-σματικός τρόπος για να χάσετε τα περιττά κιλά σας. Ίσως κι εσείς έχετε πέσει στην παγίδα να νομίζετε ότι μπορείτε να τρώτε ό,τι και όσο θέλετε, αρκεί να γυμνάζεστε, για να μπορείτε να τα κάψετε. Σωστά;

Λάθος! Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσαμε να τρώμε ό,τι θέλουμε χωρίς δεύτερη σκέψη και θα αρκούσε μια βόλτα από το γυμναστήριο, για να κάψουμε τις περιττές θερμίδες που πήραμε. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Οι θερμίδες που καίμε κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι πολύ λιγότερες από όσο νομίζουμε. Η πίτσα που φάγαμε το βράδυ, δεν θα καεί με μισή ή ακόμα και μία ώρα στο διάδρομο του γυμναστηρίου. Για την ακρίβεια δεν πρόκειται να καεί όσο και αν χτυπηθούμε την επόμενη μέρα. Ο όγκος των θερμίδων που πήραμε είναι τόσο μεγάλος, που θα μας μείνει περίσσευμα και θα αποθηκευθεί στο σώμα μας με την μορφή λίπους.

Η γυμναστική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να είμαστε υγιείς και προλαμβάνει σοβαρές χρόνιες ασθένειες. Όμως για να είναι αποτελεσματικός τρόπος να χάσουμε βάρος, πρέπει να συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι πολύ πιο εύκολο να καταναλώσουμε θερμίδες από το να τις κάψουμε. Για την ακρίβεια, είναι αδύνατο να καίμε θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό που τις παίρνουμε!

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους είναι ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης. Μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή θα βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, παίρνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα.

Με τη γυμναστική βοηθάτε το σώμα σας να παραμένει υγιές και δυνατό, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνετε την εξωτερική του εικόνα. Χάνοντας τα περιττά κιλά, το σώμα πολλές φορές γίνεται πλαδαρό. Συνδυάζοντας γυμναστική με τη δίαιτα, πετυχαίνετε τα καλύτερα αποτελέσματα στο σώμα σας και ταυτόχρονα κερδίζετε όλα τα οφέλη της άσκησης για την υγεία σας! Το σώμα σφίγγει και αποκτά σφριγηλότατα, βελτιώνεται το σχήμα του και όσο πλησιάζετε στο ιδανικό σας βάρος, το σώμα σας δείχνει ακόμα καλύτερο και υγιές.

Αν θέλετε λοιπόν τα μέγιστα αποτελέσματα από την δίαιτά σας, συνδυάστε την με κάποιου είδους άσκηση!

deco18

Ασκηθείτε χωρίς γυμναστήριο!

Ποδηλασία

ΠαπανδρέουΟι περισσότερες διαδρομές που διανύουμε με το αυτοκίνητό μας μέσα στην πόλη είναι μικρές και θα μπορούσε εύκολα να γίνουν με ποδήλατο. Το ποδήλατο δεν είναι βίαιο για το σώμα, καθώς δεν έχει κραδασμούς και δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Είναι εξαιρετική αερόβια άσκηση και ενδυναμώνει το καρδιοαναπνευστικό και αγγειακό μας σύστημα. Επίσης βοηθάει στην σμίλευση των γλουτών και των ποδιών!

Φροντίστε να ξεκινήσετε κάνοντας μικρές διαδρομές σε χαμηλή ένταση και μπορείτε να αυξάνετε τον βαθμό δυσκολίας με τον καιρό, όσο θα βελτιώνεστε. Μπορείτε να κάνετε βόλτες με ποδήλατα μαζί με τους φίλους σας και την οικογένειά σας, για να κάνετε την άσκηση πιο διασκεδαστική!

Κολύμβηση

ΚολυμβήτριαΗ κολύμβηση στη χώρα μας είναι πολύ δημοφιλής, καθώς περιβαλλόμαστε από θάλασσα και τους περισσότερους μήνες τον χρόνο απολαμβάνουμε ηλιόλουστο και ζεστό καιρό! Ακόμα και αν δεν σας αρέσει η θάλασσα, σίγουρα θα βρείτε μια πισίνα στο δήμο ή σε κάποιο δημοτικό γυμναστήριο κοντά στο σπίτι σας.

Λόγω της αντίστασης του νερού, η κολύμβηση γυμνάζει όλο το σώμα. Για να μπορέσετε να κολυμπήσετε χρειάζεται να δουλέψουν όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματός σας, γι’ αυτό και σμιλεύει ομοιόμορφα όλο το κορμί. Επίσης η κολύμβηση αποτελεί εξαιρετική αερόβια άσκηση, βελτιώνοντας το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα. Ακόμα είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε το περιττό σας βάρος, χωρίς να επιβαρύνεται τις αρθρώσεις και τον σκελετό σας.

Μπορείτε εύκολα να πάτε στην παραλία ή στην πισίνα με φίλες και φίλους ή με την οικογένειά σας και να διασκεδάσετε κατά την διάρκεια της άσκησης!

Χορός

ΧορόςΑναμφίβολα ο χορός είναι η νέα μόδα της εποχής! Είναι δημοφιλής σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί τον πλέον διασκε-δαστικό τρόπο άσκησης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται πλέον με το χορό, καθώς αποτελεί μία κοινωνική δραστηριότητα που δίνει κέφι και χαμόγελο!

Ο χορός προσφέρει βελτίωση της ισορροπίας, ενδυνάμωση του κορμού και βελτίωση του συντονισμού του σώματος. Επιπλέον είναι μια καλή μορφή αερόβιας άσκησης που ενδυναμώνει την καρδιά, τους πνεύμονες και το αγγειακό σύστημα.

deco19

Χάσετε Βάρος!

Ένας εύκολος τρόπος για να μάθετε εάν χρειάζεται να χάσετε βάρος, είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Παρόλο που ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος είναι ένας γρήγορος τρόπος να δείτε με μια ματιά εάν είστε υπέρβαροι, δεν δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το υγιές βάρος.

Εάν έχετε υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, τότε μάλλον έχετε παραπανίσια κιλά και λίπος στο σώμα σας. Όμως το πού αποθηκεύετε λίπος στο σώμα σας, είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η περιφέρεια της μέσης αποτελεί πολύ σημαντική μέτρηση όσον αφορά την υγεία μας. Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας:

Μέτρημα μέσηςΜπορείτε εύκολα να μετρήσετε την μέση σας χρησιμοποιώντας μια μεζούρα. Κυκλώστε την μέση σας στο πιο λεπτό σημείο της και δείτε τον αριθμό. Για τις γυναίκες, υγιής περιφέρεια μέσης θεωρείται η περιφέρεια που είναι λιγότερο από 80 εκατοστά, ενώ για τους άντρες λιγότερο από 94 εκατοστά.

Γιατί να χάσω βάρος;

Εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματός σας είναι υψηλός (>30) και η περιφέρεια της μέσης σας μεγαλύτερη από το υγιές, τότε πρέπει να αναλάβετε δράση! Η παχυσαρκία προκαλεί πολλούς πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, ενώ μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 9 χρόνια!

Η παχυσαρκία επίσης συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, καρδιακά νοσήματα και καρκίνος του μαστού, του εντέρου και του προστάτη.

Πώς θα χάσω βάρος;

ΚαραμανλήςΣτις περισσότερες περιπτώσεις η παχυσαρκία οφείλεται στο λανθασμένο ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή καταναλώνουμε περισ-σότερες θερμίδες από όσες καίμε. Για να χάσετε το περιττό σας βάρος, θα πρέπει να συνδυάσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με κάποιας μορφής άσκηση, ώστε να καταφέρετε να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που τρώτε. Υπάρχουν πολλές μικρές αλλαγές στη διατροφή σας που μπορείτε να κάνετε, για να χάσετε τα περιττά κιλά σας και να γίνετε πιο υγιείς!

deco110

Μία ισορροπημένη διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή στις μέρες μας έχει γίνει περισσότερο σημαντική από ποτέ άλλοτε. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι υποχρεώσεις και η έλλειψη χρόνου μας οδηγούν συχνά σε λάθος διατροφικές επιλογές, που γίνονται εύκολα συνήθειες, θέτοντας την υγεία μας σε κίνδυνο –τις περισσότερες φορές εν αγνοία μας!

Οι τροφές που προσλαμβάνουμε μπορούν να χωριστούν σε 5 κατηγορίες: φρούτα και λαχανικά, αμυλώδεις τροφές, κρέας – ψάρι – αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και λιπαρά. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες προσφέρει σημαντικά συστατικά στον οργανισμό μας και μια σωστή και καλή διατροφή πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία πρόσληψης αυτών των κατηγοριών.

Η πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα, προσλαμβάνει μέσω της διατροφής περισσότερα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και όχι αρκετά φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Ας ρίξουμε μια ματιά στις 5 διατροφικές ομάδες και τα χαρακτηριστικά τους:

1.  Φρούτα και Λαχανικά.

Φρούτα και λαχανικάΤα φρούτα και τα λαχανικά είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά και κάποια είδη καρκίνου.

Αντικαταστήστε το καθημερινό δεκατιανό σας με ένα φρούτο και έχετε ήδη πάρει την μία από τις 5 μερίδες που χρειάζεστε για την ημέρα!

Συνοδέψτε το γεύμα σας με μία γενναία μερίδα σαλάτας. Με αυτόν τον τρόπο προσλαμβάνετε 2 μερίδες λαχανικών και ταυτόχρονα βοηθάτε στην μείωση της χοληστερόλης!

2.  Αμυλώδεις τροφές.

Στις αμυλώδεις τροφές περιλαμβάνονται το ψωμί, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα μακαρόνια, το ρύζι κ.ά. Αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτές οι τροφές είναι η βασική πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας.

Η πρόσληψη αυτής της κατηγορίας τροφών θα πρέπει να αποτελεί το 1/3 της συνολικής διατροφής μας, καθώς αποτελεί το βασικό καύσιμο για τις λειτουργίες του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γεύμα μας θα πρέπει να βασίζεται σε αυτά τα τρόφιμα, για να έχουμε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης από τα λευκά. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά και περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία!

3. Κρέας, Ψάρι, Αυγά.

Κοτόπουλο ψητόΑυτές οι τροφές είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Η πρωτεΐνη που λαμβάνουμε από το κρέας, το ψάρι και τα αυγά είναι απαραίτητη για τις διαδικασίες ανάπτυξης του σώματος, αλλά και για τους επισκευαστικούς μηχανισμούς του μυϊκού μας συστήματος. Σε μία ισορρο-πημένη διατροφή, περίπου το 15% της συνολικής πρόσληψης τροφής θα πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνη.

Το κρέας παρέχει στον οργανισμό μας την απαραίτητη για την λειτουργία του πρωτεΐνη. Επίσης περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, αλλά και τα συμπλέγματα της Βιταμίνης Β.

Ιχθείς - ψάριαΤο ψάρι είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Προσπαθήστε να εντάξετε 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα στη διατροφή σας.

Προσοχή στα καπνιστά ψάρια! Μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά συνήθως «κρύβουν» μεγάλες ποσότητες αλατιού. Προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα.

Τα αυγά, αλλά και οι ξηροί καρποί είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μία ισορροπημένη διατροφή. Οι ξηροί καρποί εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, είναι εξαιρετικά καλή πηγή ινών και καλών λιπαρών.

Αντικαταστήστε το καθημερινό σας σνακ με μια χούφτα ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς, για μια υγιεινή διατροφή! Προσοχή όμως: λόγω περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά έχουν υψηλή θερμιδική αξία και θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.

4. Γαλακτοκομικά.

Γάλα και αυγάΤα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, είναι και αυτά πηγή πρωτεΐνης. Περιέχουν ακόμα ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο σε μια ισορρο-πημένη διατροφή και μας βοηθά να διατηρούμε τα κόκαλά μας υγιή και δυνατά. Χρειάζεται προσοχή όμως, διότι αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Μία διατροφή με μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερίνη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Γι’ αυτόν το λόγο προτιμείστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη τους, χωρίς την πρόσληψη των λιπαρών!

Προτιμήστε ημίπαχο ή άπαχο γάλα και αντικαταστείστε το πλήρες τυρί σας με κάποιο χαμηλών λιπαρών, που μπορεί να συνοδεύσει τις σαλάτες σας, αλλά και τα σάντουιτς, προσθέτοντας υπέροχη γεύση!

5.  Λιπαρά.

Αυτό που δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα είναι πως το λίπος αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ενέργειας για το σώμα και δεν θα πρέπει να λείπει από μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή! Τα προβλήματα ξεκινούν όταν καταναλώνουμε περισσότερο λίπος από όσο πρέπει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση σωματικού βάρους και την επιβάρυνση της υγείας μας.

Υπάρχουν δύο είδη λιπαρών: Τα κορεσμένα λιπαρά και τα ακόρεστα λιπαρά. Κορεσμένα λιπαρά συναντάμε κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το βούτυρο, το τυρί, τα μπισκότα, τα κέικ κτλ. Λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητάς μας συχνά προτιμούμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, λόγω της ευκολίας που μας προσφέρουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να προσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες των επιβλαβών αυτών κορεσμένων λιπαρών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μέσω της διατροφής, έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις και με την παχυσαρκία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αντιθέτως τα ακόρεστα λιπαρά βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και παρέχουν στον οργανισμό μας τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για να είμαστε υγιείς. Εξαιρετικές πηγές ακόρεστων λιπαρών αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και φυσικά το βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής: το ελαιόλαδο.

Πολλές φορές τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά δεν περιέχουν λιγότερες θερμίδες! Συχνά το λίπος αντικαθίσταται από ζάχαρη ή αλάτι, ώστε τα τρόφιμα αυτά να μην υπολείπονται σε γεύση! Προσοχή λοιπόν! Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες με τις διατροφικές αξίες των τροφίμων, ώστε να είστε σίγουροι ότι κάνετε την πιο υγιεινή επιλογή!

deco111

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη γυμναστική!

Βρείτε απαντήσεις στις βασικές απορίες που έχετε όταν αποφασίζετε να αρχίσετε να γυμνάζεστε!

Ποια ώρα της ημέρας πρέπει να γυμνάζομαι;

ΓυμναστικήΔεν υπάρχει σωστή και λάθος ώρα για τη γυμναστική. Ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά. Κάποιοι έχουν όρεξη για γυμναστική νωρίς το πρωί και κάποιοι άλλοι αργά το απόγευμα. Τα μόνα που πρέπει να προσέξετε είναι:

1. Να μη γυμνάζεστε λίγο πριν πέσετε για ύπνο, καθώς αμέσως μετά την άσκηση θα είστε σε υπερένταση και δεν θα μπορείτε να χαλαρώσετε.

2. Να μη γυμνάζεστε μετά από το φαγητό. Καλό θα ήταν να αφήνετε 23 ώρες μετά από ένα βαρύ γεύμα πριν γυμναστείτε, καθώς θα επιβαρύνετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Μπορώ να φάω κάτι πριν τη γυμναστική μου;

Μπορείτε να φάτε ένα μικρό σνακ πριν τη γυμναστική, όπως κάποιο φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς. Να αποφεύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, καθώς θα σας δώσουν ενέργεια που θα διαρκέσει ελάχιστα και μετά από λίγο θα αισθάνεστε ατονία και κούραση.

Χρειάζεται πάντα να κάνω ζέσταμα;

Το ζέσταμα είναι απαραίτητο πριν αρχίσετε τη γυμναστική σας. Προετοιμάζει το σώμα για την άσκηση που θα επακολουθήσει και αποτρέπει τους τραυματισμούς ζεσταίνοντας τους μύες. 5-10 λεπτά συνήθως αρκούν για να ζεσταθεί το σώμα μας και να σταλεί οξυγόνο στους μύες, προετοιμάζοντάς τους για την άσκηση.

Αερόβια άσκηση, ή άσκηση με αντιστάσεις (βάρη);

Γυμναστική με βάρηΚαι οι 2 αυτές μορφές άσκησης είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Η αερόβια άσκηση δυναμώνει την καρδιά, το αγγειακό και το αναπνευστικό μας σύστημα. Επίσης είναι βασική για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, διότι καίει και μεγάλο αριθμό θερμίδων.

Η άσκηση με βάρη δυναμώνει τους μύες στο σώμα μας και βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σκελετού, ενδυναμώνοντας τα κόκαλά μας. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο αυξάνεται ο μεταβολισμός μας και καίμε περισσότερες θερμίδες.

Οι διατάσεις είναι απαραίτητες;

Οι διατάσεις είναι πολύ σημαντικές και δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπονται. Ακόμα και όταν δεν έχετε χρόνο, είναι προτιμότερο να γυμναστείτε λιγότερη ώρα, παρά να παραλείψετε τις διατάσεις σας.

Οι διατάσεις αυξάνουν την ελαστικότητα των μυών και αποτρέπουν τους τραυματισμούς. Πρέπει να γίνονται πάντα με ζεστούς μύες και θα πρέπει να νιώθετε ένα ελαφρύ τράβηγμα και όχι πόνο!

Ποια η χρησιμότητα της αποθεραπείας;

Αφού τελειώσετε τη γυμναστική σας αφιερώστε 5-10 λεπτά για να κάνετε αποθεραπεία. Αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσετε την άσκηση μειώνοντας σταδιακά την ένταση. Μετά από την αποθεραπεία, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε τις διατάσεις σας! Με την αποθεραπεία μειώνονται σταδιακά οι καρδιακοί παλμοί και το σώμα επανέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι αποτρέπονται τραυματισμοί, πιασίματα και πόνοι, αλλά και ζαλάδες που μπορεί να νιώσουμε εάν σταματήσουμε απότομα την άσκηση.

deco112

Καταπολεμείστε την αϋπνία!

ΑϋπνίαΕάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και υποφέρετε συχνά από αϋπνίες, δοκιμάστε να κάνετε αυτές τις μικρές αλλαγές στην καθη-μερινότητά σας. Μπορεί να μοιάζουν απλά πραγματάκια, όμως το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Διατηρείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα. Προσπαθείστε να πηγαί-νετε για ύπνο και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι θα «προγραμματίσετε» το σώμα σας να κοιμάται πιο εύκολα.

Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Η κρεβατοκάμαρά σας, όταν ετοιμάζεστε να πέσετε για ύπνο, πρέπει να είναι σκοτεινή, ήσυχη και στην σωστή θερμοκρασία, ώστε να σας βοηθάει να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Χαλαρώστε πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ακούστε χαλαρωτική μουσική, ώστε να καταφέρετε να χαλαρώσετε και να διώξετε την ένταση της ημέρας πριν πάτε για ύπνο.

Σιγουρευτείτε ότι το κρεβάτι είναι αναπαυτικό.

Ελέγξτε μήπως το στρώμα σας είναι πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό, εάν το μαξιλάρι σας δεν σας στηρίζει σωστά ή μήπως το κρεβάτι σας είναι μικρό ή παλιό και τρίζει.

Μη το παρακάνετε με το φαγητό και το ποτό.

Μη τρώτε πολύ ή πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ λίγη ώρα πριν πέσετε για ύπνο, γιατί θα διαταράξουν τον ύπνο σας.

Μειώστε τον καφέ.

Αποφύγετε τον καφέ μετά το μεσημέρι. Η καφεΐνη διαταράσσει την διαδικασία του ύπνου και εμποδίζει την επίτευξη ξεκούρασης κατά τη διάρκειά του.

Μη καπνίζετε.

Απαγορεύεται το κάπνισμαΤο κάπνισμα παρεμποδίζει τον ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει πως οι καπνιστές πάσχουν συχνότερα από αϋπνίες, δυσκολεύονται περισσότερο να κοιμηθούν και ξυπνούν περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους μη καπνιστές.

Γυμναστείτε.

Η συστηματική άσκηση βοηθάει να αποβάλλετε το άγχος και την ένταση της ημέρας και να χαλαρώσετε. Προσοχή όμως, μη κάνετε έντονη άσκηση λίγη ώρα πριν πέσετε για ύπνο, γιατί θα έχετε υπερένταση.

Τέλος, εάν δεν μπορεί να σας πάρει ο ύπνος, μη εκνευρίζεστε!
Αντί να κάθεστε στο κρεβάτι και να στριφογυρνάτε σκεφτόμενοι το γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε και κάντε κάτι που σας χαλαρώνει μέχρι να νιώσετε νυσταγμένοι.

deco113

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αλάτι

ΑλάτισμαΟι περισσότεροι από εμάς τρώμε περισσότερο αλάτι από ό,τι πρέπει. Το αλάτι όμως που προσθέτουμε στο φαγητό μας από πάνω, είναι απλά ένα μικρό μέρος του προβλήματος. Το 75% του αλατιού που τρώμε βρίσκεται ήδη στο φαγητό μας όταν το αγοράζουμε.

Γιατί πρέπει να μειώσουμε το αλάτι;

Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Παρόλο που συχνά η υψηλή πίεση δεν έχει συμπτώματα, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες για εγκεφαλικό και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Με τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού, η αρτηριακή πίεση πέφτει και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε;

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουν οι ενήλικες δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6 γραμμάρια, που αντιστοιχούν περίπου σε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού.

Για τα παιδιά η ποσότητα αλατιού που μπορούν να λαμβάνουν μέσω της διατροφής, διαμορφώνεται ως εξής:

1-3 ετών: 2 γραμμάρια την ημέρα

4-6 ετών: 3 γραμμάρια την ημέρα

7-10 ετών: 5 γραμμάρια την ημέρα

>11 ετών: 6 γραμμάρια την ημέρα.

Για τα βρέφη κάτω του ενός έτους, η ημερήσια ποσότητα αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 γραμμάριο, επειδή τα νεφρά τους δεν μπορούν να επεξεργαστούν μεγαλύτερη ποσότητα.

Προσοχή: Ποτέ μη δίνετε σε βρέφη τροφές που δεν είναι ειδικές για την ηλικία τους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού.

Πώς θα μειώσουμε το αλάτι που τρώμε;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μειώσουμε το αλάτι που καταναλώνουμε, είναι να μειώσουμε την ποσότητα που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα και στο φαγητό που τρώμε. Προσπαθήστε να μη προσθέτετε αλάτι πάνω από το φαγητό σας. Έτσι θα ανακαλύψετε την αληθινή του γεύση!

Για να μειώσετε όμως δραστικά την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε, θα πρέπει να δείτε πόσο αλάτι περιέχεται στα έτοιμα τρόφιμα που αγοράζετε. Αρχίστε να διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα που παίρνετε. Θα εκπλαγείτε με το πόσα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ακόμα και όταν πρόκειται για γλυκά! Συνηθίστε να διαβάζετε πάντα τις διατροφικές πληροφορίες στην συσκευασία των τροφών που αγοράζετε και μειώστε αυτές που περιέχουν πολύ αλάτι.

Ένα τρόφιμο που περιέχει πάνω από 1,5 γραμμάριο αλατιού ανά 100 γραμμάρια, θεωρείται υψηλό σε περιεκτικότητα αλατιού και θα πρέπει να αποφεύγεται. Μειώστε λοιπόν το αλάτι στην διατροφή σας και θωρακίστε την υγεία σας!

deco114

Ο δεκάλογος της μπανάνας!

ΜπανάνεςΗ μπανάνα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα πολλών. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην ωραία γεύση της, αλλά και στα συστατικά της που την καθιστούν ένα από τα καλύτερα σνακ! Ας δούμε σε τι βοηθάει η μπανάνα και πόσο καλό κάνει στο σώμα μας:

1.  Αναιμία

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε σίδηρο, που βοηθάει στην καλή λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και αποτρέπει την εμφάνιση αναιμίας.

2.  Κατάθλιψη

Οι μπανάνες περιέχουν ένα αμινοξύ, το οποίο μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη οδηγεί σε βελτίωση της διάθεσής μας και αποτελεί ασπίδα κατά της κατάθλιψης.

3.  Αρτηριακή πίεση

Οι μπανάνες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε Κάλιο, αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε Νάτριο. Αυτό αποτελεί την ιδανική αναλογία για την διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης και συνεπώς τη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια.

4.  Εντερικά προβλήματα

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν οι μπανάνες, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα. Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις διάρροιας, η μπανάνα αποτελεί το ιδανικό τρόφιμο, καθώς βοηθάει στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται.

5.  Υγιή κόκαλα

Οι μπανάνες ευνοούν την ανάπτυξη καλών βακτηριδίων στο έντερο, τα οποία οδηγούν σε καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα μας. Έτσι με τη μεγαλύτερη απορρόφηση ασβεστίου μπορούμε να διατηρήσουμε τα κόκαλά μας υγιή και δυνατά.

6.  Νεφρά

Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τον καρκίνο στα νεφρά, έχουν δείξει πως καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη κατά του καρκίνου του νεφρού παίζει η καθημερινή κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών. Ανάμεσα στα φρούτα η μπανάνα αποτελεί την καλύτερη ασπίδα κατά του καρκίνου των νεφρών, λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει.

7.  Κάπνισμα

Για όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, η μπανάνα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο! Περιέχει βιταμίνες Β και Β12, καθώς και Κάλιο και Μαγνήσιο. Αυτά τα συστατικά βοηθούν το σώμα να ξεπεράσει τα συμπτώματα που παρουσιάζονται από την έλλειψη νικοτίνης.

8.  Νευρικό σύστημα

Η υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε βιταμίνη Β βοηθάει στη βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού μας συστήματος.

9.  Στομάχι

Η μπανάνα είναι το μοναδικό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί ωμό, χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμα και από άτομα με χρόνια στομαχικά προβλήματα και έλκη. Βοηθάει στη μείωση της οξύτητας του στομάχου, καθώς προκαλεί τη δημιουργία ενός προστατευτικού «φιλμ» στα τοιχώματα, το οποίο προστατεύει το στομάχι από τα οξέα και από τους ερεθισμούς.

10.  Άγχος

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε Κάλιο, το οποίο βοηθάει στην ομαλοποίηση των καρδιακών παλμών, αποτρέπει τις αρρυθμίες και ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Σε περιόδους άγχους το Κάλιο στο σώμα μας μειώνεται δραστικά. Τρώγοντας μπανάνες μπορούμε να επαναφέρουμε το Κάλιο στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με φάρμακα.

deco115

Μπρόκολο, ο σύμμαχος για καλή υγεία!

ΜπρόκολαΤο γνωστό σε όλους μας μπρόκολο αποτελεί μία εξαιρετική διατροφική επιλογή για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μπορεί να φαγωθεί είτε μόνο του ως σαλάτα – βραστό, είτε να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό για την παρασκευή μιας ποικιλίας γευστικών πιάτων.  Εντάσσοντας το μπρόκολο στη διατροφή σας, πλησιάζετε τον στόχο των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, που πρέπει να καταναλώνουμε για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της καλής υγείας.

Το μπρόκολο δεν είναι ένα απλό λαχανικό. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί το αποκαλούν «σούπερ τρόφιμο», καθώς τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία είναι πολλά και σημαντικά.

Θρεπτικά στοιχεία στο μπρόκολο:

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμινών C, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 και Α. Επίσης περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Και το σημαντικότερο είναι πως περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία σε μεγάλες ποσότητες!

Ακόμα το μπρόκολο περιέχει ουσίες που δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου.

Μπρόκολο και οφέλη στην υγεία:

Τα οφέλη που προσφέρει το μπρόκολο στην υγεία μας είναι πραγματικά αμέτρητα! Ας δούμε όμως ενδεικτικά τα πιο σημαντικά:

Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα μας

Βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου

Εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα

Βοηθάει στη διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών

Προλαμβάνει τον καταρράκτη

Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης

Βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

Δρα επικουρικά στη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Όταν λοιπόν προετοιμάζετε το γεύμα σας ή τη σαλάτα σας, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε –όπου μπορείτε– μπρόκολο! Όχι μόνο η γεύση του φαγητού σας θα γίνει πιο πλούσια, αλλά θα μπορέσετε να απολαύσετε όλα αυτά τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό το μπρόκολο.

deco116

Γιατί 5 την ημέρα;

Φρούτα και λαχανικάΤα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος μιας   ισορροπημένης διατροφής και μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά μέσω της διατροφής μας.

Πέντε μερίδες είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών που πρέπει να παίρνουμε μέσω της διατροφής μας. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει τη συνιστώμενη αυτή ποσότητα, βασισμένος σε πολυετείς μελέτες. Έρευνες έχουν δείξει πως αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να μπορεί ο οργανισμός μας να παίρνει τα απαραίτητα συστατικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

5 λόγοι για να τρώτε 5 την ημέρα!

1. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων.

2.  Οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε αρκετές φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του εντέρου. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν σε πεπτικά προβλήματα, στην δυσκοιλιότητα και στην αποφυγή του καρκίνου του εντέρου.

3.  Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου.

4.  Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

5.  Υπάρχει τεράστια ποικιλία φρούτων και λαχανικών και έχουν υπέροχη γεύση!

Ακόμη τα φρούτα και τα λαχανικά είναι συνήθως χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Γι’ αυτό η κατανάλωσή τους βοηθάει εξαιρετικά στη μείωση του περιττού βάρους, αλλά και στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους.

Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καλό θα ήταν να στοχεύετε στην ποικιλία. Πέρα από την εναλλαγή των γεύσεων, η ποικιλία θα σας προσφέρει όλα τα διαφορετικά στοιχεία και τις διαφορετικές βιταμίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά και έτσι η υγεία σας θα επωφελείται στο μέγιστο!

deco117

Προλάβετε τον πόνο στη μέση!

Σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει κάποιον πόνο στη μέση κατά καιρούς. Συνήθως ο πόνος στη μέση προκαλείται από κουρασμένους μύες, λόγω κακής στάσης του σώματος και άγχους. Αν και είναι κάτι επίπονο, ο πόνος στη μέση στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι σοβαρό και μετά από μερικές ημέρες περνάει.

Τι μπορείτε να κάνετε για τον πόνο στη μέση:

Άσκηση

ΠερπάτημαΓενικά το καλύτερο που έχετε να κάνετε, εάν θέλετε να αποφύγετε τους πόνους στη μέση, είναι να παραμένετε δραστήριοι. Όσο δεν γυμνάζεστε, οι μύες που στηρίζουν τη μέση (κοιλιακοί και ραχιαίοι) παραμένουν ανενεργοί και αποδυναμώνονται. Όσο πιο αδύναμοι είναι αυτοί οι μύες, τόσο περισσότερο θα πονάτε στη μέση. Κάθε είδους δρα-στηριότητα που ενδυναμώνει τον κορμό μπορεί να σας βοηθήσει. Το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση και ο χορός αποτελούν εξαιρετικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση του κορμού. Επιπρόσθετα, εάν συνδυαστούν με μερικές ασκήσεις για τους κοιλιακούς μύες (άνω κοιλιακοί, κάτω κοιλιακοί και πλάγιοι κοιλιακοί) και τους μύες τις μέσης (ραχιαίοι) και της πλάτης, αποτελούν το πιο κατάλληλο μέσο ενάντια στους πόνους της μέσης.

Στο γραφείο

Η ορθή στάσηΗ μέση επιβαρύνεται πολύ από την κακή στάση του σώματος. Το να κάθεστε πολλές ώρες στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή σας χειροτερεύει την κατάσταση. Το σώμα δεν πρέπει να μένει ακίνητο στην ίδια στάση για πολύ ώρα, γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσετε να σηκώνεστε συχνά από την καρέκλα σας για να ξεμουδιάζετε.

Φροντίστε η οθόνη σας να βρίσκεται σε ευθεία με τα μάτια σας, ώστε να μη χαμηλώνετε ή τεντώνετε τον αυχένα σας. Το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας και τα χέρια σας, όταν γράφετε πρέπει να σχηματίζουν ορθή γωνία.

Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλα σας προσεκτικά, ώστε να σας βολεύει και τα πέλματά σας να ακουμπούν στο πάτωμα ή σε υποπόδιο. Τα πόδια σας πρέπει να σχηματίζουν ορθή γωνία με το σώμα σας. Μην ξεχνάτε πως εάν έχετε έντονους πόνους στη μέση που επιμένουν, θα πρέπει να πάτε στον γιατρό.

deco118

Διατροφικοί μύθοι

Οι πιο γνωστοί διατροφικοί μύθοι!

Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακολουθήσει κάποια δίαιτα για απώλεια βάρους. Μάλιστα κάποιοι από εμάς ακολουθούμε συστηματικά δίαιτες αρκετές φορές το χρόνο. Μια για να χάσουμε τα κιλά των εορτών, μια για να χάσουμε κιλά πριν τις διακοπές, ύστερα να χάσουμε τα κιλά που πήραμε στις διακοπές και πάει λέγοντας. Θα πίστευε κανείς πως με τόσες δίαιτες που ακολουθούμε, θα είχαμε γίνει όλοι ειδικοί στη διατροφή. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει. Τα περισσότερα από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε σχετικά με τις δίαιτες βασίζονται σε μύθους, που έχουν παγιωθεί με το πέρασμα των χρόνων και έχουν εδραιωθεί ως αλήθειες.

Δυστυχώς ο μεγαλύτερος όγκος αυτών που διαβάζουμε σε περιοδικά ή στο internet σχετικά με δίαιτες και διατροφή, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς τους καλοδιατηρημένους μύθους έχουν καταφέρει να παραμένουν δημοφιλείς με το πέρασμα των χρόνων, ακόμα και να διδάσκονται σε διάφορες σχολές διατροφολογίας και διαιτολογίας!

Πρέπει λοιπόν να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να φιλτράρουμε πάντα με τη λογική μας καθετί που διαβάζουμε και ακούμε σχετικά με τη διατροφή μας. Ας δούμε λοιπόν τους πιο γνωστούς διατροφικούς μύθους που στοιχειώνουν τις δίαιτές μας:

1. Το νερό βοηθάει στο να χάσουμε κιλά?

ΝεράκιΤο να πίνουμε αρκετό νερό κάθε μέρα είναι σημαντικό για την υγεία μας, γιατί μας κρατάει ενυδατωμένους. Παρόλα αυτά το να πίνουμε νερό ούτε αυξάνει το μεταβολισμό μας, ούτε βοηθάει να αποβληθεί με κάποιο μαγικό τρόπο το λίπος από το σώμα μας. Αν περιμένετε να χάσετε κιλά πίνοντας πολύ νερό, τότε το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να τρέχετε κάθε τρεις και λίγο στην τουαλέτα!

2.    Δεν πρέπει να τρώμε το βράδυ μετά τις 8?

Αυτός είναι ένας από τους πιο παγιωμένους και ισχυρούς μύθους. Μάλιστα πολύ υποτιθέμενοι «ειδικοί» διαιτολόγοι τον ενστερνίζονται με πάθος. Υπάρχει η πεποίθηση, πως το φαγητό που καταναλώνουμε το βράδυ μετατρέπεται σε λίπος. Παρόλα αυτά έρευνες έχουν δείξει, ότι ο τρόπος που γίνεται η πέμψη, αλλά και ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα μας τις θερμίδες που του δίνουμε, παραμένει ακριβώς ο ίδιος κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Δεν παίζει ρόλο πότε τρώμε, αλλά τι τρώμε συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το να τρώμε βαριά πριν κοιμηθούμε πρέπει να αποφεύγεται, επειδή διαταράσσει τον ύπνο μας. Όχι επειδή μας παχαίνει!

3.    Υπάρχουν λιποδιαλυτικές τροφές?

Όλοι μας έχουμε ακούσει τις λιποδιαλυτικές ιδιότητες του μήλου, του σέλινου, της λαχανόσουπας και τόσων άλλων τροφών! Τα νέα δυστυχώς είναι αμείλικτα: Δεν υπάρχει καμία απολύτως τροφή που να καίει λίπος! Παρόλο που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας και μας προσφέρουν ένα πλήθος βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων, δεν έχουν καμία μαγική ιδιότητα να καίνε το λίπος και να αυξάνουν τον μεταβολισμό μας.

4.    Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα έχουν λιγότερες βιταμίνες από τα φρέσκα?

Άλλος ένας διατροφικός μύθος που μας στοιχειώνει από τα παιδικά μας χρόνια. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Για την ακρίβεια είναι πιο πιθανό τα κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα φρούτα και λαχανικά να περιέχουν περισσότερες βιταμίνες από τα φρέσκα, παρά το αντίστροφο! Συχνά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περνούν μέρες ταξιδεύοντας, αλλά και σε αποθήκες πριν βρεθούν στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Έτσι χάνουν μέρος από τα πολύτιμα συστατικά τους. Αντιθέτως τα κατεψυγμένα διατηρούν τις βιταμίνες τους, αφού καταψύχονται μέσα σε λίγες ώρες από τη συγκομιδή τους.

5.  Οι μπάρες δημητριακών είναι πιο υγιεινές από τη σοκολάτα, ή κάποιο άλλο γλυκό?

Ποικιλία φρούτωνΜπορεί ένα bar δημητριακών να μοιάζει πιο υγιεινό από μία σοκολάτα, όμως αν διαβάσετε τα συστατικά του, θα εκπλαγείτε! Πολλές φορές περιέχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης (αν όχι και περισσότερη) με οποιοδήποτε άλλο γλυκό. Επίσης συνήθως περιέχουν αρκετά συντηρητικά. Μη σας ξεγελάει ο αριθμός των θερμίδων που αναγράφεται στη συσκευασία. Οι χαμηλές θερμίδες οφείλονται στην ελάχιστη ποσότητα του προϊόντος, που συνήθως δεν ξεπερνά τα 20 γραμμάρια, και όχι στα υγιεινά συστατικά. Όταν λοιπόν θέλετε κάτι γλυκό και υγιεινό, προτιμήστε φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα ή λίγο μέλι. (Πηγή: 5tinimera.wordpress.com)

divider9

Το αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία?

Διόνυσος με Σάτυρους και Μαινάδες (αττικός αμφορέας 500-490 π.Χ, Μόναχο)Αυτό είναι ένα ερώτημα, χωρίς να μπορεί να δώσει κάποιος σαφή απάντηση. Οι άνθρωποι κατανα-λώνουν αλκοόλ για χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των κοινωνικών αλλά και των θρησκευτικών δραστηριοτήτων μας. Σε γενικές γραμμές είναι γνωστό, ότι μικρή κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την υγεία, ενώ η υπέρμετρη  είναι επιβλαβής.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, μιας και κάθε άνθρωπος είναι μία ξεχωριστή οντότητα με τη δική του προσωπικότητα, δικές του συνήθειες και τα εξατομικευμένα βιολογικά χαρακτηριστικά του. Σαφώς και η οδηγία σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ δεν μπορεί να είναι η ίδια για ένα νέο αθλητή 25 ετών και για ένα άτομο 70 ετών με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Και βέβαια είναι εύλογο το ερώτημα, ποια μορφή αλκοόλ μπορούμε να καταναλώσουμε; Είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά ίδια;

Σε γενικές γραμμές τα αλκοολούχα ποτά υπάρχουν σε διαφορετικές μορφές και περιέχουν ποικίλες συγκεντρώσεις αιθανόλης. Μία δόση αλκοόλ ορίζεται ώς 10-15 γραμμάρια αιθανόλης, που περιέχονται σε ένα μπουκάλι μπύρας (350 ml), 2 ποτήρια κρασί (ποτήρια του κρασιού), 40 ml Ουίσκυ (μισή δόση).

Καρδιαγγειακή νόσος: Πολλές μελέτες υποδηλώνουν ότι μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, σε σύγκριση με τη βαριά κατανάλωση και την πλήρη αποχή, ελαττώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου από 40 μέχρι 70%.

Υπέρταση: Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Είναι αξιοσημείωτο πως αυτή η σχέση είναι παροδική, διότι εάν ο άνθρωπος πάψει να πίνει αλκοόλ, παρατηρείται μία άμεση μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι πιθανό πως η σχετιζόμενη με το αλκοόλ αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκύπτει είτε από μία άμεση αγγειοσυσπαστική επίδραση, είτε από αύξηση του συμπαθητικού τόνου των αγγείων. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να είναι αίτιο παρατεταμένης υπέρτασης, αλλά προκαλεί υψηλές αυξήσεις της πίεσης στους ανθρώπους που καταναλώνουν χρονίως αλκοόλ. Ένα από τα αίτια της ανθεκτικής υπέρτασης πολλές φορές είναι η κρυφή κατανάλωση αλκοόλ.

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας σε υγιείς άνδρες.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η κατανάλωση αλκοόλ έχει δείξει πως επηρεάζει την εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου με αντιφατικούς τρόπους, ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο τόσο του ισχαιμικού όσο και του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε ανθρώπους που καταναλώνουν 1-2 ποτήρια ημερησίως ο κίνδυνος φαίνεται ότι μειώνεται.

Καρκίνος του μαστού: Υπάρχουν σαφή στοιχεία που δείχνουν πως ο καρκίνος του μαστού είναι συχνότερος στις γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως. Ακόμα και η κατανάλωση 2 ποτηριών, πιστεύεται πως συνδέεται με αυτή τη μορφή καρκίνου.

Κίρρωση του ήπατος: Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την πάθηση του ήπατος, γνωστή ως κίρρωση.

Παγκρεατίτιδα: Η παρατεταμένη βαριά κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης τόσο οξείας όσο και χρόνιας παγκρεατίτιδας.

Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται. Υπάρχουν σαφή στοιχεία που σχετίζουν τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ με προβλήματα στο έμβρυο. Δεν υπάρχουν όμως σαφή στοιχεία που να ενοχοποιούν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για αναπτυξιακά προβλήματα στο έμβρυο. Παρόλα αυτά, λόγω έλλειψης οφέλους από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Συνοψίζοντας όλα τα προηγούμενα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι:

w Δεν θα πρέπει να ξεκινούν να πίνουν αλκοόλ άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν έπιναν. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι θα μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης κάποιας νόσου σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

w Οι ασθένειες οι οποίες μπορεί να προλαμβάνονται με το αλκοόλ (π.χ. στεφανιαία νόσος, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι περισσότερο συνήθεις στους μεσήλικες – ηλικιωμένους άνδρες και σε αυτούς με παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο (π.χ. υπερτασικούς, δυσλιπιδαιμικούς, καπνιστές). Για αυτή την ομάδα ασθενών η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από αυτά τα νοσήματα.

w Για τους νέους – μεσήλικες άνδρες και για τις γυναίκες το αλκοόλ μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνο παρά ωφέλιμο.

w Άνδρες μικρότερης ηλικίας των 45 ετών μπορεί να έχουν περισσότερο κίνδυνο παρά όφελος από το αλκοόλ. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι μάλλον απίθανο να τους προσφέρει κάποιο όφελος. Η κατανάλωση ενός και μόνο ποτηριού φαίνεται να είναι ασφαλής, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι.

Λόγοι για να αποφύγετε το αλκοόλ:

• Είστε νεότερος από 21 ετών

• Είστε έγκυος

• Έχετε ιστορικό αλκοολισμού εσείς ή μέλος της οικογένειάς σας

• Έχετε ατομικό ή κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού

• Έχετε ιστορικό αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου

• Έχετε ιστορικό ηπατικής νόσου ή νόσου του παγκρέατος

• Έχετε προκαρκινική κατάσταση γαστρεντερικού συστήματος

• Χειρίζεστε επικίνδυνα μηχανήματα ή οδηγείτε.

Γενικές Οδηγίες

Οι συστάσεις σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ δεν ερμηνεύουν την «ιδανική δόση» ημερησίως. Παρόλα αυτά συστήνουν:

• Μέχρι 2 ποτήρια για τους άνδρες

• 1 ποτήρι για τις γυναίκες.

Ερυθρός οίνος - κρασίΦαίνεται από τα προηγούμενα, ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν γενικευμένες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και χαρακτηρίζεται από το κληρονομικό ιστορικό του, το ιατρικό ιστορικό του (από τι έπασχε ή πάσχει), από τι φάρμακα λαμβάνει, την ηλικία του, τους συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου και πολλά άλλα.

Σίγουρα ο προσωπικός σας γιατρός είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε περίπτωση που έχετε απορίες ή χρειάζεστε διευκρινίσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύουμε τις συστάσεις, σαν να ήμασταν πανομοιότυπα μηχανήματα. (Πηγή: gourlis.gr/custom4.html)

divider8

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.